У центрі міста демонструють ранні та нові роботи Павла Макова

Марія КАТАЄВА

Галерея The Naked Room розпочала новий виставковий рік проєктом Павла Макова «Безна».

 



Експозиція об’єднала рисунки та офорти 1980-х років та дві програмні роботи, створені для виставки. Останні підводять до нової образності (олюднена рослина, контраст масштабів природного і рукотворного) і до нехарактерної формальної мови (поєднання друку і малюнку, залучення кольору), що з ними Маков працює останній рік.

 

У добірці очевидно проявляються два сюжети і два медіа: місто і сад, офорт і малюнок.

Кожна зі старих робіт постає монолітною і ніби однозначною. Це або «задушливий» відбиток з однієї дошки, або малюнок із замкнутою композицією. У цьому сенсі жодна зі старих робіт сама по собі не говорить сповна про художнє мислення юного Макова та його зв'язок з сучасним. Але показані разом, вони створюють одну метаработу. 

 

Дві нові роботи заохочують поміркувати про новий порядок речей у світі. Стала структура міста-лабіринту постає дріб'язковою і позбавленою монолітності, коли ми бачимо її поруч із цілісною і монументальною рослиною на другій роботі. Ця рослина є продуктом людської культивації. Але нині вона височіє над хитким світом своїх творців і вже не є його заручницею. 



 

Запропонована Маковим дуальність «людина vs природа», на перший погляд, проста до банальності. Та на цій виставці немає прямого осудження і заклику. Вона хіба що дає нам хоч якусь опору й теплоту в світі, де нас немає. 

«Фішкою»​ галереї є те що відвідувачі можуть не лише подивитися. а й придбати вподобані роботи. Ціни стартують від 500 євро. 



Цієї середи, 12 лютого, о 19:00 у рамках проекту «Безна» відбудеться artist talk Павла Макова. Художник поділиться думками, які його хвилюють, та відповість на питання. 

Кількість місць обмежена. Вхід вільний за попередньою реєстрацією.



Павло Маков. Безна

Коли: до 15 березня, з 11:00 до 20:00.

Де: The Naked Room, вул. Рейтарська, 21.

Вхід вільний.

Павло Маков народився в 1958 році в Санкт-Петербурзі. Навчався в Академії мистецтв (Санкт-Петербург), Кримському художньому училищі ім. М. С. Самокиша (Сімферополь) та Харківському художньо-промисловому Інституті на факультеті графіки. Із 1988 року – член Спілки художників України, з 1994 – член Королівського товариства живописців та графіків Великобританії, з 2006 – член-кореспондент Академії мистецтв України. Лауреат Срібної медалі Академії мистецтв України (2009) та Шевченківської премії (2018). Живе та працює в Харкові.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал "Вечірнього Києва" у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *