Сьогодні День святої Варвари – захисниці від епідемій

Свята Варвара з картини Рафаеля «Сікстинська Мадонна»

17 грудня православні та греко-католики відзначають день пам’яті святої великомучениці Варвари. Вона вважається покровителькою любові і шлюбу, а також –що є зараз особливо актуально – захисницею Києва від епідемій і хвороб.

Свята Варвара народилася в 3 столітті нашої ери в багатій язичницькій родині, але пізніше прийняла християнство. Її батько не пробачив їй цього і віддав язичникам, які її жорстоко катували і вбили. Пізніше вона була канонізована християнською церквою і стала однією з найбільш шанованих святих. 

За переказами, в Київ мощі святої Варвари привезла дружина київського князя Святополка – візантійська принцеса Варвара, як частину свого приданого. Святополк був онуком Ярослава Мудрого, хрещений був як Михайло, він же і побудував Михайлівський Золотоверхий собор. Мощі святої Варвари стали головною реліквією цього собору, а пізніше і монастиря.

Мощі святої у Володимирському соборі

Вважалося, що свята Варвара виліковує від усіх хвороб. Доказом цьому було те, що Михайлівський монастир протягом століть обходили всі епідемії чуми і холери. Величезна кількість віруючих йшли до Києва, щоб вклонитися мощам і купити тут колечко святої Варвари. 

Коли в 1934 році Михайлівський Золотоверхий монастир вирішили підірвати, то мощі святої Варвари перенесли спочатку в Андріївську церкву, а пізніше до Володимирського собору. Тут вони перебувають і дотепер.

Мощі святої у Володимирському соборі

У православній традиції вважається, що Варвара є заступницею вагітних жінок або тих, хто молиться про здоров’я дітей. Тому кожен рік у Володимирський собор на день Святої Варвари стікаються тисячі паломників, які прийшли просити заступництва і допомоги.

За традицями,  дівчата і жінки в день Святої Варвари не займалися домашніми справами. При цьому категорично заборонялося прясти, прати, білити і глину місити. Дозволялося тільки в’язати і вишивати. 

Нагадаємо, що цими вихідними в Андріївській церкві вперше після реставрації відслужили Службу Божу, яку провели екзархи Вселенського патріархату.

Ольга КОСОВА, «Вечірній Київ»

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *