Варто подивитися: десять київських вистав року

Марія КАТАЄВА

Українські театральні критики підбили підсумки 2019 року в рамках рейтингу "Київський рахунок". 

Під час опитування, в якому взяли участь 9 театральних критиків, було згадано 34 вистави 17 столичних театрів.

Беззаперечним лідером року виявився спектакль «Лимерівна», здійснений режисером Іваном Уривським на камерній сцені Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка.



П'єса «Лимерівна» класика української літератури Панаса Мирного (1849-1920 рр.) належить до кращих зразків української мелодрами, в якій рушійною силою конфлікту є пристрасне кохання, яке непідвладне жодним компромісам і на яке здатні лише цілісні вольові особистості.

Як і більшість драматургії 19 століття, в основі сюжету п'єси покладено український фольклор – однойменну народну баладу про Лимерівну. Бідна мати, вдова примушує дочку — Наталю відмовитися від бідного, але такого коханого Василя і вийти заміж за нелюба Карпа, сина багатої пихатої Шкандибихи. Наталя, яка любить і й жаліє свою матір-п'яничку, чинить опір її волі. Хитрістю, брехнею, намовляннями Наталю все ж примушують погодитися на цей шлюб. Згодом вона дізнається, що її ошукано. Єдиний вихід – кинути осоружне життя й податися з коханим у вільні степи або…

Коли: 13 та 28 лютого, 12 та 31 березня, 5 квітня о 19.00

Де: Театр Франка, площа Івана Франка, 3

Вартість квитків: 80-250 грн.

До 10 кращих, на думку експертів, київських вистав 2019 року також потрапили

«Кайдаші 2.0.» у «Дикому театрі», режисер Максим Голенко



Він хотів змінити систему, але сільрада не вкрутила лампочки в ліхтарі. Йшов вулицею, впав, розсердився і забив на революцію.

Син його хотів врятувати батька від зеленого змія і зробити матір щасливою, але забухав.

Інший син хотів пристрасті, але пішов її шукати в АТО.

Сусідка хотіла великої любові, але з цього виходили тільки діти.

Там ще багато хто чого хотів. І все то правда. Чиста та Сорокоградусна.

Дикий театр відправився на пошуки істини у звичайне українське село, і достеменно дослідив, як би та історія виглядала сьогодні.

Автор — Наталка Ворожбит за мотивами серіалу “Спіймати Кайдаша”, написаного за мотивами “Кайдашева сім’я” І. Нечуя-Левицького. Тобто, від першоджерела мало що лишилося.

Коли: 31 січня, 29 лютого, 27 березня о 20.00

Де: Сцена 6, вул. Васильківська, 1

Вартість квитків: 200-500 грн.

«Зойчина квартира» в Театрі на Подолі, режисер Максим Голенко



За твором Михайла Булгакова. 

Хто вона, успішна жінка? 

Та, хто має власну розкішну квартиру; та, хто може утримувати коханого чоловіка; та, кому під силу почати власний бізнес; та, хто знає, як вирішити будь-яке питання.

Але великі гроші не заробити чесною працею, а без них двері у Європу зачинені. Тому справжня комерсантка робить той бізнес, на який є попит – відкриває бордель – хіба не так стверджував Карл Маркс? Зоя Денисівна навчилася читати між рядків. Коли в країні вирує хаос – у її, зойчиній квартирі, процвітає капіталізм.

За словами режисера, це ніжне прощання з радянськими демонами і частина процесу декомунізації. Говорять про гріхопадіння, коли заради мрії переступаєш заборонені грані, й на тебе скоріш за все чекає неминуча розплата, про спробу вирватися із радянської дійсності.

Коли: 7 та 18 лютого о 19.00

Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20А, Нова сцена

Вартість квитків: 200-700 грн.

DreamWorks /«Мрії оживають» в Театрі на Подолі, режисер Давид Петросян 



Мелодраматична історія про пошук кохання, запропонована Іваном Вирипаєвим, ілюструє сучасну модель стосунків. Сьогодні, коли ми маємо знання про все, люди отримують його без особистого досвіду, існуючи в сухих теоріях, невмінні почути ближнього і внутрішньому спустошенні, оскільки кокаїн, алкоголь і бездушні роздуми про Буддійську порожнечу не дають героям того наповнення і щастя, якого всі так пристрасно чекають. Чекають, але нічого не роблять для того, щоб це щастя подарувати тим, хто поруч з ними.

Головний герой Девід після смерті дружини не може відпустити її і продовжити жити далі. Часто він з нею розмовляє і відмовляється повірити в те, що сталося … Перебуваючи в кайданах своєї прив’язаності, вона приводить його до думки, що усі його страждання викликані тим, що він так і не любив її по-справжньому, саме тому він нещасний, адже «щастя – це робота, яку будь-що-будь, потрібно виконати добре».

Сценічний простір, в якому перебувають герої, нагадує чи то велику душову кабінку, чи психлікарню. Чи зможуть вони позбутися своїх страждань і почати працювати на своє щастя?

Коли: 23 лютого о 18.00

Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20А, Нова сцена

Вартість квитків: 150-600 грн.

Опера «Пеніта» у Київському національному академічному театрі оперети, режисер Максим Голенко



Сучасна опера, що ґрунтується на документальних фактах життя чотирьох жінок, які відбувають довічне покарання у Качанівській колонії міста Харкова. Що чекає на тих, хто за ґратами? Чи є надія на повноцінне життя після виходу на свободу?  Вистава супроводжуватиметься фотографіями жінок-засуджених, що стали тематичними донорами спектаклю.

Авторка лібрето — драматургиня Тетяна Киценко

Композитор – Золтан Алмаші

Коли: 15 березня о 19.00

Де: Театр оперети, вул. Вел. Васильківська, 53/3

Вартість квитків: 200 грн.

«Альбатроси» в Театрі драми і комедії на лівому березі Дніпра, режисер Стас Жирков



Уявіть: ваша дружина влітає до домівки, бере гроші, щоб розрахуватися з таксистом (хоча має власне авто), а потім розповідає, як подарувала геть усе ваше майно одному дуже милому молодику. Чи можливо таке? Подивившись “Альбатросів”, ви зрозумієте, що можливо.

Або ж одного разу ви повертаєтесь з шикарних і найнезвичніших похорон свого найкращого друга додому із дружиною, а потім виявляється, що померлий (нехай земля йому буде пухом) і не друг зовсім, та й дружина вже і не кохана… Чи все ж кохана?

А потім… У цій виставі п’ять карколомних історій, що смішать, зводять з розуму і надихають жити. Жити щодня на повну. Причин тому багато. Одна з них біологічна: головним героям “Альбатросів” вже добряче за шістдесят, сімдесят чи вісімдесят. А вони кохають, ревнують, втрачають і знаходять, як першокурсники. Відсутній смак життя чи почуття гумору через вік? Це не про наших “Альбатросів” – виставу для усіх, хто цінує життя і вміє радіти. У головних ролях – золотий склад Театру на лівому березі.

Коли: 9 та 23 лютого, 8 березня о 15.00, 22 березня о 19.00

Де: Театр драми і комедії на лівому березі, пр. Броварський, 25 

Вартість квитків: 300 грн. (на 22 березня  — 105-360 грн.)

«Сімейний альбом» Київського театру драми і комедії на лівому березі Дніпра, режисер Маттео Спіацці



Що таке сім’я? Щоб знайти відповідь на це запитання запрошуємо зазирнути  в шпарини старого будинку. Ми підглядатимемо за життям сім’ї, що проживає в Україні в 90-х роках. Сім’ї, в якій поєднують своє буття три покоління. Те, що раніше мало величезне значення – дуже швидко перестає цінуватись нащадками. Ми перемістимось в часи розпаду СРСР, опинимось на зломі часів. Саме тоді, коли Америка почала з’являтись на полицях наших магазинів. І давайте уявимо, що всі актори будуть в масках? В модернових масках «Commedia dell’Arte».

Коли: 24 січня, 15 та 29 лютого, 12 та 21 березня о 19.00

Де: Театр драми і комедії на лівому березі, пр. Броварський, 25

Вартість квитків: 105-420 грн.

«Отелло/Україна/Facebook» в театрі «Золоті ворота», режисер Стас Жирков



У виставі використані тексти Вільяма Шекспіра та Юрія Олеші, авторські історії акторів. Фейк, жесть, провокація та багато класного гумору.

Семеро акторів своїми руками, тілами, голосами створюють фреску сучасності, від якої спочатку дуже смішно, потім страшно, а згодом сумно.

Коли: 22 січня, 9 лютого о 19.00 

Де:Театр Золоті ворота, вул. Шовковична, 7А

Вартість квитків: 250 грн.

Verba за «Лісовою піснею» Лесі Українки в Національному театрі ім. І. Франка, режисер Сергій Маслобойщиков



«Verba» латиною означає: «слова», «мова», «текст», «слова пісні», «рукопис», «оклик»… фонетично це абсолютно співпадає з українським словом «верба». Верба — рослина — місце, де живе Мавка, головна героїня твору Лесі Українки “Лісова пісня”. Мавка виходить з верби на початку п'єси та у вербу повертається. Verba — слова — місце, де живе сама Леся Українка та її поетичний спадок. 

Вистава «Верба» — це оригінальне авторське прочитання хрестоматійної драми Лесі Українки «Лісова пісня» від відомого українського кіно- і театральний режисера і художника Сергія Маслобойщикова. Оригінальність прочитання полягає в наближенні глибинних філософських категорій Лесі Українки до сьогоднішнього глядача. Через неординарність сценічного відтворення, яскравість театрального образу режисер-постановник нагадує нам, всім, хто існує в прагматичному світі, про вічні поняття Краси самого Життя, Любові, як життєдайної сили, яка спроможна не лише оновлюватися сама, а й робити світ досконалішим, чистішим. 

Коли: 15 лютого, 14 березня о 19.00

Де: Театр Франка, площа Івана Франка, 3

Вартість квитків: 30-250 грн.

«Медея» у Київському національному академічному Молодому театрі, режисер Олег Ліпцин



Історія рухається по спіралі… Теми тисячолітньої давнини актуальні і сьогодні. Адже у нашому теперешньому житті ми щоденно використовуємо знання і досвід попередніх поколінь. Ми так само відчуваємо протиріччя між двома світами – Жінками і Чоловіками. Спостерігаємо, як вони протистоять один одному та намагаються перемогти.

Історія Медеї – колхідської царівни давня та сучасна водночас. Вона його кохає, він її зраджує. Вона хоче боротися за свою любов, проте сил вистачає лише на помсту…

Коли: 18 лютого о 19.00

Де: Молодий театр, вул. Прорізна, 17, камерна сцена

Вартість квитків: 300 грн.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал "Вечірнього Києва" у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *