Мультикультурний мікс у столиці зібрав унікальні роботи митців

Марія КАТАЄВА

На вихідних у Великій Лаврській Дзвіниці Києво-Печерського історико-культурного заповідника пройшов фінісаж виставки образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва «Мультикультурний мікс». Експозиція представила роботи митців національно-культурних товариств міста Києва, України та зарубіжжя.

– Ми планували фестиваль з майстер класами, але через карантинні обмеження були змушені обмежитися експозицією, – розповіла організаторка Оксана Парфус. – 

Під одним дахом зібрали різнобарв'я різних культур та традицій, щоб продемонструвати їх унікальність. Надихнулася міжнародним фестивалем в Італії, на який щороку з'їзджаються представники різних країн, аби представити свою культуру у різних жанрах мистецтва, національну кухню тощо. Таким чином відбувається спілкування, взаємообмін, діалог. Культури різних народів різні, але водночас мають багато спільного.  

У експозиції можна побачити cтанковий живопис, народний декоративний розпис, гончарство, ткацтво, квілінг, бісероплетіння, виготовлення прикрас на ювелірному дроті тощо наочно демонструють розмаїття напрямків розвитку сучасного мистецтва.

Власні роботи надали видатний кримськотатарський кераміст Рустем Скибін, який зберігає та відтворює традиційні технології побутової гончарної кераміки, створивши на їхній основі власний стиль розпису керамічних виробів кольоровою емаллю; учасник багатьох міжнародних та всеукраїнських виставок живописець Андрій Гук; заслужений художник АР Крим Ангеліна Цанг (її твори зберігаються в державних та приватних колекціях України й світу); українська художниця Ольга Машевська – майстриня декоративного народного розпису, зокрема петриківського та самчиківського, якій 2019 року Національною спілкою майстрів народного мистецтва України присвоєно звання «народний майстер». Тамара Позднякова, співзасновник і голова Громадської організації «Україна Плюс», яка наразі проживає і працює в Італії, надала на виставку цікаві самобутні вироби з вовни, старанно виплетені гачком.

Привертають увагу твори, представлені Громадською організацією «Спілка митців «Одолень». Вироби з бісеру атестованого майстра народного мистецтва України Наталії Артюхової та членкині Національної спілки майстрів народного Оксани Парфус – учасниці виставок в Німеччині, Польщі та Італії; авторські ляльки народного майстра Яни Ісаєнко, мисткині Надії Сердюк та ляльки-мотанки Тетяна Бількевич, оберегові свічки з вощини Світлани Приходько, прикраси на ювелірному дроті Анастасії Куницької, квілінг Тетяни Петраківської.

Дивують своєю неповторністю роботи в традиційних техніках діток гуртка «Український оберіг» спецшколи Житомирської обласної ради. Вичурні та казкові ляльки і янголи представили на виставку вихованці Зразкової студії образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва «Колорит» галереї «Імпресія» Дніпровського району м. Києва (керівник – Сердюк Надія Михайлівна). також показують традиційні українські вузликові ляльки-мотанки на листівках, зроблені рученятами маленьких дівчаток Зоряною та Поліною Ісаєнко також представлені на виставці.

Під час фінісажу учасники виставки отримали грамоти. Прозвучали й музичні сюрпризи, зокрема виступ Тараса Мазура та Максима Мельника — солістів Національної академічної капели бандуристів ім. Г. Майбороди.

Ознайомитися з виставкою можна до 29 жовтня у першому ярусі Великої лаврської дзвіниці. 

Фото Олексія Іванова

Читай «Вечірку» в Telegram та Facebook. 

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *