Театральні художники розкривають секрети у Києві

Марія КАТАЄВА

У Національному музеї «Київська картинна галерея» триває  четверта Трієнале сценографії імені Даніїла Лідера —  виставка театральних декорацій та костюмів, яка знайомить з сучасним мистецтвом сценографії.



На ній представлений творчий доробок понад 40 українських художників-сценографів різних генерацій за останні 3 роки. Макети, ескізи, костюми, фото вистав, що побачили сцену з 2016 по 2019 роки — різноманітні експонати розкривають таємниці унікальної творчої професії, характер роботи художника, яка зазвичай  залишається поза увагою театрального глядача. 

Серед учасників Трієнале – сценографи провідних київських театрів —  Національного театру опери та балету, Національного академічного театру російської драми ім. Лесі Українки, Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка, Київського академічного театру юного глядача на Липках, Київського академічного театру драми та комедії на лівому березі та інших провідних українських театрів.



Зокрема, можна побачити як створювалася сценографія до вистав "Перехрестя", "Лускунчик", "Юлій Цезар", "Джанні Скіккі", "Севільський цирюльник"  (оперний театр), "Три товариша", "Сторонні серед нас", "Стіна", "Ліс" (театр Франка), "Підступність та кохання", "Актрисі завжди дев'ятнадцять" (театр Лесі Українки), "Парашутист", "Пастка", Клятвені діви", "Проблема в кубі" (Молодий театр), "Як не стати порохом" (Золоті ворота), "Місто", "Привид замку Кентервіль", "Білоксі-Блюз", "Лялька, що змінила світ" (Театр на Липках) та інші. 

Все це роботи сценографів провідних київських театрів: Марія Левитська, Андрій Александрович, Володимир Карашевський, Ігор Несміянов, Людмила Нагорна, Наталя Кучеря, Віктор Бариба, Олексій Вакарчук і Катерина Корнійчук, Олександр Друганов, Валентина Кузьмічова, Олексій Гаврош, Наталя Рудюк, Ганна Духовічна, Андрій Злобін і Ганна Іпатьєва, Богдан Поліщук, Стас Петровський, Олег Луньов та багато інших. 

Також відвідувачів чекає ексклюзив — "підглянути" сценографію до вистав, прем'єри яких заплановані на 2020 рік. Це "Дивний світ" за М. Мітуа та Ж. Ануєм в театрі на Липках (Алія Батейнова), "Крум" за Х. Левіним в театрі Франка (Андрій Александрович-Дочевський).  

 

Також в рамках Трієнале показують експозицію від львівської галереї "Сценографія" зі своєю окремою експозицією.



Данило Данилович Лідер ( 1917 — 2002) — український художник-сценограф, педагог. Оформив понад 150 вистав. Заснував власну школу сценографії. Його учнями були ряд українських сценографів, серед яких Андрій Александрович-Дочевський, Володимир Карашевський, Марія Левитська, Сергій Маслобойщиков, Ігор Несміянов, Олег Луньов.

Коли: до 12 січня, Понеділок та четвер — вихідні. Решта днів — 10.00-18.00 (каса до 17.00).

Де: Національний музей «Київська картинна галерея», вул. Терещенківська, 9.  

Вартість: за вхідними квитками до музею

 

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал "Вечірнього Києва" у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *