Життя за +30°: як пережити спеку без шкоди для здоров’я

Медики попереджають: холодне – не завжди корисне!

У липні цього року Київ поставив відразу кілька температурних рекордів. На щастя, як стверджують синоптики, аномальна спека в Україні вже йде на спад, проте чекати суттєвого похолодання не варто. Попереду в нас традиційно гарячий кінець липня та початок серпня, тож проблема, як охолодитися, не нашкодивши своєму здоров’ю, ще довго залишатиметься актуальною.

«Каштан  NEWS» зібрав для вас корисні поради, як пережити спекотні дні та чого потрібно уникати, щоб не завдати організму непоправної шкоди.

Душ: холодний чи теплий?

Душ або обтирання водою дійсно можуть значно полегшити самопочуття під час спеки. Однак лізти під холодний душ відразу після того, як ви повернулися з розпеченої вулиці, не варто: різкий перепад температур звужує судини та підвищує тиск. Як наслідок, погано може стати навіть здоровій людині, не кажучи вже про людей із хронічними захворюваннями, особливо серцево-судинними. Тож краще прийняти душ кімнатної температури – здоров’ю він не нашкодить, а освіжить не гірше, ніж холодний.

Фото: ілюстративне з відкритих джерел

Кількість таких водних процедур на день медики не обмежують, але є два «але». Перше: якщо ви дуже часто приймаєте душ, краще обійтися без мила або інших миючих засобів – за надмірного  використання  вони пересушують шкіру. І друге: не варто виходити мокрим на вулицю, оскільки це може спричинити сонячні опіки.

Фото: ілюстративне з відкритих джерел

Що краще пити

Зрозуміло, що  в  спекотну пору року наш організм потребує більше рідини, ніж звичайно, однак не  будь-яка рідина буде для нас корисною. Краще пити чисту негазовану воду, без домішок і підсолоджувачів: цукор у напоях ще більше розпалить спрагу. Вода не має бути холодною: як і у випадку з душем, перепад температур викликає різке звуження або навіть розрив капілярів. Крім того, занадто холодна рідина може спричинити запалення горла, тож від охолоджених напоїв та напоїв  із льодом краще відмовитися, як би спокусливо вони не виглядали під час літньої спеки.

Фото: ілюстративне з відкритих джерел

Також у спекотний день не треба вживати алкоголь (навіть пиво, яке в нас помилково вважається освіжаючим напоєм) та напої, що містять кофеїн (кава, енергетики). Алкоголь та кофеїн посилюють сечовипускання, що призводить до втрати рідини, якої організму нині й так не вистачає.

Перевірте холодильник

Жирна, смажена та солодка їжа під час  перетравлення виділяє більше тепла, ніж овочі, зелень та фрукти. Тому нерідко люди в спекотний сезон інстинктивно відмовляються від «важких» страв – і правильно роблять: зайве тепло організму не треба. Жирне м’ясо краще замінити на нежирні сорти, рибу або морепродукти, але будьте уважні: в умовах постійних відключень електроенергії  харчі  швидко псуються, тож навіть легкий перекус може обернутися  отруєнням.

Фото: ілюстративне з відкритих джерел

Те  саме стосується й «молочки», включаючи морозиво. На жаль, навіть у великих супермаркетах нині майже неможливо знайти добре заморожене морозиво: часто  воно м’яке або деформоване, а це означає, що продукт уже встиг підтанути. Однак шкодувати про брак у вашому раціоні заморожених солодощів не варто: по-перше, це зайві калорії (зрозуміло, що солодощі містять цукор), а по-друге, охолоджувальний ефект від них фактично відразу компенсується підвищенням внутрішньої температури  внаслідок  тих зусиль, які організм витрачає на перетравлення калорійної їжі.

Втім, якщо ви зовсім не уявляєте собі життя влітку без морозива, віддайте перевагу фруктовому льоду. Звісно, в ньому також міститься цукор, але, принаймні, фруктовий лід не настільки схильний до псування, як молочні продукти, і перетравлюється значно легше.

Чи шкідливі кондиціонери

На щастя, іноді до наших будинків таки повертається світло – разом із можливістю охолодити квартиру за допомогою кондиціонера. Такий варіант нормалізації навколишньої температури здоров’ю не шкодить: навпаки, ВООЗ рекомендує хоча б дві-три години на день проводити в  прохолодному місці.

Проте з кондиціонером теж потрібно бути обережними. Щоб уникнути різкого перепаду температур та переохолодження, не вмикайте його відразу на максимальний режим, а знижуйте температуру поступово. Особливо це стосується автомобільних кондиціонерів: перегрітися на вулиці, а потім сісти в переохолоджену автівку – це значний стрес для судин.

Фото: з відкритих джерел

Колір має значення

Про те, що в спеку треба носити головний убір і вдягатися в  світле, всі ми знаємо з дитинства. Дійсно, чорний колір поглинає до 86 відсотків інфрачервоного випромінювання, тож носити влітку темний одяг – це все одно, що добровільно засмажитися в духовці.

Однак навіть з деякими світлими відтінками не все так просто, як здається. Як з’ясували дослідники, зелений колір будь-якої насиченості є дуже «спекотним», тому в  світло-зеленій футболці ви почуватиметеся майже так само погано, як і в чорній, не кажучи вже про темно-зелену.

Зате  червоний колір, як свідчать експерименти, проведені японським ученим Тошіякі Ічіносе з Національного інституту екологічних досліджень, зненацька виявився досить «холодним». Він відбиває більше сонячного світла, ніж інші темні кольори, і доволі непогано охолоджує тіло.

Однак  лідерами з «прохолоди» традиційно залишаються світлі тони і, насамперед, білий: різниця між тим, як нагрівається одяг білого та чорного або темно-зеленого кольорів, може сягати 15°С. Щоправда, вона майже зникає за  швидкості вітру  3 м/с, але якщо навколо вас повний штиль, чорний та темно-зелений одяг можуть призвести  до теплового удару.

Також «прохолодними» кольорами виявилися жовтий (він не дуже поступається білому) та світло-сірий. Утім  увесь цей охолоджувальний ефект може нівелюватися самою тканиною: якщо це синтетика, то навіть у білосніжній футболці ви будете почуватися погано. Тому під час спеки краще обирати натуральні тканини – бавовну або льон.

Читайте також: Поради інфекціоністки: як не отруїтися, коли не працює холодильник

Костянтин МИХАЙЛЕНКО

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *