Знакові документальні фільми України виклали онлайн

Якщо ви задаєтесь питанням, де подивитися хороші українські документальні стрічки, то у нас є для вас відповідь. Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA підготував  програму «Український док: улюблене». Це сім ретельно відібраних документальних стрічок останніх п’яти років, які отримували перемоги і відзнаки на фестивалях. З  16 листопада їх можна переглянути в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE. 

Протягом першої доби 16 листопада з 9:00 перегляд усіх стрічок буде безкоштовним. У наступні дні вартість квитків становиме 30–50 грн, окрім фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж» — він залишатиметься у відкритому доступі весь час. 

ФІЛЬМИ ПРОГРАМИ

Євромайдан. Чорновий монтаж (2014)

Режисер(к)и: Володимир Тихий, Андрій Литвиненко, Катерина Горностай, Роман Бондарчук, Юлія Гонтарук, Андрєй Кісєльов, Роман Любий, Олександр Течинський, Олексій Солодунов, Дмитро Стойков

Три місяці революції. Від обуреного протесту до народного єднання. Від каструль на голові до кийків і бронежилетів. Від ейфорії перемоги до оплакування загиблих Небесної сотні. Революція як вибух пробудженої гідності, як ейфорія свободи, як біль усвідомлення ціни, як народження новітньої історії України. У цьому році ми вирішили відмовитися від фільму-відкриття, адже вся наша увага прикута до змін, що сьогодні відбуваються в державі. Ми звернулися до режисерів, що знімали український протест, і попросили надати нам їхні найкращі кадри. Епізоди майбутніх фільмів про Євромайдан склалися у калейдоскоп революції, що не потребує коментарів. Ми пропонуємо до вашої уваги хроніку Українського протесту. Проживіть з нами ці три місяці боротьби, відчуйте і побачте революцію нашими очима.

Фільм — знакова подія в житті Docudays UA. Створений слідами майданівських подій у 2014-му, кіноальманах відкрив фестиваль Docudays UA у 2015-му. Стрічка стала успішною на багатьох міжнародних фестивалях, зокрема у категорії «Best of Fest» Міжнародного фестивалю документального кіно в Амстердамі IDFA. 

Українські шерифи (2015)

Режисер: Роман Бондарчук

Через те, що в селі Стара Збур'ївка практично немає міліції, функцію охорони громадського порядку беруть на себе двоє місцевих жителів — 50-річний Віктор Кривобородько і 44-річний Володимир Рудьковський. Віктор і Володя суміщають обов'язки міліціонерів і соціальних працівників: вгамовують сімейні сварки, спиняють бійки між сусідами, шукають потопельників тощо — тобто займаються усім, окрім кримінальних злочинів. Однак після того, як починається війна, настрій у жителів села змінюється.

Перший український документальний фільм, який було номіновано від України на премію «Оскар». Володар спеціального призу журі за повнометражний документальний фільм на Міжнародному фестивалі документального кіно в Амстердамі.

Головна роль (2016)

Режисер: Сергій Буковський

Фільм розповідає про маму режисера – кіноактрису Ніну Антонову. Їй зараз 80. Сотні ролей у кіно – великих і маленьких. Це особиста історія. Про чесне й сумне життя. Про жертовність і свободу. Справжня акторська слава прийшла до неї лише раз у житті. Це була головна роль у першому радянському кольоровому багатосерійному телефільмі «Варчина земля». Відтоді минуло 45 років…

Прем’єра стрічки відбулася на Docudays UA у 2017 році. А вже згодом стрічка перемогла у конкурсі європейських документальних фільмів ОМКФ та здобула національну кінопремію «Золота дзиґа» у категорії «Найкращий документальний фільм».

Укриття (2016)

Режисерка: Анастасія Максимчук

Історія зоозахисника і доґхантера, які стикаються в невидимій війні за визначення поняття людяності в країні, де занадто часто громадяни змушені діяти замість уряду.Фільм отримав головний приз DOCU/УКРАЇНА на фестивалі 2017 року, надзвичайно вразивши та розчуливши міжнародне журі. 

Гірчиця в садах (2017)

Режисер: Пьотр Армяновський

Олена їде додому, в село на лінії фронту в «сірій зоні» Донецької області, де провела своє дитинство. У саду, щоб будяки не лізли до сусідів, її брат посадив гірчицю. Дівчина лягає в колючу траву і згадує, які великі й смачні були колись абрикоси, вишні, груші, черешні…

Стрічка здобула спеціальну відзнака DOCU/КОРОТКО та приз ім. Андрія Матросова під час фестивалю у 2018 році. Також фільм є одним з переможців Другої Бієнале молодого мистецтва в Харкові.

Божественні (2019)

Режисер: Роман Бордун

Головні герої фільму – люди, що населяють сучасні українські міста: Київ, Одесу, Львів. Їхня реальність багатошарова та неприкрашена, позбавлена однозначних абсолютних трактувань добра і зла, гуманності і жорстокості, милосердя і байдужості. Ця історія – калейдоскоп, в окулярі якого усі ми: праведні, нещадні, смішні, наївні. Чесні.

Знахідка у фестивальному відборі минулого року. Кінопоказ, який відкрив нам нове та яскраве ім’я. Фільм є учасником конкурсних програм румунського кінофестивалю Astra та німецького DOK Leipzig.

Понад Стіксом (2019)

Режисерка: Марія Стоянова

Тисячі людей їдуть на «Гробки» для того, щоб згадати своїх померлих, окропитися святою водою і відсвяткувати життя… Чудова традиція, чи не так?

Торік фільм отримав спеціальну відзнаку у конкурсі DOCU/КОРОТКО. Увійшов до програм низки українських та міжнародних фестивалів, серед яких — DOK Leizig, один з найбільш авторитетних європейських кінофестивалів.

Нагадаємо, кияни мають змогу переглянути онлайн та безкоштовно чотири баварські комедії

Марія Катаєва

Важливі новини та перевірена інформація в Telegram і Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *