Унікальні твори Олександра Архипенка подарують київському музею

У п'ятницю, 20 грудня, о 17:00 відбудеться церемонія передачі в дарунок Національному художньому музею України меценатом Ігорем Кривецьким лімітованого видання графіки Олександра Архипенка 1921 року. 

Упродовж 1920-х – 1960-х рр. митець співпрацював із відомими європейськими друкарськими майстернями, що видавали невеликими накладами серії його літографій – рисунків на спеціальному камені, друкованих фарбою на папері. До короткого, але плідного «берлінського» періоду творчості, належить портфоліо «Олександр Архипенко. Тринадцять літографій», віддрукованих та виданих Ернстом Васмутом у Берліні у 1921 році. 

Наклад цього альбому становив лише  60 примірників. Кожен примірник складався з 13-ти аркушів, зібраних у чорну, вбрану в полотно, теку з тисненою золотом сигнатурою: «Archipenko». Примірники цього альбому є у поважних мистецьких зібраннях світу, зокрема у MOMA (Нью-Йорк, США), а окремі аркуші – в українських музеях (Національний музей у Львові ім. А. Шептицького).



Меценат Ігор Кривецький подарував Національному художному музею України майже повний 23-й примірник із того накладу – теку з одинадцятьма літографіями Архипенка і титульним аркушем, на звороті якого мистець поставив свій оригінальний підпис графітовим олівцем.
Цей альбом гідно доповнить музейну збірку скульптури та графіки Олександра Архипенка – поки невелику, але яскраву і по-своєму унікальну, до якої входять такі твори: 

  • «Диригент Менгельберг» (1926), передано з Київського музею російського мистецтва, 1946.
  • «Тарас Шевченко» (1935). Подарунок музикознавця Аристида Вирсти  (Франція), 1990. 
  • «Жіноча постать» (1914). Подарунок Петра Багрія, 2005.  
  • «Жіночий образ. (Діана)» (середина 1920-х) та дві літографії – «Манекени» і «Величні форми» (1963) (із сюїти «Живі форми»). Подарунок дружини скульптора Лео Мола Маргарет Мол (Канада), 2009. 



Олександр Архипенко – один із найвидатніших майстрів скульптури 20 століття. У своїх новаторських пошуках мистець дав ідеям кубізму, футуризму, абстракціонізму тривимірне втілення. Його за правом називають першим кубістом у скульптурі, утім, творчі здобутки Архипенка сягають значно ширших мистецьких обріїв. 

Окрім скульптури, розмаїтої за прийомами і техніками, Архипенко був автором численних рисунків. Графічні образи, в яких майстер працює лінією, плямою, тональними переходами, близькі до скульптури за характером пластики, але мають власну своєрідність у ритміці та композиційній будові, порівнювану самим Архипенком із музикою. 

Талант і світове визнання скульптора забезпечили інтерес до графіки Архипенка з боку видавців. 

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал "Вечірнього Києва" у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *