Хто він, головний по дорогах у Києві?

Ще не мільйонер, але

Майже кожний генеральний директор корпорації «Київавтодор», доля якого за певних умов, обставин та зв’язків, «умощувала» в службове крісло цієї грошовитої організації, час од часу відчував, що пахне «смаленим».

Олександр  Густєлєв, попередник нинішнього очільника – Олександра Федоренка – керував 5 років, однак у 2021-му не зміг  утриматися на найвищому щаблі дорожньої ієрархії – мер Кличко зі скандалом звільнив його з посади профільного заступника голови КМДА. Причиною стало затягування будівництва Подільсько-Воскресенського мостового переходу.

Мер Кличко і глава “Київавтодору” Федоренко. Фото: КМДА

Олександр Федоренко є першою особою  в  «Київавтодорі» з липня 2022 року. У травні 2020-го його було призначено виконувачем обов’язки гендиректора. Хоча часу минуло й небагато, однак і він уже потрапив у поле зору правоохоронців. Цього року йому повідомили підозри. Одна із них стосується завдання збитків державі на суму майже 300 мільйонів гривень. А інша – справа про безпідставне завищення робіт підрядниками, що дало їм змогу отримати майже 10 мільйонів гривень.

Про ці 10 мільйонів варто докладніше розповісти. За даними слідства, впродовж 2022-2023 років між комунальною корпорацією та низкою фірм було підписано угоди щодо капітального та поточного ремонтів автошляхів міста на загальну суму понад 185 мільйонів гривень. А згодом в актах виконаних робіт були зазначені фіктивні дані щодо обсягів, якості та вартості. Скажімо, всупереч вимогам тендерної документації змінили тип асфальтного покриття, що значно гірший за своїми якісними показниками, на деяких ділянках замість нових люків та зливових решіток встановили старі, які були раніше демонтовані. З метою виведення бюджетних грошей підрядники проводили безтоварні операції, начебто вони купували якісь товари чи послуги  з підконтрольними підприємствами. Діяла, схоже, типова схема, яку застосовували в дорожній галузі ще два десятиліття тому.

Як зазначає прокуратура Києва, підозру повідомлено п’ятьом, серед яких і Федоренко. А тендер на держзакупівлю робіт із капітального та поточного ремонтів проводили «Київавтодор», комунальні підприємства «ШЕУ Печерського району» та «ШЕУ Подільського району».

Ні квартири, ні машини

Хто ж він, керманич  «Київавтодору»? Судячи з декларації про доходи, веде аж ніяк не розкішний спосіб життя. Майже аскет. У нього немає ані власного автомобіля, ані власної квартири, лише декларує в Макарові Київської облсті земельну ділянку та житловий будинок на правах спільної власності з батьком. У питаннях статків, мабуть, не доріс до свого попередника Олександра Густєлєва, який їздив на власних дорогих автівках «Лексус» та «Мерседес». Хоча, певно, у Федоренка ще все попереду.

Із зарплатою у нього, як видно з декларації, непогано: за 2023 рік за основним місцем роботи становила  1 мільйон 154 тисячі 400 гривень. Між тим, у 2022-му річна зарплата в нього була менша – 851 тисяча 309 гривень.

На двох банківських рахунках  Федоренко тримає 144 тисячі гривень і 318 тисяч 557 гривень. Якщо порівняти  це з  фінансовими накопиченнями  в  2022 році, то на банківських рахунках у нього тоді  було 18 тисяч 449 гривень і 91 тисяча 851 гривня. Готівкою зберігав 15 тисяч доларів США.

У декларації про доходи за 2023 рік Федоренко декларує дві ділянки дружини в селі Гореничі, житловий будинок загальною площею 89 кв. м  в  цьому  селі, що біля Києва; вона також має у власності квартиру в Києві, паркомісце для автівки. А ще звітує, що дружина отримала дохід від відчуження майна на 615 тисяч гривень. Її річна заробітна плата за основним місцем роботи становила 678 тисяч 638 гривень  і 28 тисяч 801 гривню.

Олександр Федоренко
Олександр Федоренко. Фото: Олексій Самсонов

Дороги Київщини як чудовий старт

Федоренко – вихідець  зі  Служби автомобільних доріг у Київській області, де він трудився з 2005 року. У 2013-2017 роках обіймав посаду начальника інвестиційно-кошторисного відділу цієї організації, потім (з травня 2017 року до серпня 2019-го) був головним інженером цієї Служби, заступником начальника з розвитку доріг. Перед призначенням до «Київавтодору» працював заступником начальника з питань проєктування та будівництва Великої кільцевої автомобільної дороги Служби автомобільних доріг у Київській області.

Служба автомобільних доріг у Київській області для деяких її керманичів, підрядників була «золотою» організацією. Тут часто спалахувала корупційні скандали різного гатунку. Зокрема, у вересні 2018 року прокуратура Києва повідомила про оголошення підозри першому заступнику начальника Служби автомобільних доріг у Київській області. Він провів фінансово незабезпечені тендери на виконання будівельних робіт, а також підписав акти про їх виконання, наперед знаючи про неможливість їх оплатити через відсутність коштів на рахунках облавтодору. Завдяки штучно створеній заборгованості підрядні організації   через суд стягнули з облавтодору інфляційні втрати та 3 відсотки  річних на суму понад 4 мільйони гривень. 

Або ось такий факт. Фахівці Північного офісу Держаудитслужби провели ревізію фінансово-господарської діяльності Служби автомобільних доріг у Київській області за період з 1 березня 2018 року до 31 березня 2019-го та ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності Служби за період з 1 березня 2015-го до 28 лютого 2018 року. Встановлено фінансові порушення на загальну суму майже 29 мільйонів гривень, в тому числі порушення, що призвели до втрат фінансових ресурсів  на суму майже 487 тисяч гривень.

Було названо і конкретні фірми, які «поліпшували» дороги. Підрядні організації ДП «Київське обласне дорожнє управління» ПАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» та ПрАТ «Коммунтранс» завищили вартість фактично виконаних робіт з експлуатаційного утримання доріг, збитки Служби становили  майже 487 тисяч гривень.

Варто нагадати, що з 19 жовтня 2016-го до 1 жовтня 2019 року виконувачем обов’язки голови Укравтодору був одіозний поляк Славомір Новак. У липні 2020 року Новака затримали в Польщі за підозрою в корупції, організації злочинної групи та відмиванні грошей. Загалом  у справі Новака було проведено 50 обшуків у Києві, Львові та в Польщі. НАБУ перевіряло тендери «Укравтодору» на 270 мільйонів євро, а також контракти за 2016-2019 роки.

Як розповідали в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі України, упродовж травня-серпня 2018 року Новак вимагав, щоб деякі учасники тендерних процедур сплачувати йому по 45 тисяч євро щомісячно упродовж двох років на рахунки компанії, зареєстрованої на Кіпрі, під виглядом надання фіктивних консультаційних послуг. Дорожні тендери для «своїх» були аксіомою. А сьогодні?

Тендерний «марафон» продовжується

Скромний директор Федоренко керує корпорацією, яка за два роки провела дуже «жирні» тендери.

Від початку повномасштабної війни до вересня 2023 року «Київавтодор» та 12 підпорядкованих йому підприємств провели  96 закупівель щодо ремонтів і реконструкцій на майже 5,2 млрд грн. Найбільш затратними стали: реконструкція транспортної розв’язки на перетині вулиць Богатирська  та  Полярна, що  в Оболонському районі — майже 1,3 млрд грн; капітальний ремонт ділянки Київського півкільця (Кільцевої дороги) від Жулянського шляхопроводу до повороту в місто Вишневе — 970 млн грн; реконструкція шляхопроводу в складі транспортної розв’язки на перетині вулиць  Дегтярівська та  Олександра Довженка — 920 млн грн.

На Дегтярівському шляхопроводу рух транспорту закритий до 20 грудня.
Дегтярівський шляхопровід. Листопад 2023 року. Фото: КМДА

До речі, щодо капремонту дороги в районі згаданого Жулянського шляхопроводу. Підряд вартістю у 969,72 млн грн без конкуренції 8 серпня отримало турецьке ТОВ «Онур конструкціон інтернешнл», повідомляється в системі «Прозорро».

Нинішньою весною, на початку березня, столичні правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом розкрадання державних коштів на ремонті Дегтярівського шляхопроводу. Як повідомили у відділі комунікації поліції Києва, «попередньо встановлено, що службові особи «Київавтодору» разом з керівниками підрядного приватного підприємства налагодили схему з розкрадання коштів, виділених з місцевого бюджету для ремонту автошляхів міста. Під час реконструкції Дегтярівського шляхопроводу деякі будматеріали були закуплені за цінами, що перевищують ринкові».

Акцентуємо увагу на цікавій деталі. Щойно Федоренко став головним по дорогах у столиці, як було проведено «смачний» тендер – капітальний ремонт  Хрещатика у Печерському та Шевченківському районах.

Нагадаємо принагідно, що в травні 2020-го Федоренка було призначено виконувачем обов’язки гендиректора «Київавтодору».

23 листопада 2021 року переможцем торгів  із  грандіозного ремонту Хрещатика визнали вже згадану нами турецьку фірму «Онур конструкціон інтернешнл», яка  взялася виконати підряд за 739 мільйонів 500 тисяч гривень. До торгів було допущено ще ТОВ «Ростдорстрой», але ці два фаворити «Укравтодору» фактично не торгувались – аукціон закінчився із символічною знижкою 0,2 відсотка. Згідно з даними Youcontrol, бенефіціарами є Четінджевіс Онур,  Четінджевіс Іхсан та львів’янин  Фаріон Олег Ігоревич.

А уповноваженими особами є Береговий Петро Іванович, Їлдиз Бірол, Кая Бекір.

Це той Береговий, який з березня 2013-го до травня 2014-го очолював «Київавтодор»! Як зазначає сайт КМДА, він з 1985 року  працював у системі  «Київавтодору», де пройшов шлях від водія до начальника комунального підприємства «Шляхово-експлуатаційне управління з ремонту та утримання автомобільних шляхів та споруд на них Дарницького району  Києва», яке очолював з 2004 року.

За даними порталу Youcontrol, Береговий працював і в  Службі відновлення і розвитку інфраструктури у Київській області. В облавтодорі, до речі, трудився і Олександр Федоренко.

Можливо, через ці обставини в ЗМІ висловлюють припущення, що Федоренко симпатизує фірмі «Онур конструкціон інтернешнл». Між іншим, і мер Кличко, буває, позує для світлин на фонті робітників цієї компанії.

Фото: КМДА

За період з 2017 року до квітня  2020 року, як свідчать дані системи Prozorro, компанія «Онур» виграла в Україні (в тому числі у Київській області») підряди на суму 20,23 млрд грн, а представництво «Онур» – на 17,39 млрд грн. Тобто, загалом за три з гаком роки – 37,62 млрд грн.

Отже, у Києві продовжують «закопувати» шалені бюджетні кошти в асфальт. Між іншим, через рік після обрання міським головою, у 2015-му, Віталій Кличко виступив з ініціативою – під час ремонту доріг пріоритет матимуть не центральні вулиці, а міжквартальні та дворові проїзди. Цю пропозицію підтримало керівництво «Київавтодору», оразу  заявивши, що в 2015-му заплановано відремонтувати 489 об’єктів міжквартальних проїздів та прибудинкових територій Києва. Роботи носитимуть як капітальний, так і поточний характер.

Однак з роками ми побачили справжні «пріоритети» і куди йдуть мільярди бюджетних коштів під час війни. І щоразу міська влада рапортує про успіхи, відкриття розв’язок до чергових дат та подій. Ось і Федоренко в січні 2024-го розповідав у ЗМІ:

«Щодо дорожньої розв’язки на перехресті вулиць Богатирська/Полярна, то її також плануємо здати в експлуатацію у 2024 році… Думаю, до Дня Києва зможемо пустити рух по естакаді».

Богдан ТУР

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *