Унікальна реліквія Софії Київської отримала друге життя

Учора у Софійському соборі Національного заповідника «Софія Київська» презентували відреставрований дерев’яний різьблений кіот XIX ст. на південних хорах собору, в якому знаходилась ікона Куп’ятицької Богородиці.



Це стало можливо завдяки групі випускників програми «Лідер. Дорога Додому 2018/2019» компанії OLOS-Academy, які надали кошти на реставрацію.



На презентації Тетяна Троян, засновниця компанії OLOS-Academy (м. Дніпро), урочисто розписалася у Книзі Меценатів та отримала від гендиректорки Софії Київської Нені Куковальської свідоцтво про внесення до Книги меценатів. 

ІСТОРІЯ

Куп'ятицька ікона — енколліон

У свій час у цьому кіоті знаходилася чудотворна ікона Божої Матері Куп'ятицької.

Вона відрізняється від усіх відомих ікон незвичайною формою і являє собою мідний хрестик розміром 12 на 12 сантиметрів. Одні науковці атрибутують її як енколліон (складаний нагрудний хрест) київського походження 12 століття. Інші відносять Куп'ятицьку святиню до наслідувань металевих виробів грецьких майстрів 11-13 століть. Вшановується не сам мідний хрестик, а вміщене на ньому з одного боку рельєфне зображення Богоматері з Предвічним Немовлям на лівій руці, за яким і закріпилася назва Куп'ятицька ікона.

 

Датою першого явлення ікони традиційно вважається 1882 рік. Образ — у вигляді хреста, що випромінював яскраве світло між деревами — тричі являвся шестирічній дівчинці-пастушці. Знахідку пробували перенести, але зрештою побудували на місці святині церкву (місто Куп'ятичі, Білорусь). 

У 1655 році ікону було перевезено до Софійського собору. У цей коштовний диск-оклад і було вкладено чудотворну ікону. Крім образу Богородиці з Предвічним Немовлям, на окладі було зображено Бога-Отця і Духа-Святого (зверху) та праведних Іоакима та Анну. У 1769 році в Андріївському приділі Софії для ікони влаштували спеціальний кіот-балдахін, який був прикрашений 13 композиціями, пов'язаними з окремими чудесами Куп'ятицького образу Божої Матері. А на стінах храму були написані вірші, що розповідали про чудеса в Куп'ятичах. 

Чудотворна Куп'ятицька ікона разом з іншими святинями знаходилася у Софійському соборі до 1930-х років. Припускають, що наприкінці 1930-х ікону передали до Лаврського музейного містечка. Подальша її доля залишається невідомою. Сьогодні про унікальну святиню-енколліон нагадує лише цей деревяний кіот, який був виготовлений для ікони ще в середині 19 століття і є цінною реліквією та мистецькою памяткою.   



Нагадаємо, що у соборі є два кіоти. Реставрація першого (того, у якому зберігалась легендарна ікона Миколи Мокрого) відбулась у січні 2018 року. Кошти на його реставрацію були зібрані завдяки благодійним концертам у соборі солістки Віденської опери Вікторії Лук'янець.

Фото Олексія ІВАНОВА

Читай "Вечірку" в Telegram та Facebook. 

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *