На Контрактовій площі познайомлять з невідомим Кримом

Завтра у Києві відкривається виставка «Подорож невідомим Кримом». Розміщена вона буде у сквері №3 на Контрактовій площі, де відтепер розташовані нові виставкові конструкції Українського інституту національної пам’яті.

Експозиція  розповідає про маловідомих діячів кримськотатарської культури, татарські міста та поселення, які ми звикли сприймати як суто «російські та радянські», та про унікальне кримськотатарське мистецтво. Вона стала ініціативою ГО «Егрідал», яку підтримав Український інститут національної пам’яті. 

Громадська організація  «Егрідал» створена 15 березня 2019 року. Її метою є зміцнення і розвиток дружніх міжнаціональних відносин, культурна дипломатія. «Егрідал» активно займається правовим, культурним та соціальним захистом  кримськотатарського та інших народів Криму. Громадська організація неодноразово проводила та брала участь в освітніх заходах, конференціях, семінарах, форумах,  інших культурних та освітніх подіях.

Ще одним напрямком діяльності «Егрідалу» є вивчення етнографічної та культурної спадщини кримських татар і популяризація кримськотатарського етнічного одягу в молодіжному середовищі, серед громадян України та інших країн світу.  Для цього силами громадської організації  була створена колекція одягу «Гузель Крим», яка викликала неабияку цікавість в  українських та іноземних дизайнерів. Ця колекція була презентована та отримала визнання в рамках проєкту «Екскурсія Україною по подіуму» у Варшаві та Тель-Авіві.  Окрім етнічного одягу,  ГО «Егрідал» вивчає та популяризує створені в кримськотатарському стилі рушники, подушки, феси та інше декоративно-прикладне мистецтво.

Коли: відкриття 5 серпня о 12.00

Де: Контрактова площа

Вхід вільний

ДОВІДКА

Кримські татари як народ сформувалися у період Кримського ханства – потужної держави, яка існувала на півострові від 1441 до 1783 років. У той час Крим був одним із центрів ісламської цивілізації в Східній Європі, а разом з тим – одним із найбільших торгових центрів, що сприяло формуванню самобутньої кримськотатарської культури і традицій.

Кримське ханство брало участь у багатьох війнах, однак зберігало свою цілісність і самобутність до 1783 року, коли півострів був окупований, а потім анексований Російською імперією. Територіальна експансія обернулася експансією культурною та духовною. Кримським татарам залишили лише Бахчисарай з його палацами та гробниці ханів. Кримськотатарська історія, культура, поезія, топоніми та їхня історія були знівельовані й незаслужено забуті.

Але і в часи окупації боротьба за національну ідентичність в Криму не припинялася ні на мить. Початок ХХ століття відкрив світові імена кримськотатарського просвітника Ісмаїла Гаспринського та духовного лідера кримців Номана Челебіджихана.

На жаль, паростки національного відродження були брутально розтоптані під час більшовицької окупації, апофеозом якої стала насильницька депортація 238 500 кримських татар і знищення усіх кримськотатарських назв на території півострова.

«Культурна окупація» Криму продовжувалася і після розпаду СРСР, коли імена кримськотатарських діячів і далі замовчувалися, а через медіа та масову культуру продовжували ширитися десятиліттями нав’язувані шаблони і штампи про російське імперське «відродження і окультурення» Криму, про російських поетів і письменників, з іменами яких ототожнювалися кримські топоніми, про «міста російської слави». Наслідком цього стала у 2014 році чергова російська анексія півострова, який, попри все, продовжує лишатися батьківщиною для нечисленного, але гордого народу – кримських татар.

Нагадаємо, у Києві планують створити Нову бібліотеку Софії

✦ Марія Катаєва

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *