У столичній опереті осучаснили «Баядеру»

На початку грудня на головній сцені Національної оперети України презентували оперету «Баядера» на музику угорського композитора Імре Кальмана. І хоч сюжетні лінії залишилися ті ж самі, дію перенесли ближче до нашого часу та осучаснили. 

«Баядера» була написана майже 100 років тому. Прем'єра оперети відбулася в віденському Карл-театрі 13 грудня 1921 року. Вона мала великий успіх і обійшла багато музичні театри світу.



В основі оперети – історія кохання східного принца Раджамі та примадонни Паризького вар'єте Одетти Дарімонд, яка грає Баядеру. Знаючи, що принц, якщо одружиться з нею, може лишитися усього, що має, жінка відмовляється від свого кохання.



Друга сюжетна лінія стосується любовного трикутника – Луї-Філіпп ля Туретт (але не шоколадний фабрикант, а власник фабрики круасанів, який часто повторює рекламні слогани), його дружина Марієтта та її прихильник Наполеон Сен-Клош. Наполеон довго та наполегливо залицяється до красуні, але чи готовий він до реального життя з нею. 



– Ми дозволили собі трохи експериментів, висвітлюючи сучасну тему стосунків, кохання і взагалі мистецтва. Змінили лібрето, додали іронії, провели паралелі між минулим і сучасністю, але головне завдання – відокремити гру і реальність, – зазначив режисер Богдан Струтинський. – Зокрема, окрім самої Баядери, є зйомка її телеверсії. На сцені з'являється режисер та знімальна команда. Ми хотіли показати, як сьогодні в суспільстві спрощується тема стосунків, кохання. На знімальному майданчику все треба робити швидко, немає часу на головне – стосунки «він-вона». 

 

Постановка здійснена за мотивами лібрето Юліуса Браммера та Альфрема Грюнвальда. Сучасну оригінальну інтерпретацію тексту здійснила Яна Іваницька. Вона скоротила кількість персонажів, адаптувала до сучасності мову, додала дотепних жартів. 

– «Баядера» Імре Кальмана – це одна з топових оперет, працювати з такою музикою дуже приємно. Композитор вдало поєднав східна тематика з віденською танцювальною традицією. Незважаючи на те, що це оперета, дуети солістів, розгорнуті фінали, інколи навіть наближають виставу до опери, – підкреслив диригент-постановник Ігор Ярошенко.

Оригінальну сценографію створив художник-постановник Олександр Білозуб: 

– Згадав, як у дитинстві дивився індійські фільми і вірив, що десь є цей незвичний таємничий світ. Прагнув створити ілюзію чаруючого світу, в який вриваються фріки сучасності, які ламають нашу мрію, нищать усе на своєму шляху. Сучасне життя руйнує щирі почуття, любов, стосунки закоханих,.



Ще одна родзинка вистави – третя дія, у якій зустрічаються закохані, відбувається не на залізничному вокзалі, а в аеропорту. 

Наступний показ «Баядери» відбудеться 18 січня 2020 року.

Вартість квитків: 50 – 500 грн.

Фото надані Національною оперетою України

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал "Вечірнього Києва" у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *