Смішне і сумне: у столиці показують нестандартну українську комедію

Марія КАТАЄВА

Сьогодні на широкі екрани виходить комедія Антоніо Лукіча «Мої думки тихі». Повнометражний дебют молодого режисера вже встиг зібрати чимало нагород: спеціальна премія журі Міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах (програма East of West), приз глядацьких симпатій, премія FIPRESCI за найкращий український фільм на Одеському міжнародному фестивалі, премія «Відкриття року» Національної премія кінокритиків КІНОКОЛО. Дві нагороди за кращу акторську роботу отримала і виконавиця головної ролі Ірма Вітовська (ОМКФ, премія кінокритиків КІНОКОЛО). 



Фільм розповідає про стосунки різних поколінь та має присвяту мамам, тому глядачів запрошують підтримати флешмоб #зводимамувкіно.

ПРО ЩО 



Йдеться про молодого звукорежисера Вадима, який спеціалізується на записах різних звуків – від кашлю до голосів тварин. Для лікування зубів він потребує грошей, тому з радістю погоджується на дивну пропозицію – записати карпатських тварин для канадської відеоігри «Ноїв ковчег». Особливу ціну заплатять за голос рахівського крижня – рідкісного птаха, який мешкає на кордоні України та Румунії. У разі успішного виконання завдання, обіцяють постійну роботу в Карпатах. Вадим відправляється у подорож разом із мамою, яка мешкає на західній Україні. Працює таксисткою, має проблеми в особистому житті та хвилюється за майбутнє сина. Сам Вадим має зріст понад два метри і особливу здатність потрапляти у різні халепи. Незважаючи на комедійні ситуації та форму роуд-муві (тобто фільм, події якого розгортаються під час подорожі), він піднімає досить важливі теми: стосунки матері та сина, незадоволеність життям, а сам рахівський крижень як синій птах у Метерлінка виступає символом недосяжного щастя, якого прагнуть герої.     



– Історія заснована на реальних подіях. Мій друг отримав незвичне замовлення записати звуки тварин. Він поїхав зі своїм батьком. Подумав, що це чудовий привід провести час разом, – розповідає режисер Антоніо Лукіч. – Це стало підґрунтям для реалізації мого внутрішнього світовідчуття трагікомічного. Коли є над чим посміятися та над чим подумати. Це класичне роуд-міві, коли герої в пошуках одного знаходять щось зовсім інше, і це навіть важливіше за те, що вони шукали на початку. Була ідея, щоб герой поїхав разом із дідусем. Потім вирішив замінити на матір. Моя мама допомагала мені писати діалоги.

 

Першою назвою фільму була «Хлопок однією долонею», бо йдеться про пошуки звуку, якого немає. Зрештою, її поміняли – і теперішня назва натякає на те, як інколи важко сказати близькій людині те, що думаєш. 

 

– Це чудова комедія. Надзвичайна нова для нашого глядача, – вважає акторка Ірма Вітовська. – Тут багато змісту, сентиментальності, драми. Смішне і сумне поруч. Я граю мати-одиначку, яка виховала свого сина. Вона не можете прийняти свій вік. І в розмові з сином розкривається жорстока правда. Водночас все абсурдно смішно навколо. 

ДУМКИ

Кінокритик Олександр Гусєв:

– У трагікомедії «Мої думки тихі» йдеться про молодого чоловіка, який не знаходить свого місця в сучасній Україні. Про його мати, яка також є неприкаяною. Що фактично все, що у нас є – це експорт природи, талантів. Про наше прагнення кудись втекти і неможливості втечі. У ньому своєрідна трагікомічна інтерпретація, дуже особлива для українського кіно.

Кінокритикиня Дарія Бадьйор:

– Антоніо Лукіч – чудовий комедіограф, вміє робити комедію не такою, до якої звикли на телеканалах. Його фільм починається як подорож і завершується з’ясовуванням стосунків між матір'ю та сином. У ньому присутні тонка іронія, смуток та унікальний для українського кіно герой. Це перший український фільм, саундтрек до якого я хочу собі. Вони купили навіть пісню Spice Girls.

Кінокритикиня Анна Дацюк: 

– Це один із найсильніших режисерських дебютів за останні роки. Cімейна історія, що добре розкрила комедійну складову. Українська комедія буває різна. Це чудовий приклад фільму, який дуже глядацький і водночас якісний за комедійною подачею.



ДЕ ПОДИВИТИСЯ

У Києві пройдуть спеціальні покази та зустрічі з творчою групою фільму.

16 січня, чт:

Народна прем'єра фільму «Мої думки тихі» у кінотеатрі «Оскар».

Квитки: bit.ly/36YfdJ6.

17 січня, пт:

Спецпоказ та зустріч із творчою групою фільму «Мої думки тихі» у «Лінія Кіно».

Квитки.

18 січня, сб:

Мої думки тихі: Спецпоказ та зустріч із творчою групою у Кінотеатр «ЛІРА».

Квитки.

19 січня, нд:

Спеціальний показ фільму «Мої думки тихі» у Кінотеатр «Жовтень».

Квитки

20 січня, пн:

Показ у «Планета Кіно».

Квитки незабаром.

21 січня, вт:

Мої думки тихі + Late night Q&A з Антоніо Лукічем у KINO42 (with english subtitles).

Квитки.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал "Вечірнього Києва" у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *