Тиждень швейцарського кіно стартував онлайн: що подивитися

З 19 по 28 червня на сайті swissfilm.org.ua триває фестиваль «Тиждень швейцарського кіно», у програмі якого – 10 картин різних жанрів. Подія, організована Посольством Швейцарії спільно з компанією Arthouse Traffic, у 2020 вперше пройде онлайн, та вчетверте представить найактуальніші художні фільми Швейцарії останніх років. Усі фільми демонструються мовою оригіналу з українськими субтитрами – побачити їх можна безкоштовно у будь-який зручний час до 28 червня включно.

ТЕМА

Цього року фестиваль зосереджується на ґендерній рівності – одній з глобальних цілей сталого розвитку ООН. До його програми увійшли 4 стрічки, зняті режисерками, які представляють розмаїття жіночих поглядів. 

У рамках фестивалю 22 червня о 20:00 відбудеться онлайн дискусія на тему «Female gaze: ґендерна рівність у сучасному кіно». Її учасники та учасниці обговорять ґендерну рівність в кіноіндустріях України та Швейцарії – чи однакові умови для створення фільмів для жінок і чоловіків, чи потребує індустрія введення квот та чи високо знаходиться «скляна стеля» для професіоналок, які роблять кар'єру в кіно. Ґендерна репрезентація – тема, яка гостро дискутується у світовій індустрії вже давно, а від початку руху #MeToo стала більш актуальною.

До обговорення приєднаються Юлія Сінькевич, продюсерка та директорка Одеського міжнародного кінофестивалю, Петра Бьондіна Фольпе, режисерка стрічки «Божественний порядок», Володимир Яценко, продюсер фільмів «Атлантида», «Додому», «Дике поле», Клод Вільд, Посол Швейцарії в Україні. Модеруватиме дискусію Дарія Бадьйор, кінокритикиня, кураторка кінофестивалю «Київський тиждень критики».

ПРОГРАМА ФЕСТИВАЛЮ 



Стрічка спільного виробництва Швейцарії та Італії, драма «Щасливий Лазар» Аліче Рорвахер свого чаcу була відзначена премією за найкращий сценарій Каннського кінофестивалю. Фільм розповідає про дружбу простодушного сільського дурника Лазаря і розпещеного аристократа Танкреді. 

У крихітному італійському селі час зупинився в буквальному сенсі слова. Місцеві жителі належать маркізі, яка нещадно використовує їхню працю. Все змінюється в один з візитів сім'ї патронів у село. Молодий аристократичний Танкреді заводить дружбу з простодушним Лазарем. Фантастичні колізії їхніх стосунків повністю зруйнують звичний побут сільських жителів і призведуть до практично біблійного апокаліпсису маленького світу.



Хуліганська комедія «Стрікер» – про відчайдухів, які вибігають оголеними під час масових заходів, наприклад, на футбольних матчах. На фестивалі комедій у Лос-Анджелесі стрічка отримала премію за найкращий іншомовний фільм та режисуру.

Аби виплутатися із фінансової кризи, шкільний учитель фізкультури Бальц Наеф наймає і навчає стрікерів для нелегальних спортивних ставок. Хоча він із командою перетворює стрікінг на новий модний спорт, його становище не поліпшується. Більше того, негаразди Бальца лише починаються.



Феміністська драма «Божественний порядок» режисерки Петри Фольпе. До 1971 року Швейцарія залишалася останньою західною державою, де жінки не мали права голосу – фільм розповість про боротьбу простих жінок проти дискримінації. «Божественний порядок» отримав чотири премії фестивалю в Трайбеці та три національних премії Swiss Film Prize. 

1971 рік. Нора – молода домогосподарка та мати, яка живе в маленькому селі з чоловіком і двома синами. Швейцарську глибинку не торкнулися соціальні потрясіння 68 року. Тихе життя Нори теж не змінилося – до того моменту, поки вона не почала боротьбу за виборче право жінок.



Анімаційний фільм «Життя кабачка» (Швейцарія, Франція) режисера Клода Барраса – історія хлопчика сироти Ікара. У 2017 році стрічка була номінована на премію «Оскар» як кращий анімаційний фільм, і отримала премію «Сезар» як найкращий анімаційний фільм.  

Після смерті матері маленький Ікар потрапляє до притулку, де кожна дитина розповідає йому свою непросту історію. У новому домі хлопчик отримує кумедне прізвисько, знаходить товаришів і дізнається, що таке міцна дружба, турбота і справжня любов.



Швейцарсько-німецька драма «Невинний» Сімона Жакме була вперше показана у рамках конкурсної програми міжнародного кінофестивалю у Сан-Себастьяні, де претендувала на Гран-прі, та була відзначена премією Swiss Film Prize за найкращу жіночу роль. 

​Рут віддана родині, ревним християнам-традиціоналістам, і своїй дослідницькій роботі. Однак минуле раптово нагадує про себе, коли у житті дівчини з’являється колишній коханець, ставлячи під сумнів її почуття, спосіб життя, а згодом і віру.



Головна героїня мелодрами «Мрія Катріни» режисерів Даріо і Мірко Бішофбергерів на міжнародному кінофестивалі в Дубліні була відзначена за найкращу операторську роботу. 

Катріна хоче мати дітей, але її чоловік гине в автокатастрофі. Завдяки пересадці голови він повертається іншою людиною. Тіло одного чоловіка, розум іншого, – чи вистачить цього для здійснення мрії Катріни?



Драма «За вітром» із зіркою французького кіно Мелані Тьєррі у головній ролі відзначена премією Variety Piazza Grande Award міжнародного кінофестивалю у Локарно. Сюжет фільму режисерки Беттіни Оберлі.

Молода пара тікає від метушні у віддалений альпійський куточок. Але в їхнє щасливе та розмірене життя вдирається інженер, який приїхав для установки вітряної турбіни.



«Дивовижна подорож Волкенбруха в обійми шикси» досліджує життя та стосунки громади ортодоксальних євреїв. У 2019 році фільм був національним кандидатом від Швейцарії на здобуття премії «Оскар» за найкращий міжнародний фільм.

У молодого ортодоксального єврея Мотті Волкенбруха серйозна проблема: всі жінки, яких його мама представляє йому як потенційних дружин, схожі на неї. Ситуація стає ще складнішою, коли Мотті закохується в дівчину неєврейського походження, так звану шиксу.



Італо-швейцарська мелодрама «7 днів» Роландо Колла присвячена парі, яка знайомиться під час підготовки весілля друзів. Зйомки стрічки пройшли на Сицилії, де відбуваються основні події.

Іван і К'яра зустрілися на сицилійському острові та закохалися один в одного. Попри заміжжя К'яри та небажання Івана повторювати помилки його минулих стосунків, вони вирішують залишитися разом – всього на 7 днів, до кінця весілля.



Мелодрама «Навколо Луїзи» режисерки Ольги Баілліф спільного виробництва Швейцарії та Бельгії розповість про співачку, яка переосмислює своє життя після зустрічі з батьком, з яким вона не бачилася багато років.

Луїза, 40-річна співачка, та її напарник Жюльєн, гітарист і композитор, виступають разом вже багато років. Одного разу батько Луїзи, якого вона не бачила ще з часів молодості, підходить до неї після концерту. Він серйозно хворий, – ця зустріч змусить Луїзу по-іншому поглянути на власне життя.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал "Вечірнього Києва" у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *