У нас на районі: Мишоловка   

Мишоловка Київ

У столиці існує багато місць, про цікаву історію яких мало хто здогадується

Київ складається з десяти адміністративних одиниць — районів. Кожен із них – розміром із невеличке місто. Райони  мають свою історію, традиції, цікаві місця. Але про це не знають, забули або не здогадуються не те, що гості столиці, а й чимало місцевих мешканців.

«Каштан  NEWS» вирішив розповісти й нагадати про цікаві факти київських районів. Сьогодні говоримо про місцевість під назвою Мишоловка.

Розташування та історія

Мишоловка це — колишнє село, яке було розташовано на півдні Києва, а нині є частиною мегаполісу та входить до Голосіївського району. Київ поглинув село  1923 року. Тягнеться Мишоловка вздовж проспекту  Науки, Китаївською  вулицею та  Голосіївським  лісом. До неї прилягають Багринова гора, Голосіїв, Китаїв, Корчувате і Пирогів.

Мишоловка на карті
Мишоловка на карті

Уперше село МишАловка згадується  1618 року як володіння печерського монастиря. Іноді походження назви населеного пункту пов’язують з тим, що в ньому щось змішували за допомогою якогось млина. Насправді ж за своїм географічним розташуванням місцевість нагадує справжню природню пастку, тому що лежить між двома горами. З цього приводу розповідають, що начебто запорізькі козаки в 1651 році  заманили сюди й  розбили війська короля Радзивіла.

Офіційно свою назву місцевість отримала наприкінці XVIII століття, коли набула статус  села.

Примітно, що на початку XX століття найменування села було русифіковано та його почали писати як Мишаловка.

Хто тут жив

Населення Мишоловки було доволі численним. Так, станом на кінець позаминулого століття в селі жило майже 1000 людей різних соціальних верств та статків, які заробляли  на життя роботою в Києві.

Мишоловка. Домінік П’єр де ля Фліз. 1854 рік

Водночас у самій Мишоловці  працювало  п’ять цегельних заводів, які належали наказу громадського піклування, Видубицькому монастирю та двом приватним особам: радникові комерції Василю Єпішкіну і купцеві Афіногену Луньову.

Цікаво, що з  усієї  кількості мешканців лише 333 особи були православними, а решта сповідувала інші релігії.

Пам‘ятний знак про поселення Мишоловка. Фото: Оксана Дубинина / Facebook

Місця, що варті на увагу

Київська Мишоловка, як і будь-яка місцевість, що розташована в мальовничих місцях із рясними лісовими насадженнями, вважається екологічно чистою зоною міста.

Примітно, що вулиці, які існували в колишній сільській Мишоловці, зберегли свої конфігурації й нині. Звичайно, тепер вони мають інші назви: вулиця та провулок Квітки-Основ’яненка, провулок Ремісничий, вулиця Нікопольська. До речі, частина Наддніпрянського шосе колись також була вулицею села Мишоловка.

У цій  місцевості розташовані приватний будинок престарілих, Білобровський кар’єр, Мишоловське кладовище, яке є одним із двох повністю закритих цвинтарів Києва.

Для бажаючих відпочити на Мишоловці існує Зелена зона. Вона розташована поблизу Мишоловського яру, неподалік вулиці Квітки-Основ’яненка. На цій рекреаційній місцевості є невелике озеро та сквер, де можна відпочивати влітку під час спеки.

Мишоловка
Мишоловський ставок. Фото: Sergii SAVoyage

Земля і житло

Сьогодні місцевість доволі активно забудовується приватними будинками. Частина з них здається в оренду. Водночас ціни для охочих пожити в оточенні природи коливаються від  тисячі до 8 тисяч доларів США на місяць. Оренда квартири, в залежності від кількості  кімнат, місця розташування тощо, обійдеться від 5,5 тисяч гривень до  тисячі доларів США. Якщо  ви маєте гроші і бажання стати щасливим власником землі в Мишоловці, аби потім звести тут свою «нору» за особистим проєктом,  тоді готуйтеся викласти від 2 до майже 14 мільйонів гривень за  ділянку площею від 6 до 10 соток.

Мишоловка
Мишоловка. Приватні будинки. Фото: wikimapia.org

Як потрапити

Якщо вас зацікавила Мишоловка і ви хочете потрапити туди, щоб роздивитися все на власні очі, тоді до ваших послуг автобуси маршрутів № 20 і 27, тролейбуси № 1 і 11, маршрутки № 470 і 557 або приватний  транспорт за допомогою навігатора.

Євген ДЕМЯНОВ

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *