Найпопулярніші кав’ярні і запуск дирижабля: чим дивують безкоштовні екскурсії Києвом

Олена ПЕТРИШИН

Ми звикли, що екскурсії – це обов’язковий атрибут подорожей у невідомі міста та країни. Саме тому інколи про Прагу чи Відень знаємо більше, ніж про рідний Київ. Журналістка «Вечірнього Києва» підслухала, що розповідають на міських екскурсіях та чому навіть киянам інколи корисно відважитись на авантюру і сходити на пізнавальну прогулянку своїм містом.

Субота, 10:00 ранку. На порожньому Хрещатику, поблизу будівлі Київради, неспішно збирається на екскурсію група людей. Для бадьорості майже у кожного в руках величезний стакан кави. Приїжджих видає напханий рюкзак за спиною, який, здається, абсолютно не заважає їм із зацікавленням роздивлятися центральну вулицю столиці.

Екскурсовод Анна Деркач вітає усіх учасників та побіжно розповідає про маршрут пішохідної екскурсії «Kyiv City Travel». Цей захід щотижня організовує Управління туризму та промоцій КМДА. Піша прогулянка містом триває дві години – з 10:00 до 12:00. Цікаво, що такі екскурсії проводять щосуботи українською мовою, та щонеділі – англійською. 

– Як і щотижня, ми гулятимемо Хрещатиком, Європейською площею, оглядовим майданчиком Хрещатого парку, а також – пішохідно-велосипедним мостом, парком «Володимирська гірка», Алеєю художників, Андріївським узвозом та Пейзажною алеєю, – каже Анна Деркач. – Сподіваюсь, що попри добре відомий маршрут, мені вдасться розповісти вам щось цікаве про наш Київ.

Хрещатик: місце зустрічі бомонду, кіно та «The New York Times» до кави

Під час екскурсії Хрещатиком розкажуть про кілька теорій походження назви вулиці, а також про те, як колись тут працювали перший водопровід, газове освітлення та чи мав попит серед містян перший кінний трамвай.

Також дізнаєтеся про те, як колись кав’ярня «Жорж» у будинку на розі вулиць Прорізної і Хрещатик збирала бомонд з усієї Київської губернії та світу, і чим пригощали найщедріших гостей. А також, чому зараз в прямому сенсі не залишилось й сліду від «Жоржу», який працював наприкінці XIX — на поч. XX століть.

Тут пригадаєте, хто з відомих персонажів радянського кінематографа не зовсім чесним шляхом заробляв статки на фешенебельній вулиці, та яким крамом торгували два століття тому на знаменитому Хрещатику. 

Спробують вас здивувати історіями, як на місці сучасного Майдану Незалежності в часи Київської русі полювали та як монгольський хан Батий символічно під час облоги Києва ночував з військом на місці теперішнього готелю «Україна».

Дорогою до Європейської площі дізнаєтесь про популярне колись кафе «Самадені», яке працювало на Хрещатику у будинку під № 15 (за старою нумерацією), яке відкрили у 1878 році. А також почуєте про незвичайні цукерки, які виготовляли у закладі та хто найчастіше пив каву у знаменитій кав’ярні. Чи не найбільшим відкриттям може стати розповідь, як до солодких делікатесів та кави гостям подавали іноземну пресу з усіх куточків світу.

Європейська площа: перший театр та благодійний бал, який ввійшов в історію

На площі, яка стала рекордсменом по зміні назв, довідаєтесь про перший стаціонарний театр в Києві. А також про те, що пов’язує із театром дружину архітектора Андрія Меленського, який, власне, був автором цього проєкту.

Цікаво, що колись на цій площі працював перший фонтан, який допомагав проїжджим втамувати спрагу та напоїти худобу. Ви також почуєте про незвичайну місію благодійного балу, який гучно пройшов понад століття тому в будівлі, в якій незадовго відкрили одне з найцінніших світових книгосховищ – парламентську бібліотеку ім. Ярослава Мудрого. Саме у цих стінах коштами благодійників колись назбирали потрібну суму на побудову і запуск першого київського дирижабля. Дивна на той час конструкція піднялась у повітря з тераси Купецького саду (нині Хрещатий парк) та летіла в сторону Подолу.

Пішохідно-велосипедний «міст Кличка»: неймовірна панорама Києва та сучасна локація для прогулянок

Трохи розбавить історичний екскурс прогулянка пішохідно-велосипедним «мостом Кличка», який з’єднує Арку Дружби народів з Володимирською гіркою.

Саме з цієї локації відкривається абсолютно неповторний вигляд на столицю. Тут можна зупинитись, аби перевести подих, послухати гру вуличних музикантів, випити кави, і, звичайно ж, зробити фото на пам'ять про гарний суботній чи то недільний ранок. До речі, якраз вранці вихідними тут не так людно і можна спокійно прогулятись.

 

Володимирська гірка: виноградники, скандал через пам’ятник Володимиру та загублена пожертва Кокорєва

Сьогодні Володимирська гірка – одна з найпопулярніших столичних локацій для прогулянок та відпочинку. Та, як з’ясувалось, у минулі століття ця територія була густо засаджена виноградниками. Із зібраного врожаю монахи виготовляли вино, частину якого навіть продавали. Гора називалась Михайлівською, оскільки належала Михайлівському монастирю.

Під час прогулянки цією місцевістю, дізнаєтесь про те, чому пам’ятник князю Володимиру Великому відмовлялись посвячувати та як згодом цей монумент став орієнтиром для усіх суден, які прибували у місто. 

А також спробуєте розгадати, куди міська дума на цілих 30 років загубила кошти, які пожертвував відомий підприємець і благодійник Василь Кокорєв на популярну сьогодні Кокорівську альтанку. А стежкою до Алеї художників дізнаєтесь, які краєвиди надихали авторів офіційного столичного гімну «Як тебе не любити, Києве мій!».

Андріївський узвіз: «лебедина пісня» Растреллі та невигадані легенди

Сьогодні киянам добре відома альтанка Кокорєва, яка розташована власне на Володимирській гірці. Проте на екскурсії розповідають про ще одну, менш відому альтанку, що пов’язана з ім’ям відомого благодійника. Споруда розташована одразу у підніжжі Андріївської церкви, за кілька метрів до Андріївського узвозу. Виявляється тут, Василь Кокорєв – купець першої гільдії — колись мріяв побудувати житло, та не встиг. У його честь на цьому місці звели альтанку, з якої відкривається неймовірний краєвид на Андріївську церкву. 

Гід Анна Деркач розповість також про складнощі спорудження церкви та, яким способом Франческо Бартоломео Растреллі зумів спроєктувати на горі, перенасиченій ґрунтовими водами, відому святиню. Та чому без вкладу та досвіду Івана Мічуріна Київ би не мав Андріївської церкви. А також про те, через що дослідники називають Андріївську церкву «Лебединою піснею» архітектора італійського походження Растреллі.

Пейзажна алея: найкращий вигляд на Воздвиженку та новий погляд на казку про Микиту Кожум’яка

Щотижня під час екскурсії «Kyiv City Travel» у ресторані «За двома зайцями» учасників також знайомлять з відомими киянами, які розповідають про Київ улюблені історії та діляться враженнями. Такий захід організовує видавництво «Саміт-книга» спільно з Управлінням туризму. На останній суботній екскурсії киян та гостей міста знайомили з письменником Юрієм Сімоновим, який зачитував свої новели про столицю і не тільки.

Завершили пізнавальну прогулянку Пейзажною алеєю, з якої відкривається неймовірний краєвид на Воздвиженку. Саме тут вам розкажуть не лише про унікальність забудови елітного мікрорайону, а й нагадають добре відому казку про Микиту Кожум’яка, який за сюжетом врятував Київ від жахливого змія.



Під час прогулянки ви зможете заново подивитись на цю казку і навіть – засумніватись, чи справді ця історія вигадана. Чи, можливо, лише трохи доповнена історична подія?

Нагадуємо, щоб долучитись до екскурсії «Kyiv City Travel», потрібно попередньо зареєструватись. Спеціальну форму для реєстрації публікують щочетверга на Facebook-сторінці Управління туризму. Через карантин, учасники обов’язково повинні бути в масках і дотримуватися дистанції. Місце зустрічі: літери KYIV біля будівлі КМДА, вул. Хрещатик, 36.

Впродовж двох годин екскурсії і кияни, і гості міста мають гарну нагоду відкрити для себе інший Київ – більш пафосний або навпаки стриманий, з величною архітектурою та культовими закладами. З неймовірними пейзажами, атмосферою та колоритом, які крізь століття розкажуть вам свою – невигадану – версію міської історії. 

Фото Олени Петришин

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *