У центрі столиці демонструють мистецтво про майбутнє природи

У Музеї історії Києва триває міжнародний мистецький проєкт «ОДНОГО ДНЯ ПІСЛЯ…». Ідея його проведення виникла під час самоізоляції. 

– Митці надзвичайно чутливі до усього, що відбувається довкола. Вони дуже тонко відчувають болі та страхи суспільства, миттєво реагують на зміни, а іноді навіть можуть передбачити їх. Усвідомлюючи це, у квітні цього року Музей історії Києва запропонував митцям поміркувати над майбутнім світу в умовах шаленого розвитку технологій, криз світової економіки, пандемій та незворотних змін клімату на планеті, – зазначають організатори. – Що ж чекатиме на нас далі? Космотуризм, контроль над погодою, фізичне безсмертя, дружба з роботами чи повстання машин…? Відповіді на ці та інші питання спробували дати митці різних напрямів сучасного мистецтва з України, Болгарії, Литви, Нідерландів, Німеччини, Ізраїлю та Лівану.

Для участі у конкурсному відборі Музей історії Києва отримав 252 заявки та понад 660 робіт, з яких відбіркова комісія обрала 212. Виставку розділили на 3 тематичні розділи, щоб показати якомога більше якісного мистецтва. Першу частину – «Майбутнє очима митців», присвячену загальнолюдським цінностям, – демонстрували  у вересні. Друга частина, в якій йдеться про природу, експонується до 18 жовтня. Темою третьої частини є Всесвіт, виставка відбудеться наприкінці жовтня – на початку листопада. 

«ОДНОГО ДНЯ ПІСЛЯ…» (частина ІІ. ПРИРОДА)

Танення льодовиків, забрудненість повітря і водойм, озонові діри та лісові пожежі вже давно увійшли в інфопростір сучасної людини тривожними заголовками, а Ґрета Тунберг – шведська активістка, що виступає за протидію глобальному потеплінню та змінам клімату, стала новим прикладом для наслідування.

З початком пандемії світ побачив, що природа здатна дуже швидко відновлюватися, якщо людство хоча б на деякий час припинить свою нищівну діяльність. Формування екологічно свідомої людини – людини майбутнього, з високим рівнем екологічної культури та поведінки – єдина умова збереження природи, що дає нам не лише всі ресурси для життя, але й сили, енергію, натхнення і гармонію.

У цій частині експозиції показують понад 50 робіт сучасних митців, присвячені роздумам авторів про природу та екологію та у якому середовищі вони хотіли жити у майбутньому. Роботи у різних техніках, стилях та жанрах були створені спеціально для проєкту та не експонувалися раніше.


5 робіт з експозиції




Лариса Стадник «Дорога, що попереду». 200х180. Полотно, олія

Довга, терниста, широка путь, яка сполучає минуле і майбутнє. Життя – це рух. Йдучи життєвим шляхом, ми усвідомлюємо містичний зв’язок зі своїми предками, із землею та природою. Той, хто йде цією дорогою, переживає досвід нових відкриттів та отримує ключ до таємниці вічного життя. Головна дійова особа – це ти сам. Ти стоїш на перетині часу. Чим вимірюється твій шлях?




Мар'яна Блінова «В одному човні». 50х70. Фото

Ми всі пливемо в одному човні, але кожен – у своєму. Образ човна-ковчега символізує силу, яка зберігає усе суще і гарантує його відродження. Він грає роль «материнського лона», всередині якого б’ється людське серце. Це життя, що росте і  розвивається завдяки всепереможній  силі Природи.  

Майбутнє світу – це перманентна самоізоляція, зменшення соціальних контактів, уникнення спілкування людини з людиною у традиційний спосіб. Особистість прямує назад до себе, до свого я, і знаходить його серед природи. Виклики «нового світу» психологічно повертають нас у «лоно матері», щоб ми дозріли, зміцніли та подорослішали.



Уляна Король «Чого варті ваші золоті клітки». 50х60. Полотно, олія

Людина – «господар планети», раптом опинилася ізольованою. Наче сама природа відсторонила нас, попросила зупинитися та віднайти гармонію. А у природи все йде за планом: квітнуть квіти, зеленіють трави, співають птахи… Людині ж залишається лише спостерігати за цим із вікон своїх домівок. І чого ж варті ті матеріальні цінності, ті «золоті клітки» наших осель? Жодна, навіть золота клітка, не подарує істинної свободи.



Руслан Кутняк  «Де моє сонце? Де?». 90х90. Полотно, олія

Соняшник – алегоричний образ старіючого Всесвіту, образ сонячного затемнення або планетарної самоізоляції. Та якщо не посилатися на стереотипне зображення соняшників, де найбільш авангардним вважається Вінсент ван Гог, а взяти до уваги стан природи у час невпинних змін, то він відповідає художній техніці – чорним по чорному.



Олег Катеринюк  «Catcher of moments». 110х130. Полотно, олія

Ловити момент, насолоджуватися тим, що маєш зараз – здавалося б, проста істина, яка дається нам так складно. За великим рахунком, мить зараз – це єдине, чим ми володіємо, єдине, що має значення. Ми добре знаємо крилатий вислів «Carpe diem», та повністю він звучить так: «Сarpe diem, quam minimum credula postero» – «Лови момент, довіряючи якомога менше майбутньому».

«ОДНОГО ДНЯ ПІСЛЯ…» (частина ІІ. ПРИРОДА)

Коли: до 18 жовтня (вт – нд) – з 11:00 до 19:00, пн – з 11:00 до 16:00.

Де: «Музейно-виставковий центр сучасного мистецтва» Музею історії Києва, вул. Б. Хмельницького, 7.

Вартість квитка: 70 грн, пільговий – 50 грн.

Нагадаємо, у столиці триває виставка ботанічного мистецтва.

Марія Катаєва

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *