Понад 127 тисяч киян не побачили пільги у платіжках

Кияни отримали платіжки за жовтень і в багатьох пільговиків виникла паніка. Учасники бойових дій, ліквідатори аварії на ЧАЕС, інваліди, сироти не побачили звичної знижки. А все через те, що із першого жовтня запроваджена монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

Чому виникла така ситуація розповів «Вечірньому Києву» заступник директора Департаменту соціальної політики – начальник управління пільг, державної та регіональної допомоги Максим Бученко.

-Схожа ситуація у нас була у травні, коли ті, хто отримував субсидії, взяли у руки платіжки, де було зазначено 100 % вартості ЖКП. Тоді люди теж могли обрати у якій формі отримувати кошти – готівкою на руки чи перерахування. Зараз у нас із  98 тисяч домогосподарств, які отримують субсидію, лише тисяча написали заяву, що хочуть, аби кошти перераховували постачальникам ЖКП у безготівковій формі. З пільговиками все навпаки із 129 тисяч тільки 3 тисячі отримують пільгу готівкою на свої банківські рахунки, а решта – безготівково, — пояснив Максим Бученко.

До речі він, наголосив, що кияни сумлінні платники за житлово-комунальні послуги. 98 % тих, хто отримує субсидії, розраховується вчасно за воду, газ чи опалення. І жодного «страшного» випадку, що у когось забрали житло за борги, у Києві не було.

Що ж до пільговиків, то Максим Бученко впевнений, що кияни, які мають пільги,  досить швидко звикнуть до нових розрахунків.

Нагадаємо, розмір пільги щомісячно розраховує орган соціального захисту населення. Суму пільги розраховуватимуть, виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно з законом. Також на неї впливатимуть ціни і тарифи на житлово-комунальні послуги та державні соціальні нормативи у сфері житлово-комунального обслуговування.

Держава виплачує кошти за пільги кожній людині окремо – видає готівкою або переказує на рахунок «Ощадбанку». Пільговик, який отримав готівку, сплачує за спожиті комунальні послуги повну суму платіжки. Ті пільговики, які не написали заяву на отримання пільги готівкою, мають справу з безготівковим розрахунком.

Готівкою уже отримали ті кияни,  які написали відповідну заяву до органу соцзахисту до 15 жовтня.  І так далі, тож ті, хто встигне написати до 15 грудня, «живі» кошти матимуть у січні 2020 року.

До слова, рух коштів за обліковим записом можна відстежувати в особистому кабінеті на сайті «Ощадбанку».

Якщо ж виникли якісь непорозуміння, то треба звертатися до районних органів соцзахисту.

 

Читай "Вечірку" в Telegram та Facebook. 

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *