У Києві відкриють муніципальний дім національностей

Олена ПЕТРИШИН

У Києві відкриють Дім національностей – структуру, яка об’єднає етнічні групи міста, допоможе розвивати їхні культури та вчасно реагувати на проблеми громад.

На сьогодні у столиці проживають понад 130 етнічних меншин. І основна проблема, яка нині турбує діаспору, – відсутність локації, що об’єднувала б культури. Саме тому в столиці й вирішили створити Київський муніципальний Дім національностей.

Відповідне рішення затвердила сесія Київради у липні цього року. Зазначається, що Дім національностей запрацює у будівлі кінотеатру «Дніпро», що у Дніпровському районі, на вул. Юрія Гагаріна, 7. У розпорядженні громад будуть три зали, два фоє та інші приміщення, у яких вони зможуть працювати.

– Одне з основних завдань міста є створення належних умов для збереження і розвитку мов та культур меншин, які живуть у столиці. Бо саме дружнє співіснування та взаєморозуміння забезпечує мир у суспільстві. Саме тому потрібно розвивати відповідну інфраструктуру. Головним осередком національних меншин в Києві, своєрідним центром їхньої консолідації має стати власне Київський муніципальний дім національностей, – повідомила «Вечірньому Києву» Ольга Власенко, начальниця відділу з питань національностей Департаменту культури КМДА.

Вона наголошує, що саме відкриття Дому національностей допоможе залучати громади до реалізації проєктів, зберігатиме їхню культуру та мову. А також – найголовніше – налагодить контакти між різними меншинами. Для цього насамперед у Домі національностей будуть організовувати культурні та мистецькі заходи.

– Плануємо проводити різноманітні фестивалі, театральні вистави, концерти. Також кінопокази фільмів країн, які є батьківщиною тих меншин, які живуть в Києві. Заплановані також виставки, лекції, національні заходи та спартакіади, – розповіла Ольга Власенко.

Столичний Дім національностей стане також своєрідним фондом для етнічних груп. Тут зберігатимуть аудіо- та відеотеки про життя та діяльність громад.

– Плануємо також сформувати своєрідний довідковий фонд і банк даних про національні меншини, про їхні товариства та творчі колективи. Хочемо також упорядкувати ілюстрований збірник з рецептами національної кухні. При Домі будуть працювати дискусійні клуби – засідання, круглі столи, семінари, тренінги, конференції, міжнаціональні та міжконфесійні діалоги. Будуть також і розмовні клуби – польський, німецький, вірменський, чеський та інші. Також будемо організовувати літературні клуби, тижні рідної мови. Цікаво, що будуть майстер-класи вчитимуть гончарству, вишивці, розповідатимуть про національні страви, – каже Ольга Власенко.

Місто вважає, що відкриття єдиного осередку для громад допоможе співпрацювати з ними та вчасно реагувати на проблеми, які мають етногрупи. А також суттєво покращить імідж української столиці у світі.

Раніше Ольга Власенко повідомляла, що відкриття Дому національностей очікується вже цієї осені, у листопаді. Однак, через умови карантину, в Департаменті культури згодом повідомлять детальнішу інформацію про початок роботи муніципального Дому національностей.

Нагадаємо, що минулих вихідних на круглому столі фестивалю «Київ: Етногенеза» розглянули проблеми національностей, які живуть в столиці. Захід влаштували БФ «Інститут Громадської Дипломатії» за підтримки Департаменту суспільних комунікацій КМДА в рамках реалізації міського конкурсу «Громадська перспектива: прозора влада та активна громада». Якраз під час обговорення громади наголошували на тому, що Києву необхідний єдиний центр національностей.

Тоді директор Департаменту суспільних комунікацій КМДА Роман Лелюк розповів громадам також про декілька інструментів, які допомагають активним жителям Києва реалізовувати свої мрії. І закликав громади долучатися до конкурсів.

Фото з wikimapia.org

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *