У Києві стартував кінофестиваль «Відкрита ніч»: що подивитися

Із 12 до 16 серпня у столиці триватиме один із наймасштабніших українськомовних кінофестивалів «Відкрита ніч». Цього року, відповідно до рекомендацій, пов’язаних із карантинним режимом, «Відкрита Ніч. Дубль 23» відбудеться в режимі online. Тож всю програму глядачі зможуть переглянути на своїх моніторах в будь-якому місці. Церемонія нагородження переможців пройде 14 серпня о 18:00 на «АртПричалі». 

– Підтримка вітчизняного кіно – один із пріоритетів, який не можна залишати поза увагою. І хоча цього року формат фестивалю зазнав змін, ідея відкриття нових імен в українському кінематографі залишається провідною, а карантинні обмеження не зможуть стати на заваді істинному мистецтву. Такі події здатні продемонструвати всьому світу: українське кіно вражає, – прокоментувала директорка Департаменту культури Діана Попова.

Цього року на конкурс було подано 94 стрічки, що є досить великою цифрою в умовах майже повної відсутності зйомок у березні – травні. До програми показів увійшло 17.

– «Відкрита ніч» насамперед про молоде кіно та початківців. Адже короткий метр – їхня стихія. Щороку ми відкриваємо нові імена, – розповів керівник програмного департаменту фестивалю «Відкрита ніч» Олександр Телюк. – Часто нам надсилають студентські роботи, університету Карпенка-Карого та інших. Для нас найцікавіші ті фільми, де режисери працюють з власним досвідом, хай і ще молодої людини. Серед тем – стосунки, портрети людей, труднощі адаптації молодої людини до сучасного світу, залежності від соціальних мереж. Є й більш філософські, які намагаються підняти екзистенційні питання. В анімаційних фільмах більше фантасмагоричних моментів. Наші конкурсні покази – це виключно українські прем'єри, їх можна буде побачити вперше на «Відкритій ночі». Спеціально шукали місце в календарі українських кінофестивалів, щоб випередити інших і презентувати ці фільми. Серед учасників маємо іменитих режисерів. Так, Степан Коваль, який свою кар'єру починав на фестивалі «Відкрита ніч», презентував перші фільми, зокрема «Йшов трамвай». Наприкінці 1990- на початку 2000-х показати короткометражні стрічки деінде було неможливо. Цього року він представить нову роботу «Прізвище в кишені», присвячену Голодомору. Написав в анотації, що стрічка песимістична, важка і трагічна. Проте формат анімації робить побачене більш умовним.  

У рамках позаконкурсної програми відбудеться спеціальний показ фільму «Анна», створений у ко-продукції Ізраїль – Україна – Велика Британія. Світова прем’єра стрічки відбулася 24 травня 2019 року на 72-му Каннському міжнародному кінофестивалі. В стрічці йдеться про самотню матір, яка мешкає в невеликому промисловому місті на охопленому війною сході України. Вона працює на м'ясопереробному комбінаті, живе в старій занедбаній квартирі та мріє про краще життя для себе і своєї 16-річної доньки. 

У 2020 фестиваль починає готуватися до свого 25-річчя і згадувати найбільш цікаві сторінки з історії свого існування. Ретроспектива «Перші кроки» представить ранні фільми знакових українських режисерів, що починали свій творчий шлях на «Відкритій ночі». Глядачі зможуть побачити що знімала Марина Врода ще до перемоги в Каннах, як Степан Коваль зробив мультфільм, який змінив європейську анімацію. Як Павло Остріков розповідав комедійну історію з кількох кадрів, а Роман Бондарчук експериментував з поліекранами, як Тарас Томенко осмислював на новий лад проблему життя і смерті, а Тарас Ткаченко готував дотепне дитяче кіно. Як формувалася «пташина тема» в перших анімаційних роботах Анатолія Лавренішина та Микити Лиськова. 

Подивитися стрічки у вільному доступі можна на сайті фестивалю. Реєстрація та перегляд – безкоштовні. Допомогти улюбленому фільму отримати нагороду глядацьких симпатій ви зможете проголосувавши на сайті до 16:00 14 серпня.

Нагадаємо, 11 культурних подій в Києві: Молодість, Букет і Відкрита ніч.

Марія Катаєва

«Вечірній Київ» завжди поруч – в Telegram і Facebook!

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *