Столична галерея проводить виставку онлайн

Центр сучасного мистецтва «Білий Світ» у Києві презентував онлайн проєкт «Ситодрук. Робота з колекцією». У ньому представлені твори та історії сучасних художників, які в різний час звернулися до методу ситодруку для втілення своїх творчих задумів.

Історія ситодруку йде корінням у V століття на Далекий Схід, де при створенні елементів гравюр і принтів на тканині крім ксилографічних матриць використовували трафарет, вирізаний на папері та проклеєний нитками. Тільки через багато століть, на стику XIX-XX віків, трафарет потрапляє з Азії в Європу. Його особливо полюбили французькі представники течій артнуво, артдеко і кубізму, а потім і поп-арту. Шовкотрафарет, або ситодрук став використовуватися для створення ілюстрацій, обкладинок журналів, артбуків і текстилю. Найвідоміші шанувальники цього методу – Пабло Пікассо, Жан Міро, Енді Уорхол, Рой Ліхтенштейн, Річард Хемілтон, Герд Віннер, Роберт Раушінберг.



Колекція ситодруків «Білого Світу» різноманітна: в ній є як наративні сюжети таких авторів, як Кирило Проценко, Олена Придувалова, Олександра Прахова чи Олександр Бабак, так і абстрактні пошуки Тіберія Сільваші, Володимира Буднікова та Ірини Вештак-Остроменської. Для одних авторів ситодрук є природним продовженням їхнього художнього методу і підходу до зображення, для інших же це простір експериментів і пошуків нових рішень, можливо, не синхронізованих з основною художньої парадигмою.

Ознайомитися з проєктом просто – на сторінці у Facebook публікуються серії історій українських митців, які користуються методом ситодруку.

Звернення засновників галереї на онлайн відкритті проєкту.

Вже опубліковано вісім серій проєкту:

Тіберій Сільваші

Саша Прахова

Олександр Верещак

Володимир Вештак та Ірина Вештак-Остроменська

Олександр Бабак

Володимир Будніков

Олена Придувалова

Кирил Проценко

Читайте більше цікавих новин у рубриці "Неофіційно"

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *