Музей театрального мистецтва у Києві розкриває секрети

Карантин не завада познайомитися зі столичними музеями. Сьогодні пропонуємо вам віртуально відвідати Музей театрального, музичного та кіномистецтва України.



Потрапити в музей можна з будь-якої точки світу, і навіть із дому. Запрошуємо у віртуальний тур залами музею: https://cutt.ly/Ft3luhx. 3D-тур створений за підтримки Google Україна в рамках проєкту Автентична Україна.



Також ви маєте можливість переглянути онлайн виставку «Інсценізація українського авангарду 1910-1920 років» не виходячи з дому.

На платформі Google Arts & Culture представлені 125 ескізів до театральних вистав та афіші з колекції Музею театрального, музичного та кіномистецтва України.

І наостанок – послухати розмову із Тетяною Руденко головною зберігачкою фондів Музею театрального, музичного та кіномистецтва України. Обговорюватимуть сценографію, скарби, історію та сьогодення музею.

ІСТОРІЯ

Музей театрального, музичного та кіномистецтва України був заснований 1923 року як музей театральний в Мистецькому Об'єднанні «Березіль», очолюваному Лесем Курбасом. 

У 1926 році музей розташовується на території Києво-Печерської лаври, де наступного року утворене Всеукраїнське музейне містечко. У корпусі № 24 Театральному музею було виділено кілька кімнат. 

У листопаді 1927 року Театральний музей відкриває свою першу експозицію, що давала уявлення про шляхи розвитку українського театру, простежувала еволюцію національного мистецтва. Перший зал презентував дореволюційний український театр і відображав чотири періоди його розвитку. За визначенням Петра Руліна це були: шкільний театр (включаючи джерела українського театру); театр підготовчої доби (аматорський рух в Україні); театр народницький (мистецтво корифеїв); побутовий та міжреволюційний театр (початок XX сторіччя на вітчизняній сцені). Другий і третій зали було відведено висвітленню діяльності національного театру нової доби. Тут було представлено матеріали про театральні колективи, що розпочали роботу на початку 1920-х років та визначили обличчя тогочасного українського театру: Мистецьке Об'єднання «Березіль», Театр ім. Марії Заньковецької, Театр ім. Івана Франка, Театр ім. Тараса Шевченка та інші новостворені театри. 

Важливі новини та перевірена інформація в Telegram і Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *