Виставка «Різдво, казки та чудернацькі звірі» відкрилася у Києві

Напередодні Різдва киян запрошують на яскраву виставку

В грудні 2020 року в музеї-майстерні Івана Кавалерідзе на Андріївському узвозі відкрилася виставка «Різдво, казки та чудернацькі звірі» української художниці Оксани Фурси. 

На виставці представлені різдвяні картини, що поєднують європейські традиції живопису та український колорит. Снігове мереживо та яскраві барвисті персонажі картин не залишать байдужими найвимогливіших глядачів. Графічна техніка живопису картин виставки походить з мистецтва гравюр 15 століття. Саме тому, розглядаючи виставку української художниці, не можливо не пригадати історію улюблених різдвяних картин та листівок, що прийшли до нас із Західної Європи. 

Праобразом сучасних новорічних листівок стали саме гравюри. Їх дарували до Дня святого Миколая у середньовічних містах. Святкові гравюри були витворами мистецтва, виготовлялись вони в майстернях в невеликій кількості, продавалися в церквах та коштували дорого. В 18 століття різнокольорову «Частинку Різдва» — святкову листівку дарували школярі своїм батькам в Німеччині. На листівках вони писали побажання, таким чином показували, як покращився їх почерк, і звичай, сподівалися отримати солодощі в свою шкарпетку від Святого Миколая. 

Картини Оксани Фурси виповнені оригінальною авторською технікою, яка базується на грі світла та тіні. В ці передсвяткові зимові дні вони переносять нас до середньовічних вітражів величних соборів Європи та нагадують глядачам про єднання людини з Богом. Чудернацькі звірі, олюднені природні явища — всі ці яскраві і насичені різнокольорові образи на картинах української художниці створюють святковий настрій. 

У музеї  на Андріївському узвозі відкрили виставку Оксани Фурси

На картинах художниці цікаво роздивлятися деталі і кольори

Котиків люблять усі

Художниця Оксана Фурса

Персонажі родом із  українських народних казок

Роздруковані святкові листівки із зображенням картин можна взяти на згадку про виставку. Вони — приємний подарунок на День святого Миколая та Різдво як для дитини так і дорослого.

В цей нелегкий період життя саме яскраві казкові образи повертають нам бажання вірити та чекати чудо новорічних свят, яскраві кольори підіймають настрій і ми відчуваємо поступ Святого Миколая та тиху радість Діви Марії після народження Богонемовля. 

Вікторія Бабич-Вепрева,  фото Ярослав Вепрев

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *