У Києві назвали кращі фільми фестивалю Kharkiv MeetDocs

Кінофестиваль Kharkiv MeetDocs оголосив переможців Національного конкурсу, фестивалю незалежного українського короткометражного кіно «Бардак» та конкурсу дитячих відеороликів MeetKids.

Kharkiv MeetDocs – це міжнародний кінофестиваль документальних та ігрових фільмів, який фокусується на культурі, проблеми та повсякденному житті східних областей нашої країни. Kharkiv MeetDocs Eastern Ukrainian Film Festival є найбільшим кінофорумом Східної України. У 2020-му Kharkiv MeetDocs відбудеться вже в четвертий раз. Він мав пройти у Харкові, однак через карантинні обмеження конкурсні стрічки фестивалю були показані онлайн, а сама церемонія нагородження пройшла у Києві. 

Лауреатів Національного конкурсу, який цьогоріч відбувся вперше, визначило журі у складі режисерки та драматургині Наталі Ворожбит, режисера-документаліста Сергія Буковського й кіноменеджерки, членкині Ради з державної підтримки кінематографії Людмили Горделадзе. Змагалося шість картин, більшість з них отримали призи. 

Переможцем Національного конкурсу​, який здобув грошовий приз у розмірі 30 000 гривень, став фільм War Note режисера Романа Любого. Також він отримав сертифікат на навчання в Академії Dronarium на курс «Підготовка операторів БПЛА» від партнера призу Dronarium. Стрічка змонтована з особистих відеозаписів з телефонів, камкодерів, фотоапаратів та ґоупро українських солдатів і дає можливість глядачам здійснити подорож на фронт війни з Російською Федерацією. У травні фільм здобув "Приз глядацьких симпатій" на Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA. 

Спеціальні відзнаки журі отримали кінокартини Not Alone Сніжани Гусаревич та «Зарваниця» Романа Хімея та Яреми Малащука («За фіксацію нового міфу і за пошук невловимого сенсу в колективній ході по чудо»). Not Alone розповідає про спільноту взаємодопомоги “Емаус-Оселя” у невеликому містечку Винники на заході України. Організація об'єднує безпритульних, які мешкають у спільності та підтримує  — обідами, одягом, влаштуванням свят — таких самих знедолених, як і вони.  «Зарваниця»  розкриває феномен релігійності на Західній Україні, показуючи паломництво християн до місцевої святині в урочищі Зарваниця. 

Приз глядацьких симпатій (сертифікат на 30 000 грн на оренду знімальної техніки від компанії Patriot Rental) отримав фільм «Вторгнення до Байконуру» режисера Ангела Ангелова. Дослідник Дмитро Громов, разом із оператором Ангелом Ангеловим, вирушили в небезпечну експедицію, під час якої мали перетнути близько 50 км небезпечної пустелі, щоб нелегально потрапити до ангарів Байконура під охороною та побачити запуск ракети. Паралельно розповідають історію Байконуру та його космічних апаратів. 

Також назвали переможців кінофестивалю українського незалежного короткометражного кіно «Бардак». Особливістю фестивалю є те, що всі роботи були зняті без державного фінансування.

Гран-прі (визначається шляхом глядацького голосування) «Бардаку» отримав фільм One more Day режисера Олександра Шимко. Йдеться про чоловіка, який на один день повертається з того світу, аби побути разом з рідними, хоч і у чужому тілі. 

Вибір журі «Бардак. Онлайн», що складалося з кінокритика, кінознавця та відбірника національних секцій Кам'янець-Подільського міжнародного кінофестивалю «Бруківка» Дениса Буданова, координатора фестивалю «Перший крок» і режисера театру Віктора Броницького та керівниці навчально-наукового центру «Школа журналістики» Чорноморського національного університету імені Петра Могили, першої Уповноваженої із захисту державної мови та авторки циклу програм про українців у Магдебурзі для німецького телебачення Тетяни Монахової, розподілився так:

Приз жури: Immigrant Holdem, режисер Слава Бабенков — заслуговує на перше місце завдяки поєднанню візуального та смислового навантажень, що створила знімальна група. Чудова операторська робота, висока художня якість кадру, влучний гумор. Ця історія є справжнім маленьким кіно. Йдеться про агента ФСБ, який приїздить до США та зустрічається з агентами ЦРУ, щоб обміняти секретні документи на американський паспорт. Однак російське походження бере своє.  

Відзнака від Тетяни Монаховой: One More Day, режисер Олександр Шимко — вдалося перевершити сподівання завдяки повороту сюжету наприкінці історії. Слід відзначити й гарну акторську гру та якісну операторську роботу. Фільм змушує вірити в добро, в дива, дає надію, що особливо актуально в наш час.

Відзнака  від Дениса Буданова: «Я, робот», режисер Роман Бордун — за вміння впіймати момент засобами спостережливої документалістики та показати шаленість сьогодення, зв’язавши це з актуальними соціально-політичними обставинами. Режисер досліджує питання про заборону ділитися, зберігати і використовувати особисту інформацію людей без їх дозволу на прикладі зйомок в публічних місцях. 

Відзнака від Віктора Бронського: за якісні графічні рішення в роботі BRAVE FACTORY авторів Andrew AJ та  Tina AJ та за відмінне художнє втілення образів засобами анімації. В короткометражці Жук і його вірний друг Дерево вдерлися на завод, щоб перетворити раціональний промисловий об’єкт на світ ірраціональної краси. Звільнити всіх його мешканців від умовностей і моралі та працювати не заради виробництва і збуту, а заради мистецтва, музики й моменту єднання.

Переможцем другого конкурсу дитячих відеороликів Meet Kids було визнано ролик «Не іграшки» авторки Марії Печенізької-Ткачової.  Відео на конкурс знімали діти та підлітки віком від 8 до 16 років. Пріоритетні теми відео – екологія, благодійна діяльність, захист тварин, толерантність тощо. У 2020 році, у зв’язку із спалахом небезпечної хвороби COVID-19, додалася ще тема ізоляції та захисту свого здоров’я та здоров’я близьких людей.



 

Спеціальний диплом журі отримали: 

«Радість чи гидота», авторка Діана Погожа — за оригінальність подання. 

«В борьбе за чистоту», дитяча студія телебачення «Перший крок», автори Петровська Катерина, Дзюненко Микита, Келлер Олександр — за технічну реалізацію задуму. 

Переможцем призу глядацьких симпатій став Максим Куліков із роботою «Антракт». Саме цей ролик отримав найвищий рейтинг за підсумками глядацького голосування, яке тривало 26, 27 та 28 жовтня на офіційному сайті кінофестивалю. 

Нагороди переможцям створила харківська студія Aza Nizi Maza, надихнувшись духом Харкова. Серед використаних матеріалів — бетон і дерево, просякнуте смолою.

IV кінофестиваль Kharkiv MeetDocs тривав шість днів — з 26 до 31 жовтня включно. Було представлено 24 повнометражні й 47 короткометражних картин, серед них — 2 світові, 4 українські прем’єри.

Нагадаємо, Кіноколо 2020: у столиці назвали кращі українські фільми

Марія Катаєва, фото Kharkiv MeetDocs 

Важливі новини та перевірена інформація в Telegram і Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *