Медіазалежність у мистецтві: де подивитися у Києві

Марія КАТАЄВА

Сьогодні останній день виставки  «Медіазалежність. Українська версія» в Українському домі. В експозиції — твори 25 знакових митців. 

Кураторка виставки — мистецтвознавиця Вікторія Бурлака, яка провела ґрунтовне дослідження теми постмедійності в українському мистецтві від 80-х років до наших днів.

— Починаючи з середини 19 століття, коли винайшли фотографію, а потім кіно, бачення людей змінюється. Починають дивитися на світ як через об’єктив. Сприйняття реальності стає фотографічним, кіношним. Це називається постмедійність, — говорить Вікторія Бурлака. —  Художники використовують різні медіа як інструменти для своїх творів. Наприклад, специфічність фотографії переносять на живопис. Чи навпаки, у світлинах використовують композицію і сюжети з живопису. Або послуговуються образами з кіно.



Наприклад,  інсталяція Степана Рябченка «Електронні вітри», яка зустрічає відвідувачів, зображає чотири вітри з давньогрецької міфології. 



Ігор Гусєв у своїх картинах використовує глітч-ефект, розмиває зображення: Це символізує стрибок крізь час, дає змогу мандрувати в різні часи. 



Картини Олександра Гнилицького мають особливу естетику, все навколо перетворювалося у нього на чудовий твір мистецтва, навіть жовта штора ЖЕКу.

 



Олег Голосій на картинах створив низку уявних просторів. Це райські острови, засніжена пустеля. Живопис  для художника – це подорож душі. 



Картини Арсена Савадова, представлені на виставці, спонтанні та сюрреалістичні, мають фантасмагоричні сюжети з символізмом. 


 

Багато експериментів є у Олега Тістола. Використовує цікавий метод – підсвічує предмети, обводить проекцію на полотні. Так зробив серію з стільцями.  Також є картини з проєкту Телебаченння 2005 року. Художник знімав плівочним фотоапаратом випадкові кадри з екрану телебачення під час новинних програм. Потім друкував фото, а по ним писав картини. 



Цікавим є піксел арт Олексія Сая. Він створює свої образи в комп’ютерній програмі Excel. Виходять дуже кострубаті, не схожі на реальні. Але ця естетика відображає кострубатість і в нашому житті. Також багато молодих художників працюють з відео та інсталяціями. 

На «Медіазалежність. Українська версія» представлені роботи таких художників: Арсена Савадова, Олега Тістола, Василя Цаголова, Олега Голосія, Олександра Гнилицького. Своє бачення постмедійності представлять Ксенія Гнилицька, Ігор Гусєв, Олексій Сай, Іван Сай, Степан Рябченко, Марго Рєзнік, Анна Легенька, Ксенія Оксінь, Ave Libertatemaveamor, Rými art group, Стан Квітко, Юлія Савенко, Юлія Кисіль, Юлія Лебедь, Ольга Дрозд, Юрій Сивирин, Андрій Сидоренко, Катя Березницька, Альона Гром та Борис Кашапов.

Коли: до 12 грудня

Де: Український дім, вул. Хрещатик, 2

Вартість квитка: 50 грн.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал "Вечірнього Києва" у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *