Софія Київська: перша за сто років літургія на Різдво українською. ФОТО

Сніжний ранок Різдва біля стін Софії Київської сьогодні був особливо урочистим. На літургію ішли вірні ПЦУ та клірики. Бажаючі побачити першу службу за сто років на Різдво українською у соборі, який зведений в 11 столітті, могли долучитись під час прямих трансляцій.

Софія Київська вранці 25 грудня 2023 року.

Особливо символічним було те, що вся літургія пройшла під Орантою. Це один з основних типів зображення Божої Матері. Оранта з піднятими вгору руками — означає Богоматір під час молитви. Над образом Оранти написані слова з Книги псалмів: «Бог серед міста, і воно не похитнеться. Бог йому допоможе перед світанком».

Предстоятель ПЦУ Блаженніший митрополит Епіфаній очолив службу.

Його Блаженство виголосив Різдвяне послання. В якому нагадав:

«Писання підкреслюють як важливу істину те, що Спаситель народжується для нас, для людей, Син дається нам. Христос народжується не для Себе Самого, але „для нас, людей, і заради нашого спасіння“, як засвідчує і Символ нашої віри».

Митрополит Епіфаній підніс особливу молитву до Господа в час, коли Батьківщина в небезпеці.

Блаженнійший у посланні звернувся до кожного вірянина, щоб кожен усвідомив — для чого у світ прийшов Спаситель.

«Свобода, яка відрізняє людину як образ Божий, є непорушною, і лише людина сама визначає „так“ або „ні“. Тому заради відновлення людини й світу, заради звільнення людства від рабства гріха та смерті мав народитися Спаситель», — сказав він.

Під час відправи лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини й мирних жителів, які загинули під час війни.

Молилися сьогодні у стінах Софії Київської і за перемогу України над агресором

«Благослови та зміцни воїнів наших, владу, уряд та весь народ наш, які протистоять підступному російському агресору на землі, на морі та в повітрі. Правдолюбивий Господи, не дай ворогам знищити державу, народ та святині наші», — підносив прохання за військо Його Блаженство.

Він просив послати воїнам Сили Небесні й архістратига Михаїла, на допомогу мужнім захисникам, щоб «диявольські задуми агресора зруйнували вони та вберегли Україну».

Предстоятель ПЦУ молився і за воїнів, які «душу свою поклали за други своя», що найвищим проявом любові у християн, він просив у Бога захисту для тих, хто сьогодні у світле свято Різдва, на полі бою.

«Піднеси, Господи, невидиму правицю Твою, яка завжди рабів Твоїх в усьому охороняє. Тим же, кому судив Ти покласти душу свою на війні за віру православну, побожний народ наш і державу, прости їхні провини й в день праведної Твоєї відплати подай вінці нетління», — звертався до Всевишнього митрополит Епіфаній.

Символічно, що на честь Різдва у тисячолітньої святині нашого народу пролунала і коляда.

«У темну нічку» виконала молода українська співачка Марта Липчей у супроводі духовенства Православної Церкви України.

Читайте також за темою:

«Українська церква адекватна настроям народу: про святкування Різдва 25 грудня».

Усі фото — Pomisna.info

Ольга СКОТНІКОВА, «Вечірній Київ»

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *