Розкішний  подарунок: як Київрада підіграла забудовникові

Садиба Осипа Родіна.

У центрі  столиці може бути знесено черговий старовинний будинок

Минулого тижня  Київрада вкотре продемонструвала своє зневажливе ставлення до старого Києва, віддавши з легкої руки під забудову ще одну історичну пам’ятку в  центрі столиці — будинок Осипа Родіна.

«Каштан NEWS» з’ясовував ситуацію.

Історична довідка

Будинок Осипа Родіна — кам’яна садиба 1882 року побудови. Розташований на вулиці Олеся Гончара, 71. 

Садиба Родіна. Фото: Мапа Реновації / Facebook

Двоповерхову будівлю площею 494.1 кв. м було зведено за авторським проєктом архітектора Володимира Ніколаєва. Через деякий час на ній було добудовано третій поверх. Згідно з топографічним  планом  міста 1925 року, садиба №71 була клиноподібною і межувала з територією колишнього парку «Аркадія», знищеного під час жовтневого перевороту 1917 року. На території будинку, крім житлової секції, було три нежитлові, які до нашого часу не збереглися. Сама триповерхова цегляна садиба є одним із двох збережених зразків забудови кінця ХІХ століття у цьому кварталі. Власниками садиби деякий час були представники шляхетського роду Жубрів.

А вже з 1882 року будинок належав  селянину Осипу Родіоновичу Родіну, який придбав його  за купчою 3 квітня 1881 року.

Судові  суперечки

Нічого не віщувало біди, поки на будівлю не звернули увагу  столичні забудовники. Як часто буває в подібних ситуаціях, для того, щоб отримати право розпоряджатися будинком, було подано судові позови. Забудовник, якого пов’язують з Андрієм Вавришем  і який має намір звести житловий комплекс, три роки тому звернувся з позовною заявою до суду, у якій  зазначив, що будинок Родіна є «рядовою історичною забудовою ХІХ століття» і не може вважатися культурною спадщиною.

Як наслідок,  ще 28 січня 2021 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив інтереси позивача, скасувавши наказ департаменту КМДА про надання будинку Осипа Родіна статусу щойно виявленого об’єкта культурної спадщини.

Звичайно, столична громада не погодилася з таким рішенням Феміди і подала касаційну скаргу.

У середині травня минулого року Верховний суд України своєю постановою підтвердив законність внесення історичної будівлі до Переліку об’єктів культурної спадщини нашого міста. Рішення остаточне і оскарженню не підлягає.

Допомогли депутати

Здавалося б, питання вирішено і будинок буде й  надалі милувати очі киянам і гостям столиці. Однак минулого четверга, 8 лютого, сесія Київради ухвалила рішення, яким… передала під забудову земельну ділянку на вулиці Олеся Гончара, 71. Разом із історичним будинком.

Ухвалити це рішення  столичним депутатам вдалося не відразу, а лише з третьої спроби. Воно набрало підтримку лише 63 із 120 голосів депутатів міськради.

Подарунок забудовникові

Ситуація склалася доволі неоднозначна. Адже, за словами відомого київського пам’яткоохоронця Дмитра Перова, компанія-власник цього будинку останні роки судиться за позбавлення цієї садиби охоронного статусу — пам’ятки історії місцевого значення.

Рік тому, звернув увагу Перов, Верховний суд України не задовольнив позов забудовника та скерував справу на повторний розгляд до суду першої інстанції. Однак потім  позивач раптово передумав судитися і  відкликав свою позовну заяву. Чому власник хотів зняти з будівлі охоронний статус? Все просто — він не дає йому можливість розпочати будівництво.

Але днями Київська міська рада  зробила  забудовникові дійсно розкішний  подарунок —  передала земельну ділянку, на якій розташовується будинок, під обслуговування багатофункціонального житлово-офісного комплексу, будівництво якого заплановано на місці цієї пам’ятки.

Водночас, як наголосив захисник столичної старовини, статус пам’ятки з будівлі ніхто не знімав, і він залишається чинним!

Оскарженню підлягає

Тож, як з’ясовується, не все ще втрачено.

Впродовж  тижня після голосування Київради  міський голова Віталій Кличко може накласти вето на це рішення, як таке, що на відповідає інтересам територіальної громади  Києва і  вимогам чинного законодавства. У нього є такі повноваження. Проте на момент підготовки цього матеріалу невідомо, чи наважився міський голова на такий крок, виявивши свою принципову позицію в сфері збереження  культурної спадщини.

Якщо вета не буде і Віталій Володимирович учергове заплющить  очі на  скандал із стародавньою будівлею, то можна звертатися до правоохоронних органів. Зокрема,  до прокуратури в порядку статті 23 Закону України «Про прокуратуру». Адже ця правоохоронна структура ще зберегла повноваження щодо нагляду за дотриманням законності суб’єктами господарювання, місцевими органами  влади тощо.

А в цьому  випадку вбачається порушення дотримання законності Київрадою. Бо згідно зі статтею 22 Закону України «Про охорону культурної спадщини», пам’ятки не можна зносити чи перебудовувати. А тут фактично Київська міська рада своїм рішенням віддала земельну ділянку разом з історичною будівлею під забудову.

Втім, не зайвим буде нагадати, що в межах своєї компетенції та наданих законом повноважень прокуратура сама в інтересах захисту киян може звернутися до суду з відповідним позовом щодо скасування ухваленого Київрадою рішення.

Активісти обіцяють протест

Якщо ухвалене Київрадою рішення не буде ветовано Кличком, то воно набуде чинності. І вже після цього його можна  оскаржити поданням відповідного звернення до прокуратури.

«Я думаю, що ми розглянемо такий крок», — пообіцяв Перов.

Водночас Дмитро Перов сумнівається, що прокуратура сама стане ініціювати будь-які кроки щодо скасування незаконного рішення Київради.

Євген ДЕМЯНОВ

Источник

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *