У столиці презентували історію Голодомору у витинанках

У Національному музеї Голодомору-геноциду відкрився новий проєкт «Мереживо пам’яті». Вперше українські витинанки розповідатимуть не лише про образи народної культури, а й про травматичну історію нації – Голодомор: традиційне мистецтво наповниться новими сенсами.



Виставку «Мереживо пам’яті» створено на перетині народних традиційних ремесел та історичної тематики – Голодомору. Деякі з робіт присвячено образам народних пісень, щедрівок та свят. Адже на початку ХХ ст. селяни становили питому частину української нації, проти якої був вчинений Голодомор-геноцид, і були зберігачами, носіями української традиційної культури. Водночас традиційна культура зазнала деформації і заборон. Бо злочин геноциду – це не лише фізичне вбивство, а й знищення нації як такої. Друга частина витинанок тематично розкриває сюжети про Голодомор, засновані на спогадах-свідченнях людей, які пережили геноцид. 



Вперше Дарія Альошкіна представила витинанки про репресивні «чорні дошки», про «закон про п’ять колосків», про закриті кордони України, охопленої голодом, про опір українців радянській владі, але також і про світлі почуття милосердя, підтримки і допомоги одне одному, які червоною ниткою пронизують ці страшні сторінки нашої історії.

– У нас в селі посеред городу було священне дерево – глід, його не можна було ламати або зрубувати. Мама розповідала, що воно рятувало людей від голоду своїми плодами. Я з дитинства чула історії про голод у своєму селі – інколи дуже сумні і страшні, які не сприймала до кінця моя дитяча уява, – поділилася Дарія Альошкіна. – Створюючи зараз проєкт за цією темою, намагаюсь відповісти на ряд питань, які виникають у мене: Як передати графічно безвихідь, втрату, біль, боротьбу? Як нагодувати душі померлих? Чому, як, за що? Це не мало статись з нашим українським людом…

Виставка експонуватиметься до 10 січня 2020 року. Музей Голодомору знаходиться за адресою м. Київ, вул. Лаврська, 3.



Авторка – українська мисткиня зі Львова Дарія Альошкіна, якій вдалося зробити витинання актуальним у модерній культурі й підкорити ними Польщу, Францію, Бельгію, США та Південну Корею. На її персональній виставці в Сеулі половину експозиції розкупили відвідувачі, одним з яких був прем’єр-міністр Південної Кореї. Роботи Дарії вирізняються величезними розмірами й тому використовуються для оформлення інтер’єрів, громадських закладів та обкладинок книг. Усі витинанки зроблені на межі автентики й сучасного. 

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал "Вечірнього Києва" у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *