Покрова Пресвятої Богородиці — свято українських традицій та козацтва

14 жовтня в Україні відзначається Свято Покрови Пресвятої Богородиці. Це велике релігійне свято з давніх-давен відігравало одну з ключових ролей у житті та традиціях багатьох поколінь українців.

Історія його виникнення за легендою походить з Візантії. У 902 році на Константинополь несподівано напали араби-сарацини. Того ж дня, під час Божої Служби прихожанам Влахернської церкви,  явився Образ Божої Матері, яка помолившись разом з людьми у храмі, зняла з голови пелерину (омофор), і ніби боронячи людей від нещастя, простягла над ними. Це допомогло воїнам та мешканцям відстояти свою незалежність у боротьбі з ворогом, а радісна новина про цю Дивовижну подію швидко розлетілася по всьому світу. І до нинішнього часу, Образ Богоматері Покрови є своєрідним символом заступництва та оберегом від усього лихого.

Вперше образ Богородиці Берегині був увіковічений за роки правління князя Ярослава Мудрого при будівництві Собору Святої Софії. Величний Мозаїчний Образ Матері Божої Оранти, яка звела руки догори, немов захищаючи та благословляючи людей, є найдавнішим втіленням образу Берегині нашого народу.

Найбільшої популярності культ Покрови Богородиці набув у XVII -XVIII, і пов’язаний з ім’ям видатного українського гетьмана Івана Мазепи. Тільки у Києві, за часи його правління у Києві було побудовано 17 церков, 3 з них мали ім’я Покрови. Найбільш відомою та значимою вважалась Покровська трапезна церква при Свято-Микільському монастирі (пр. 1695-96 рр.). На жаль, усі споруди монастиря були знищені у 1934 році  радянською владою. Вже за часи незалежності тривалий час велися розмови про відбудову цієї Святині, і навіть був закладений перший камінь, проте сам проєкт до цього часу є нереалізованим…

Образ Пресвятої Богородиці Покрови мав надзвичайне значення для українського козацтва. За свідченнями істориків, за часів існування Запорізької Січі було побудовано 13 храмів на честь Покрови, 8 на честь Святого Миколая і лише 3 Архистратига Михаїла.  В іконописі того часу навіть виникає термін «Козацька Покрова», де під омофором Божої Матері іконописці зображають відомих українських гетьманів, старшину та звичайних козаків.

Тут культ Богородиці настільки високо вшановувався, що її образи зображали на хоругвах, під якими козаки йшли до бою, а  покровительство та заступництво Божої Матері Покрови стали справжніми символами визвольного руху за незалежність Україні.

"Покров Богородиці" із зображенням невідомого козацького старшини — ліворуч у гурті. Середина XVII ст.Походить із села Саварка, тепер Богуславського району Київської областi. Розмір — 101х73 см. Дошка, левкас, темпера, золочення. Із фондів Національного художнього музею України, Київ

Свято Покрови відігравало не лише важливу культову роль у житті козацтва, саме на цей день на Січі припадав вибір кошового отамана. Козаки вважали, що саме обрання у цей святий день допоможе обрати достойного  козака, який хоробро та сумлінно захищатиме нашу державу та наше військо.

Продовжуючи традиції наших славних козацьких предків, вже в у часи, коли Україна здобула свою Незалежність, саме у Свято Покрови ми святкуємо День Українського Козацтва та День Захисника України, як символ нерозривного зв’язку усіх поколінь українських захисників, які впродовж століть з честю та гідністю захищали та продовжують  захищати  нашу землю, нашу Незалежність та Суверенітет.

Вітаючи з Днем Покрови та Днем Захисника України, ми згадаємо текст стародавньої козацької молитви, слова якої є надзвичайно актуальними і у такий нелегкий для нашої країни час:

Пресвята Богородице, мати Христова,

Укрий ризою своєю Святою від неба до землі,

Мене самого, коня мого, та усіх, хто при мені єсть.

Угони неприятеля, учини порох водою, а кулю вітром,

Від імені Рабів Божих (назвати імена близьких).

Ангела Христового на соблюдєніє от Бога, от неба

Дай нам, Рабам Божим (назвати імена близьких)

Усердно молюся ти мені дні сохрани й заступи

Від усякої неправди,

ко всякому діянію на путі спасенія направ.

Амінь

Підготувала Тетяна Асадчева

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *