У Києві можна доторкнутися до відомих діячів та будівель з українських купюр

Марія КАТАЄВА

До кінця листопада в загальному просторі музею у темряві «Третя після опівночі» працює безкоштовна виставка «Україна на дотик». Відвідувачам пропонують на дотик ознайомитись із бюстами видатних діячів та макетами будівель, які зображені на 6-ти українських купюрах серії 2014-2020 років.

Щодня ми користуємося купюрами: купуємо продукти в магазині, платимо за проїзд у громадському транспорті. Зазвичай не звертаючи увагу, що на них зображено. І якщо видатних діячів, як Тараса Шевченка, Лесю Українку, Івана Франка можна згадати, то які будівлі зображені на звороті – відповість не кожен. 

Експозиція пропонує ближче ознайомитися з особистостями та спорудами з купюр в 20, 50, 100, 200, 500 і 1000 гривень серії 2014-2020 років. Бюсти видатних діячів можна побачити, а ось макети будівель знаходяться в боксах, і їх можна відчути лише на дотик. Експонати (макети бюстів і споруд) відтворюють зображення на купюрах в об'ємі, та надруковані з пластику на 3D-принтерах. Проєкт реалізований за підтримки Українського культурного фонду.

– Для зрячих людей це чудова можливість звернути увагу на ті деталі, які вони не помічають у повсякденному житті. У даному випадку —  не лише побачити, а й відчути на дотик. Найбільшу цінність експозиція несе саме для незрячих людей, для них це єдиний спосіб ознайомитися з тим, як виглядають ті чи інші споруди, які зображені на купюрах чи відомі діячі, про яких знають зі школи, – розповідає адміністратор простору Ніколь Поліщук. – На виставці вже побувало близько тисячі відвідувачів. Після ознайомлення ми просимо поділитися своїми враженнями та думками в анкетах.  Наші гості у захваті, бо не всі знають, що зображено на українських купюрах. Тому це ще й освітній проєкт. Наприклад, для деяких людей є відкриттям, що червоний корпус університету Шевченка є замкненим прямокутником. 

Роздивившись бюсти та дослідивши споруди (цікавіше не готуватися заздалегідь, а вгадувати), відвідувачам пропонують спробувати написати шрифтом Брайля. Для цього є спеціальні інструменти – брайлівська дошка (трафарет), в яку закладається папір, і спеціальним грифелем робляться проколи на позначення літер. При цьому «писати» треба навпаки, ніж читати, – справа наліво та у дзеркальному зображенні. 

Музей у темряві «Третя після опівночі» / 03:00 – перший в Україні музей, де всі екскурсії проходять в абсолютній темряві та у супроводі незрячих гідів. Тут можна пережити унікальний досвід, який точно змінить твоє уявлення про те, як ми сприймаємо світ. Дізнатися, як живуть незрячі люди і задати незрячим гідам будь-які питання особисто.

За словами Ніколь Поліщук, у планах музею – продовжувати тактильні виставки, зокрема, зробити експозицію, пов'язану зі кіномистецтвом. 

Графік роботи: щодня з 12:00 до 22:00.

Адреса: вул. Гончара, 45-в.

Відвідати тактильну виставку «Україна на дотик» можна безкоштовно, попередньо записавшись за телефоном: 073 345 03 00.

Важливі новини та перевірена інформація в Telegram і Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *