«Трипільську Усмішку» віком 6 тисяч років демонструють у столиці

У Музеї становлення української нації  громадська спілка «Народний Музей України» вперше публічно презентувала унікальний історичний артефакт — «Трипільську Усмішку», якій близько 6 тисяч років.

Артефакт належить до колекції «Колиска цивілізацій» – збірки, присвяченої прадавній культурі трипільців, що жили в межах сучасної України 7000-2000 років до н.е.

Експонат «Трипільська Усмішка» є конічною мискою з двостороннім розписом темно-коричневою фарбою по світло-коричневому ангобу. А сама назва пов’язана із зображеннями на ньому – візуально 4 овали схожі на обличчя з усмішкою.

За різними версіями, в формі усмішки зображено різні місячні фази (8 зображень повного місяця, 6 у фазі зростання і 6 — старіння, всього 20 зображень). За оцінкою доктора історичних наук Михайла Відейка, вік «Трипільської Усмішки» 4100 – 4000 років до н.е.

"Україна має що показати світові, має чим його вразити і ми починаємо рухатися в цьому напрямку!  Майбутнє будь якої нації може бути лише тоді, коли немає проблем з її минулим, коли його знають та шанують, коли свою історію починають рахувати не від найближчого з можливих пунктів відправлення, а від найдавнішого. І нехай неперервну тяглість цивілізації, мови чи культури в проекції на тисячі років багато хто критикує, але 5-7 тисяч років тому на нашій з вами землі стояли найбільші в світі міста, населені людьми, які створювали  речі дивовижного навіть для нашого часу мистецького рівня, вирощували і їли ті ж самі  культури, пили з тих же джерел, вглядалися в те ж небо, що і ми з вами сьогодні, — написав Андрій Паславський на сторінці "Народного Музею України". —  Вони нікуди звідси не пішли, змінювались лиш цивілізаційні вектори, економіка, геополітика… Але й проіснувала ця цивілізація близько 3 тисячі років — більше ніж  вся "наша ера", більше, ніж знаємо ми про себе з писемних джерел греків, та й існувала вона до появи пірамід в Гізі, Стоунхеджу чи шумерського клинопису! 

За деякими оцінками, наш геном має приблизно 1/5 від трипільців. Так чому ж ми повинні не говорити про їхню спадщину, як свою? Чому нам нав'язується неотожнення себе з однією з найдревніших цивілізацій світу? Можливо вже досить гнітити нас комплексами меншовартості та цинічно заздрити? Все це важливі і складні питання, але факт лишається фактом — у нас дуже багата історія, яку необхідно бачити, про яку потрібно говорити, а головне — яка повинна лишитися в нашій країні, на рідній землі, а не ставати родзинками іноземних колекцій. Скільки ще є всього непобаченого і гідного подібних "відкриттів" світові та Україні! Бракує цьому лише сприятливих умов та всесторонньої зацікавленості, скоординованої взаємодії громади і держави. Цю ж унікальну миску віком в 6 тисяч років від сьогодні і найближчий мінімум рік можна побачити в Музей Становлення української нації. А хто побачить — сфотографуйте та тегайте #народниймузейукраїни і для нас то буде найкращою подякою!

«Трипільська Усмішка» експонуватиметься в «Музеї Становлення української нації» протягом одного року.

Відкриття експозиції здійснено за сприяння Українського Культурного Фонду.

Напередодні ГС «Народний Музей України» передав частину трипільської колекції «Колиска цивілізації» в Музей Вікентія Хвойки, що знаходиться в селі Халеп’я Київської області.  Одне із завдань ГС «Народний Музей України» — бути майданчиком для взаємодії приватних колекціонерів із публічними державними та громадськими просторами задля презентації експонатів, що є  історично, мистецьки та суспільно важливими. Також НМУ прагне привернути увагу до необхідності оновлення законодавства в галузях музейної справи, археології, колекціонування  задля створення синергетичної законодавчої площини, яка сприятиме не лише збереженню та захисту, а й публічному широкому демонстрування найвизначніших надбань нашої культурної спадщини.  Надмета Громадської Спілки «Народний Музей України» — через дослідження та публічну презентацію фундаментальних надбань української культури  формувати актуальні, відповідні до історичного минулого цінності та ідейно-ментальні пріоритети сучасних українців.

Нещодавно на Київщині чоловік знайшов сокиру, якій понад три тисячі років.

Марія Катаєва, фото Печерської РДА, Андрія Паславського

Слідкуйте за актуальними новинами на наших каналах у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *