Виставка Тбіліського Архітектурного Бієнале прибула до Києва

У 13-му павільйоні ВДНГ розпочався другий Тбіліський архітектурний бієнале під назвою «Що у нас спільного». Учасники презентували роботи, в яких дослідили спільні проблеми суспільства постсоціалістичних країн.

Серед робіт можна побачити фотопроєкт «Готель, санаторій, пансіонат та їх кімнати переселенців» від Дани Косміної та Миколи Рідного. Автори досліджували історії радянських готелів і санаторіїв, які прийняли переселенців з Абхазії та Донбасу. В роботі представлені предмети побуту, які біженці приносили з собою та намагалися створювати новий дім. Після війни на Донбасі притулком для пересленців став готель «Житомир» (м. Житомир), санаторій «Куяльник» (м. Одеса) та пансіонат «Джерело» (м. Київ). До слова, власники «Джерела» неодноразово намагалися виселити біженців та зрештою домоглися свого — закрили санаторій на реконструкцію. Яким він відкриється після ремонту — невідомо.

-Ці споруди, забуті та застряглі у приватизаційних хвилях, перетворилися на сліпі плями у своїх містах після переходу до неоліберальних реалій. З початком воєн занедбані радянські санаторії й готелі заселили біженці, які опинилися у такій самій сліпій зоні соціуму,  — коментують Дана та Микола.

Проєкт Kumbima дослідив поєднання звуків міста. Це історія про кінець 90-х, коли починається трансформування від колективізму до індивідуалізму. Місто звеличує розмаїте звучання релігійного та нерелігійного характеру, укорінюючи соціальну згуртованість в інший вимір.

Серед робіт також представлено проєкт польської команди архітекторів «Достройки». Це інтерактивна модель панельного будинку в Тбілісі, до якого можна прибудувати понад 50 відмодельованих різних балконів радянських часів. Таким чином можна відтворити автентичний стиль того часу.

Також організатори виставки «Що у нас спільного» оголосили про початок роботи нового українського мобільного додатку «We.City», який об`єднує людей задля покращення та комфорту власного життя.

Його мета — пошук шляхів спільного розв'язання міських проблем, виконавців та колективного збору ресурсів. Місія платформи — боротися з міською апатією, виробляти почуття сили та можливостей змін у людей. Якщо ви хочете бачити позитивні зміни навколо себе, але не маєте часу, сил та знань на те, щоб втілювати їх власноруч, то We.City саме для вас.

Пересувна виставка робіт триватиме Києві до 1 листопада.

Даша Гришина

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Вечірнього Києва» у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *