У столиці назвали номінанта від України на Оскар

Український Оскарівський комітет оголосив, який фільм від України претендує на кінопремію «Оскар-2021» в категорії «Міжнародний повнометражний фільм». Це драма «Атлантида» режисера Валентина Васяновича.

Цьогоріч у відборі брали участь три фільми. Окрім «Атлантиди», розглядалися лірична комедія «Мої думки тихі" режисера Антоніо Лукіча і документальна стрічка «Земля блакитна, ніби апельсин» Ірини Цілик.

Картина Валентина Васяновича вже вдруге відправляється від України на «Оскар». У 2017 році обрали його «Рівень чорного» про весільного фотографа, який у 50 років втрачає сенс жити. «Фішкою» стрічки була відсутність діалогів. 

Дія фільму «Атлантида» відбувається у недалекому майбутньому. «Атлантида» розповідає історію Сергія, солдата-ветерана, який страждає на посттравматичний стресовий розлад, і який опинився застряглим у непридатній для життя тоді Східній Україні. Після припинення роботи заводу він вирішує приєднатися до волонтерської групи, яка проводить егумацію тіл жертв війни. Ця місія дозволяє йому впоратися зі своєю нездатністю адаптуватися до своєї нової реальності. Він знайомиться з Катею і, працюючи з нею, починає вірити, що можливе краще майбутнє. 

Про існування Атлантиди ведуться дискусії з тих пір, як вона з’явилася в працях Платона, де вона виступала як алегорія на гордість націй. Останній фільм Валентина Васяновича про найближче майбутнє можна назвати антиутопією про Україну. Після вторгнення Росії в 2014 році, яке переселило понад 1 600 000 жителів з окупованого Криму та Донбасу, велика територія Сходу України перетворилася на пустелю, непридатну для проживання людей. Ямні відходи забруднювали землю, інфраструктура була зруйнована, а гектари затоплених шахт отруїли свердловини та річки. Ще через кілька років земля стане безжиттєвою зоною відчуження, як Чорнобиль.

Усі ролі у фільмі зіграли непрофесійні актори. Виконавці – колишній розвідник, волонтер благодійного фонду «Повернись живим» Андрій Римарук, парамедик Людмила Білека і доброволець Василь Антоняк. Зйомки фільму проходили у Маріуполі та Києві.





 

Світова прем’єра фільму відбулася на Венеційському кінофестивалі у секції «Горизонти», де він здобув історичну для України перемогу. В подальшому «Атлантида» отримала широкий міжнародний успіх – фільм показали на понад 50 фестивалях, де окрім Венеційської перемоги, він отримав ще чотири Гран-прі, картину придбав HBO Eastern Europe та дистриб’ютори трьох європейських країн. Окрім того, стрічка увійшла у лонг-ліст Премії Європейської кіноакадемії та була презентована членам Голлівудської асоціації іноземної преси, яка присуджує премію «Золотий глобус».

На фільм чекає оскарівська промокампанія і боротьба за потрапляння спочатку у лонг-ліст, а потім і у шорт-ліст Премії. Номінанти на «Оскар» будуть оголошені 15 березня 2021 року. Церемонія нагородження пройде у Лос-Анджелесі 21 квітня 2021 року.

Українська прем’єра «Атлантиди» відбудеться 26 вересня в рамках міжнародної конкурсної програми Одеського міжнародного кінофестивалю. У широкий український прокат стрічка вийде 5 листопада.

Нагадаємо, «Іван Франко» гулятиме у центрі Києва щотижня.

Марія Катаєва

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *