У Києві презентували українську драму про жіночі стосунки

Марія КАТАЄВА

На широкі екрани вийшла українська фантазійна драма "Віддана" за мотивами роману Софії Андрухович "Фелікс Австрія".

ПРО ЩО

Події фільму відбувається у 1900 році у Станіславові – нинішньому Івано-Франківську. Головні героїні – Адель та її служниця Стефа, які виросли разом. В пожежі Адель встратила матір, а Стефа — обох батьків, її опікуном став батько Адель, доктор Ангер.  Аделя вийшла заміж за Петра, а Стефа господарює і свою пристрасть тамує в кулінарії. Дівчата мають особливі стосунки та не можуть знайти відповідь на питання, хто ж вони: сестри або подруги, або служниця і господиня.

Картина знята дуже естетично. Жінкам будуть до вподоби красиві сукні, створені Лесею Патокою (деякі з них можна побачити на виставці "Магія кіно" на ВДНГ), а чоловікам — сцени з оголеними героїнями. Шанувальників смачної їжі чекають крупні плани галицьких смаколиків, тож перед переглядом радимо попоїсти. До речі, ВСЛ до прем'єри навіть видало кулінарний записник «Галицькі смаколики» із рецептами страв, які фігурують у кіно. 

В основі картини — роман "Фелікс Австрія" Софії Андрухович, який в  2014 році став переможцем всеукраїнської премії Книга року, володарем особливої нагороди Форуму видавців у Львові та премії ЛітАкцент року, а також всеукраїнським бестселером. Зрозуміло, що багатошаровість роману неможливо було передати в обмеженому хронометражі картини. Софія Андрухович, яка виступила співавтором сценарію, зізнається, що сюжетні лінії збережені, але персонажів вона сама уявляла інакше. 

Головним завданням для творчої групи було створити особливу атмосферу. 

— Перечитувала роман багато разів. Намагалася все описове перетворити на якісь конкретні дії. Велику увагу приділяла інтер'єрним речам — всі ті предмети, які описані в романі, намагалися втілити в житті, —  розповідає режисерка Христина Сиволап, для якої фільм став дебютним.

У картині відображені хворобливі співзалежні стосунки двох героїнь (ніби сплелися стовбурами, підмічає у фільмі доктор Ангер, чим заважають одна одній розвиватися) та когнітивне викривлення реальності Стефи, яка "підлаштовує" події під власне сприйняття. Чи зможе подолати Стефа свою відданість обов'язку служити Адель-  дізнавайтеся в кіно. 



— Викликом було не зіпсувати першоджерело. Але в роман вносилися зміни. Бо мова йде від першої особи: непослідовні події, спогади, думки. Треба було розплутати цей клубок і винести сюжетну лінію, — пригадує сценаристка Аліна Семерякова. —  Але водночас показати  дивовижний світ Стефи. Так з'явилися живі портрети, літаючі риби. Головна героїня –  грайлива маленька дівчинка. Вона живе у своїй країні Оз і час від часу просто змушена боротися за своє щастя з ворожою реальністю.

КАСТИНГ

Пошук акторів тривав чотири місяці. На роль чоловіка Адель, скульпутора надгробків Петра, одразу затвердили Романа Луцького — він впізнаваний та сам родом з Івано-Франківська. А ось з головними героїнями вийшло навпаки: українку (русинку) Стефу втілила польська акторка Маріанна Янушевич, а Аделю польського походження – українка Олеся Романова.

Цікаво, що першою сценою, на якій познайомилися героїні, була сцена у ванній, в якій виконавиці Аделі довелося роздягнутися. 



— Стефа чуттєва і сильна водночас. На зйомках мені дуже сподобалися вбрання, прикраси, зачіски, — поділилася Маріанна Янушевич, для якої це був дебют в українському кіно. 



Стефа і Адель постануть перед глядачам в чотирьох вікових групах — три, 10, 17 і 25 років. Стефу виконали п’ять артисток: головна актриса Маріанна Янушевич, немовля, 10-річна дівчинка, і два дублери — ігровий і дівчина-каскадер.



Загадкового ілюзіоніста Ернеста Торна відобразив польський актор Себаст’ян Цибульський. 

Хлопчиком Феліксом — за сюжетом дуже пластичною дитиною, ім’я якого дало назву літературному першоджерелу, став 8-ми річний українець палестинського походження Ясін Фараджаллах.

В одній зі сцен глядачі побачать Андруховича, Ірму Вітовську та Аду Роговцеву. Також у зйомках фільму взяли участь фокусник-ілюзіонист, циркова трупа, консультанти з історії, кулінарний консультант і фудстиліст Олександра Гордєєва.

МУЗИКА

Над музикою до фільму працював Євген Філатов (The Maneken). Спеціально для тизера він написав нове аранжування композиції «Човен», а вокалістка гурту «Один в каное» Ірина Швайдак – записала нову вокальну партію.

Тіна Кароль та Юлія Саніна (THE HARDKISS) записали спільний трек та випустили кліп до фільму «Віддана». Пісня вийшла в світ 12 грудня і називається “Вільна”. Композиція стала офіційним саундтреком до романтично-фантазійної стрічки.

ФАКТИ І ЦИФРИ

Зйомки розпочалися квітні 2019-го року і тривали 30 днів.

Під час знімального процесу було задіяно чотири локації: у Києві, в Чернівцях, Білій Церкві та кіноселищі Ніжиловичах під Києвом. 



Урочисту сцену у театрі за участю прими-балерини Катерини Кухар та 300  акторів масових сцен знімали у Чернівецькому музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської. Відкритий ще у 1905 році, він зберігся в ідеальному стані й досі працює.

Епізод дня народження Аделі Сколик відзняли у парковому комплексі  Олександрія, що є визначною культурною пам’яткою не лише для Білої Церкви, а й усієї країни.



У павільйоні №2 кіностудії FILM.UA Group спеціально для «Відданої» були  збудовані декорації старовинного маєтку. Це австрійська вілла кінця 19-го сторіччя, у якому мешкає родина Сколиків. Саме в цих декораціях відбувались зйомки майже усіх інтер’єрних сцен фільму.

Десятки будинків, лавок, міські установи та центральна площа, а ще ринок з  торговельними лотками, шкільне подвір’я, єврейський квартал, та вілла Сколиків. Спеціально для зйомок «Відданої» майже на чотирьох гектарах землі  в селі Ніжиловичі Київської області відтворили справжнє місто, Івано-Франківськ зразка початку 20 сторіччя, коли він звався Станіслав та був частиною Австро-Угорської імперії.

Спеціально для стрічки було пошито понад 150 костюмів і зібрано понад 300 образів періоду стику 19-го і 20-го століть, включно з повсякденними і святковими образами, формою жандармів, військових і медиків.

У картині знялися 34 актора та понад 500 акторів масових сцен.

Бюджет стрічки склав 60 мільйонів гривень, частка Мінкульту склала 25 млн грн.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал "Вечірнього Києва" у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *