Брак укриттів та «уроки щастя»: що чекатиме на київських школярів після 2 вересня

Цього року в Києві до столичних шкіл підуть понад 280 тисяч учнів

28 серпня голова КМВА Сергій Попко повідомив, що в новому навчальному році освітні заклади столиці працюватимуть очно. Однак в окремих випадках рішення Ради оборони Києва дозволяє застосовувати дистанційну або змішану форми навчання – зокрема, якщо в освітньому закладі немає укриттів.

Що чекає на київських школярів після 2 вересня та скільки з них насправді мають шанси навчатися офлайн – з’ясовував “Каштан NEWS”.

На всіх не вистачить

Як заявив Віталій Кличко під час серпневої конференції освітян, цього року до 950 столичних навчальних закладів підуть загалом 372 тисячі учнів та вихованців – у тому числі, 281 тисяча школярів та майже 58 тисяч дошкільнят.

«Усі освітні установи Києва за рахунок міського бюджету обладнані тривожними кнопками та перебувають під цілодобовою пультовою охороною. Також впроваджуємо системи відеонагляду та охоронної сигналізації. Встановлюємо високошвидкісний інтернет», – похвалився Кличко

Шкільне укриття. Фото: з відкритих джерел

Також столичний мер повідомив, що за останні два роки місткість укриттів у навчальних закладах Києва збільшилася на 94 тисячі місць. Скільки шкіл та дитсадків мають свої власні сховища, Кличко не озвучив, однак, за його словами, «у закладах освіти столиці укриття загально можуть вмістити 317 тисяч людей». Якщо враховувати вищезгадану цифру в 372 тисячі учнів та вихованців, стає зрозуміло, що як мінімум 55 тисяч дітей (не згадуючи вже про педагогів та інший персонал) під час повітряних тривог залишаться поза сховищами або, в кращому випадку, сидітимуть вдома.

Тепло і світло

Щодо забезпечення шкіл та дитсадків електрикою під час блекаутів, то ці перспективи, схоже, залишаються туманними. Як обережно висловився Сергій Попко в своєму телеграм-каналі 28 серпня, Рада оборони Києва «порушила питання щодо забезпечення усіх закладів освіти незалежними джерелами живлення електроенергією». Однак, чим завершилося це “порушення питання” та чи матиме воно якісь результати, голова військової адміністрації не уточнив.

Генератор в освітньому закладі. Фото: з відкритих джерел

Цивільна адміністрація також не розщедрилася на конкретику. У своєму виступі на конференції освітян того ж 28 серпня (тобто на третій день чергового великого блекауту в Києві) Кличко не став зосереджуватися на енергобезпеці навчальних закладів, відразу перейшовши до укриттів.

«В укриттях встановлюють резервне освітлення, резервні джерела струму, системи вентиляції та інше необхідне обладнання. Працює Wi-Fi», – запевнив він.

Чому на третьому році війни всі ці прекрасні речі лише встановлюються, а не давно вже встановлені і використовуються, Віталій Кличко не пояснив. Однак працюючий Wi-Fi, безперечно, втішає – принаймні, школярам в укриттях буде не нудно.

Зміни в програмі

Окрім уже звичних повітряних тривог та блекаутів, на школярів  цього року чекають новації в навчальній програмі. Зокрема, згідно з рішенням МОН, з вересня 2024 року для першокласників буде запроваджено курс із соціально-емоційного навчання під назвою «Уроки щастя». Передбачається, що на цих уроках діти навчатимуться турбуватися про своє ментальне здоров’я та добробут оточуючих. «Уроки щастя» не будуть окремим предметом – їх буде інтегровано в інші дисципліни.

Тренінг для школярів з тактичної медицини. Фото: з відкритих джерел

Для учнів 10-11 класів буде оновлено програму «Захист України»: тепер хлопці і дівчата вивчатимуть цей предмет спільно, без поділу за гендерною ознакою. Уроки проходитимуть лише один день на місяць, але цей день буде повністю присвячено опануванню предмета. На заняттях викладатимуть основи домедичної допомоги, топології, тактики, навички стрільби та управління дронами, радіозв’язком тощо. Займатися учні будуть у міжшкільних осередках, які мають бути оснащені всім необхідним обладнанням.

Ще одна новація: у вересні очікується запуск освітнього застосунку «Мрія» – поєднання електронного щоденника, класного журналу, шкільних чатів та бібліотеки контенту, яка міститиме освітні серіали від «Дія. Освіта» для дітей і дорослих. Також до застосунку буде включено цифровий освітній документ школяра «Мрія-ID».

Освітній застосунок “Мрія”. Фото: Міністерство освіти і науки України

Крім того, відтепер школи зможуть самостійно визначати структуру та форми організації освітнього процесу – зокрема, тривалість навчального тижня, навчального дня і занять, терміни канікул тощо. Лист МОН «Про організацію 2024/2025 навчального року в закладах загальної середньої освіти» пропонує шкільним адміністраціям орієнтуватися на вікові та психологічні особливості учнів, безпекову ситуацію в регіоні та погодні умови.

«Рекомендуємо, за можливості, застосовувати гнучкий підхід до організації освітнього процесу з урахуванням світлового дня, використання змішаного формату навчання, ущільнення навчальних програм тощо», – йдеться, зокрема, в листі міністерства.

Коли канікули

Зважаючи на лист МОН, терміни канікул відтепер кожна школа може встановлювати самостійно, однак КМДА таки оприлюднила приблизний графік занять у столичних школах на 2024-2025 рік. Отже:

  • перший семестр триватиме з 2 вересня до 21 грудня, другий – із 13 січня до 30 травня;
  • осінні канікули – із 28 жовтня до 2 листопада; зимові – з 23 грудня до 11 січня; весняні – з 24 до 29 березня;
  • на першокласників також чекають додаткові тижневі канікули з 17 до 22 лютого.

Утім, навіть ці дати поки що можна вважати виключно орієнтовними. «Зважаючи на безпекову ситуацію в столиці та інші чинники, що можуть впливати на організацію освітнього процесу, можливе коригування структури 2024/2025 навчального року», – попереджають у міській адміністрації.

Юлія ТЄНЄНЬОВА

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *