Із цеглою до мера Кличка

Активісти принесли до мерії будматеріали від знищеної памятки

Надзвичайна подія покликала учора ввечері, 20 липня, громадськість, захисників історичного Києва на Хрещатик, до адмінбудівлі КМДА та Київради – вони прийшли сюди з протестом проти чергового варварського знищення древньої пам’ятки

Міська громада дізналася, що ввечері, 19 липня, на вулиці Олександра Кониського невідомі за допомогою важкої будівельної техніки знесли будинок, побудований наприкінці XIX століття. Він відомий як Садиба Маліна або Садиба Зеленських. Про це розповідав Kashtan NEWS у статті КУПА ЦЕГЛИ ВІД ДРЕВНЬОЇ БУДІВЛІ: ЗНИЩЕНО САДИБУ ЗЕЛЕНСЬКИХ.

Фото: Міністерство культури та інформаційної політики України

Древнє місто руйнують, як мовиться, на очах. Жодної спроби з боку міських структур не було, щоб зупинити бульдозери. Місто віддано на поталу лихим крутіям, забудовникам, які відчувають вседозволеність.

Тому громада щосили калатає у гучний дзвін.

Як передає Суспільне, люди на головній вулиці міста зібралися на сходинках біля муніципалітету із плакатами та зображеннями історичних будинків, знищених під час того, як Віталій Кличко обіймає посаду мера Києва.

Вони скандували: “Досить нищити наше місто”, “Досить руйнувати Київ”, “Коли ми почнемо обирати спадщину, а не Тургенєва”, “Ні свавіллю Київради”, “Новий мурашник не наблизить перемогу”, “Кличко — русня”, “Кличко-замудовник”, “Мене вбив Тургенєв”.

Серед організаторів акції – простір “Цегла”, ГО “Екопарк Осокорки”, “Мапа реновації” тощо.

Вже традиційно ніхто з керівників міста не забажав спілкуватись з мітингарями. Сховали голови в пісок.

Після акції обурені кияни направилися до знищеної пам’ятки на Кониського, 22. Kashtan NEWS раніше розповідав, що на місці будівлі забудовники хочуть звести житловий комплекс “Тургеневъ”.

А яка ж позиція Міністерства культури та інформаційної політики?

Руйнування історичної забудови – цинічне порушення пам’яткоохоронного і містобудівного законодавства та Державних будівельних норм, стверджує Міністерство культури та інформаційної політики. 

Цитуємо:

«Наразі будинок не має юридичного статусу пам’ятки чи «щойно виявленого об’єкта культурної спадщини», як це передбачено пам’яткоохоронним законодавством. Водночас за даними Історико-архітектурного опорного плану міста Києва цей будинок розташований в історичному ареалі міста і визнаний  значною історичною будівлею під назвою «Садибний житловий будинок» другої половини ХІХ ст.  

Такий статус повинен був би захистити будинок від зносу. Адже діяльність в історичних ареалах регулюється не тільки Законом України «Про охорону культурної спадщини», але й зокрема Державними будівельними нормами і правилами «Планування та забудова територій». Ці норми передбачають, що у межах історичних ареалів населених місць необхідно зберігати історично цінні архітектурно-містобудівні якості традиційного характеру середовища, а також забороняється знесення цінної історичної забудови (у даних нормах – це «значна історична» та «рядова історична» забудова). При цьому у межах історичних ареалів реконструкція цінної історичної забудови зі зміною  геометричних  параметрів  дозволяється  у  виключних  випадках  за погодженням  відповідного  органу  охорони  культурної  спадщини  і  лише  за умови  збереження  характеру  цінного  історичного  середовища,  збереження (відтворення)  архітектурно-художніх  характеристик  та  умов  об’ємно-просторового сприйняття значних історичних будівель з боку головного фасаду (фасадів) і збереження архітектурно-художніх особливостей головних фасадів рядових історичних будівель».

Що важливо. Відомство наголошує, що до нього не надходило жодних проєктних пропозицій щодо цієї будівлі, відтак воно не надавало жодних погоджень проєктної документації ані щодо нового будівництва на цій ділянці, ані щодо реконструкції будівлі, ані щодо її демонтажу. 

На думку міністерства, найдієвішим способом захисту історичної забудови є надання їй статусу пам’ятки. Це передбачає попереднє проведення наукових досліджень  і виготовлення облікової документації для подання в органи охорони культурної спадщини. 

Таке подання від ГО «Спадщина Київ» було зареєстроване в міінстерстві 19 липня – в день, коли будівельна техніка почала зносити будинок.

Відомство планує здійснити всі передбачені законодавством заходи реагування, а також закликає правоохоронні органи невідкладно звернути увагу на спробу знищення значної історичної забудови, і висловлює готовність для співпраці з метою притягнення до відповідальності винних у порушенні законодавства осіб.

Тим часом громадськй  ативіст Дмитро Перов оприлюднив у соцмережах вимоги до міської влади: скасувати дозвіл на проведення підготовчих будівельних робіт, виданий Департаментом архітектурно-будівельного контролю Києва,  визнати Садибу Зеленських обʼєктом культурної спадщини та включити її до Переліку пам’яток  Києва.

І ще важлива вимога: зобов’язати власника ТОВ «Тургенєв Білд» відновити Садибу Зеленських У разі невиконання Київській міській раді звернутися до суду з позовом про повернення будівлі у власність міста/держави з підстав неналежного утримання та збереження історичної пам’ятки.

Активісти також вимагають від Київради розвірвати з підрядною організацією ТОВ “Сервіт”, що виконувала демонтаж будинку будь-які господарські відносини. На найближчому пленарному засіданні проголосувати нарешті за проєкт рішення про надання додаткового охоронного статусу для всіх історичних будівель, яким більше ста років.

Читайте також: НЕ МОЖНА ЗНОСИТИ: СКАНДАЛ НАВКОЛО САДИБИ ЗЕЛЕНСЬКИХ НАБУВ НЕОЧІКУВАНИХ ОБРИСІВ

Більше новин, фото та відео у Телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в Телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в Телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *