У столиці нагородили переможців літературного конкурсу імені Григора Тютюнника

Марія КАТАЄВА

До Дня української писемності та мови в затишному приміщенні столичного театру «Сузір’я» відбулась церемонія нагородження лауреатів та переможців IV Всеукраїнського літературного конкурсу ім. Григора Тютюнника. Найкращі твори у жанрах поезії, прози, драматургії обирали з 703 надісланих рукописів. 

 У конкурсі могли брати участь молоді літератори (в тому числі учасники та лауреати конкурсу попередніх років) віком від 15-ти до 35 років (включно), що мешкають в Україні, та представники інших країн, які пишуть свої твори українською мовою.

"Спершу конкурс був присвячений сільській та аграрній тематиці. Цього року ми прибрали всі тематичні обмеження, тож нам надійшли дуже різні твори  — від любовної лірики до соціально-побутової тематики, — зазначила голова оргкомітету конкурсу і ведуча заходу, письменниця Леся Мудрак. — .Якщо минулого року лідером була поезія, то цього разу було приблизно однаково і прози, і поезії. Отримали також два рукописи з п'єсами, один з яких став лауреатом конкурсу. У поезії переважає любовна лірика, а в прозі, приємно, що молодь повертається до психологічно-філософської тематики. Були сильні учасники, тож обрати кращих для експертів стало складним завданням".  

Переможцями конкурсу стали Юлія Сільчук за твір «У тілі жінки» та Вікторія Оліщук за збірку поезій «По-нас-і-нині». Також відзначили лауреатів конкурсу: Катерину Холод, Назарія Вівчарика, Дарину Метельницьку, Вероніку Іваницьку, Сергія Бизова, Олександра Козинеця, Юлію Гупалюк, Микиту Рижих, Нелю Остапів, Андре Ільєна. Дякуючи Івану Степуріну, директору видавництва «Самміт-книга», книги переможців та альманах лауреатів надруковані.

"«У тілі жінки» Юлії Сільчук — соціально-побутова повість, тонко виписана і автобіографічна. Авторка мешкає в Ковелі на Волині, і ми були здивовані, наскільки вона має чуття до слова, природній хист, — розповіла про переможців голова оргкомітету конкурсу і ведуча заходу, письменниця Леся Мудрак.  — У цьому творі вразила відвертість авторки щодо ліричної героїні. Йдеться про те, як творча талановита людина, яка має всі дані бути "зіркою", вимушена виховувати чотирьох дітей, тяжко працювати і потерпати від нелюбові чоловіка. Оповідь дуже майстерна, Юлія поєднала дві повісті, використала прийом монтажу — снів, віршованих рядків в в прозі.

У збірці поезій «По-нас-і-нині» Вікторія Оліщук зібрала свої кращі твори. Вона захопила експертів нетиповим дитинним поглядом на світ, первинністю метафор". 

За її словами, в найближчих планах —  онлайнпрезентація кращих творів конкурсу. 

Нагороди і подарунки переможцям та лауреатам вручали Віталій Скоцик, голова політичної партії «Країна»; Євген Нищук, український актор театру і кіно, народний артист України, екс — міністр культури України; Геннадій Семенченко, замміністра культури; Євгеній Лопушинський, головний редактор видання «Вечірній Київ»; Олена Кононенко,  заступник голови партії «Країна»; Анатолій Гнатюк, народний артист України, актор театру і кіно, співак; Олег Сербін, директор наукової бібліотеки імені Михайла Максимовича; Анатолій Матвійчук, народний артист України, поет, композитор, лауреат літературних премій. Дмитро Дроздовський, головний редактор журналу "Всесвіт"; Сергій Куліда, головний редактор «Літературної газети»; Володимир Бульба, голова наглядової ради Громадської Ради з питань культури, молоді та спорту; Олеся Тарасенко – головний редактор порталу LUСKYUKRAINE; Оксана Старак-Повякель, гендиректорка Національного музею народної архітектури та побуту України «Пирогово».




Яскравий сюрприз чекав гостей заходу від автора п’єси, режисера, молодого і талановитого письменника Богдана Гнатюка: уривок з вистави «Кафе республіка».

Наступного року планується проведення 5-го Всеукраїнського літературного конкурсу кращих творів ім. Григора Тютюнника.

"До цього маленького ювілею  хотілося б організувати додатковий конкурс, в якому б позмагалися наші лауреати і переможців попередніх років", — поділилася Леся Мудрак. 

Марія Катаєва, фото Сергія Удовика

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Вечірнього Києва» у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *