Гра в наперстки: проспект ЄС замаскували Костенко та Залужним

Велику українську поетесу додали в останній момент

Після урочистих зборів на честь Дня пам’яті і перемоги над нацизмом Київрада  вирішила, що цього тижня вона вже напрацювалася. Анонсоване ще минулого місяця пленарне засідання 9 травня зсувається на невизначений термін (імовірно, на 16 травня, але це не точно).

Разом із ним зсувається давно обіцяна година запитань до КМДА – захід для Кличка неприємний і, не виключено, навіть фатальний: Кандибору та іншим «начальникам транспортного цеху» доведеться публічно озвучувати, що насправді коїться з київським метро, а втішної відповіді на це запитання у столичної адміністрації, вочевидь, немає.

Отже, влаштувавши 8 травня пародію на засідання (сукупно 1 година 5 хвилин роботи), Кличко блискуче вбив одразу трьох зайців: відтягнув неприємний момент звіту перед громадою, хайпанув на іменах Костенко і Залужного та нарешті протягнув ідею фікс своїх партнерів з «Європейської солідарності» – у Києві таки з’явився проспект ЄС.

Засідання Київради
Фото: КМДА

Як готувалася ця вистава і що відбувалося за її лаштунками – досліджував «Каштан NEWS».

Пролог

Година запитань до КМДА на пленарних засіданнях не проводилася так давно, що в Київраді вже й не пам’ятають, коли таке диво траплялося востаннє. Примарний шанс подискутувати публічно з власним виконавчим органом з’явився в  депутатів 11 квітня, однак дива не сталося і цього разу: годину запитань відклали нібито через брак часу, запланувавши її на наступне засідання, яке мало відбутися 9 травня.

Утім, як ми вже знаємо, 9 травня чергового пленарного засідання не було. Замість нього Кличко зненацька зібрав депутатів на позачергове засідання  8 травня,  за офіційною версією – на честь Дня пам’яті і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Цікаво, що торік  відзначати таким чином День пам’яті столичній владі навіть у голову не прийшло, а ось цьогоріч – будь ласка. І, як з’ясувалося, Кличко мав на це свої причини.

Підготовка до вистави

Позапланове засідання  готувалося таким похапцем, що його анонс  з’явився на сайті Київради лише за кілька годин до його початку. Опублікований порядок денний містив лише два пункти: присвоєння Валерію Залужному звання «Почесний громадянин міста Києва» (саме в такій редакції) та перейменування проспекту Правди на проспект Європейського Союзу.

Власне, останній пункт і був відповіддю на запитання, навіщо знадобився такий поспіх. Політичні партнери Кличка в особі фракції «ЄС» більше року намагалися застовпити на мапі Києва хоч щось імені «ЄС», але Київрада до останнього не могла зібрати на це голоси, і ситуація вже починала виглядати просто непристойно. Тому забаганку шановних партнерів було вирішено виконати  разом із присвоєнням почесного звання  Валерію Залужному  і  приурочити до Дня пам’яті та Дня Європи, який святкують  9 травня.

До того ж 8 травня до Києва дуже доречно приїхала делегація з Брюсселя на чолі  з мером бельгійської столиці Філіпом Клозом. Іноземних гостей запросили на позачергове засідання, де вони, самі того не підозрюючи, зіграли роль у виставі  під назвою «Давайте вшануємо наших друзів з ЄС». Ну, дійсно: ось наші партнери з Євросоюзу, ось допомога для ЗСУ, яку вони привезли – звісно, не можна ж у присутності бельгійців провалити голосування за появу в українській столиці проспекту ЄС!

Фото: КМДА

Однак «брюссельського козиря», навіть у парі із Залізним Генералом, режисерам  вистави  здалося замало. В останню мить, уже під час засідання, за ініціативою Кличка було внесено  пропозицію удостоїти званням «Почесної громадянки Києва» ще  й Ліну Костенко. До цього ідея вшанувати велику українську поетесу, якій вже виповнилося 94 роки, столичній владі якось на думку не спадала, а тепер раптом спала. Ось такий збіг обставин.

Демарш «слуг»

Утім, на  виставу  Кличка купилися не всі. Вже на початку засідання голова фракції «Слуга народу» Андрій Вітренко заявив, що  фракція залишає сесійну залу і не буде брати участь у голосуванні. Це  засідання Вітренко назвав намаганням  мера «виконати зобов’язання перед своїм політичним союзником Порошенком».

«Ми чудово розуміємо, що для вас всіх друге питання (про перейменування проспекту Правди – ред.) набагато важливіше, ніж перше, – звернувся він до депутатів Київради. – Цинізм полягає в  тому, що команда мера вирішила використати звання Героя України Залужного і совість української нації Костенко. Політикани цинічно використовують їхнє ім’я та їхні звитяги у своїх політичних інсинуаціях».

У відповідь співголова фракції «УДАР», радник Віталія Кличка Дмитро Білоцерковець,  дорікнув Вітренку в недостатній радості з приводу присвоєння  Залужному звання почесного громадянина столиці.

У свою чергу, представниця фракції «Європейська солідарність» Дінара Габібулаєва прирівняла небажання голосувати за проспект ЄС до небажання підтримувати євроінтеграційний шлях України та працювати на благо ЄС (що б це не означало).

Накладка вийшла

Після цього ритуального обміну звинуваченнями голосування пішло своїм звичаєм. Присвоєння звань  почесних громадян Києва  Валерію Залужному та Ліні Костенко передбачувано відбулося  без проблем: проєкт рішення набрав 71 голос.

Валерій Залужний та Ліна Костенко
Валерій Залужний та Ліна Костенко. Фото: Валерій Залужний / Facebook

Щоправда, трохи пізніше з’ясувалося, що насправді волевиявлення Київради не зіграло  в  цьому випадку жодної ролі: голосування відбулося о 15:13, а вже о 15:37 в офіційному телеграм-каналі Кличка з’явилися світлини, як міський голова  нагороджує Валерія Залужного та Ліну Костенко відповідними відзнаками.

«Був дуже радий вручити відзнаки Ліні Костенко та Валерію Залужному вдома у Ліни Василівни», – похвалився в цьому дописі Кличко.

Таким чином мер несвідомо попалив всю контору: оскільки за двадцять чотири хвилини він навряд чи встиг би завітати  до великої поетеси додому, вручити нагороди та влаштувати фото сесію. Тому, вочевидь,  церемонія нагородження  відбулася ще до голосування, але про таку дрібницю депутатам Київради повідомити забули.

Кульмінація

Другим  (і останнім)  номером  програми було довгоочікуване голосування за перейменування проспекту Правди на проспект ЄС.

Під час своїх виступів представники «Європейської солідарності» кілька разів нагадували колегам, що саме таке рішення підтримали кияни під час електронного голосуванні в «Києві Цифровому». Водночас якось навіть забулося, що це голосування відбулося ще в квітні минулого року, але в ті часи фракція «ЄС» все ще сподівалася назвати на свою честь колишній Повітрофлотський проспект, тому проєкт щодо проспекту Правди було відкладено в довгу шухляду.

Утім, навіть апеляції до народного волевиявлення не вистачило, щоб набрати голоси з першого разу. Першу спробу було  провалено – за перейменування проголосувало лише 59 депутатів. Довелося ставити проєкт на повторний розгляд, але повернутися до нього погодився тільки 61 депутат.

Ситуація ставала все більш ніяковою. Секретар Володимир Бондаренко відчайдушно запропонував повернутися до розгляду ще раз – і цього разу депутатському корпусу таки вдалося знайти ще голос. Тож за повторний розгляд  проголосувало 62 депутати, і такою  кількістю голосів було ухвалено сам проєкт – на превелику радість «Європейської солідарності» та «УДАРу».

Після цього учасники вистави, поаплодувавши собі,  залишили  сесійну залу. Теоретично вони мають повернутися туди, як вже було сказано, 16 травня, проте графік скликання пленарних засідань традиційно є річчю мінливою і непередбачуваною, тому прогнозувати щось у цьому плані – справа невдячна. Також досі невідома доля горезвісної години запитань: можливо, під час наступного засідання кияни таки побачать це рідкісне природне явище. Однак  обіцяного, як відомо, три роки чекають, а отже залишається лише вірити та сподіватися.  

Костянтин МИХАЙЛЕНКО

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *