Вистави столичних театрів покажуть на фестивалях онлайн

Завдяки тому, що міжнародні фестивалі проходять в онлайн форматі, кияни мають змогу подивитися вистави улюблених театрів в мережі. 

Київський академічний театр драми і комедії на Лівому березі Дніпра бере участь в 7-му Міжнародному фестивалі українського театру «Схід-Захід», який проходить у Кракові та онлайн — на сайті фестивалю.

20 та 21 серпня усі бажаючі зможуть долучитися до перегляду вистави "Погані дороги" (авторка Наталія Ворожбит, режисерка Тамара Трунова), прем'єра якої відбулася минулого року.

Вистава—переможець  II-го Всеукраїнського театрального фестивалю-премії «ГРА» в номінаціях:  найкраща драматична вистава, найкраще музичне рішення та найкраща режисерська робота 2019 – Тамара Трунова “Погані дороги”

Війна на сході України — це не лише вибухи, обстріли та імена загиблих. За її лаштунками, по обидва боки фронту триває життя (не)звичайних людей, яких поєднали розбиті дороги Донбасу. «Погані дороги» — це шість історій про стосунки жінок та чоловіків, загострені і спотворені війною, та про переломи, які ніколи не загояться. Молода жінка вирушає на схід України у пошуках документального матеріалу про війну, але там, у сірій зоні прикордоння стає заручницею і своїх, і чужих історій. Вона проживає їх немовби в задзеркаллі, де вже немає добра і зла, де жертва і кат міняються ролями, а любов стає минущою і невловимою. Ця п’єса — одне з перших висловлювань про війну на сході Україні на великій театральній сцені. Наталя Ворожбит написала її, збираючи історії і свідчення реальних людей для сценарію «Кіборгів» (режисер Ахтем Сеітаблаєв). Та якщо «Кіборги» це про міф та звитягу, то «Погані дороги» — про саме життя, яке завжди переважатиме смерть. 

Театр «Золоті ворота» запрошує на ексклюзивний перегляд відеоверсії вистави на міжнародному театральному фестивалі Retroperspektywy 2020 (м. Лодзь, Польща).  Через карантинні обмеження цього року він вперше проходить онлайн. 

Спеціально для участі у польському театральному фестивалі команда театру створила відеоверсію вистави «Тату, ти мене любив?» Стаса Жиркова. Вистава за п'єсою сучасного драматурга Дмитра Богославського отримала у 2018 році нагороду Фестивалю-премії «GRA» і стала однією зі знакових прем'єр сезону. У ній зіграли Віталіна Біблів, Інна Мірошниченко, Антон Соловей, Ірина Ткаченко, Лілія Цвєлікова, Олександр Ярема, Роман Ясіновський.

Ви знаєте, як чистити криницю? Треба взяти драбину, лопатку, відро та залізну щітку, а потім треба вичерпати усю воду. Хоча навіщо це знати – вода ж є в крані. Чому тоді Олександр щоночі бачить покійного батька та цю криницю на подвір’ї? Чому батько завжди говорить тільки про криницю й ніколи про те, чи любив він сина? Але хіба це зараз важливо, чи хтось когось любив? Тим паче, коли сестри Олександра хочуть продати хату. І не буде вже ні місця, де пам’ятаєш себе ще маленьким, ні криниці, яку знову треба чистити. Близькі йдуть і лишається лиш порожнеча. І хто цей Альберт, який чомусь думає, що може допомогти? Може, саме цієї ночі Олександр нарешті не буде кричати уві сні: «Тату, ти мене любив?».

Вистава від режисера Стаса Жиркова напевне розчулить, але навряд чи вгамує біль від втрат близьких. Навіть якщо вони зовсім поруч, але вже далекі. Родинні зв’язки, як канати страховки, тримають нас на цьому світі, а може, ще й на тому, звідки ніхто не повертався.​

22 серпня ви можете відвідати фестиваль Retroperspektywy 2020 на YouTube і разом з польськими глядачами переглянути виставу за посиланням

Нагадаємо, у новому сезоні київська оперета здивує глядачів стелею з ліпниною

Марія Катаєва

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *