Легендарний український художник демонструє артефакти у столиці

У київський «Карась Галереї» триває персональна виставка знаного художника, учасника групи 90-х «Живописний заповідник» Анатолія Криволапа «Артефакти 1980-х». 



Ретроспективна експозиція демонструє творчі дослідження тридцятирічної давнини, коли на сцену виходить стилістично і кольорово впізнаваний творець, яким ми знаємо тепер Анатолія Криволапа. Представлені абстрактні полотна в більшості до того не виставлялися, перш за все, через тогочасний естетичний та ідеологічний тиск на митців, що не вписувалися у офіційний канон соцреалістичного реалізму. Ці роботи є частиною творчої лабораторії – кухні художника, що вже визначився з живописною доктриною, але продовжував шукати шляхи виразності пластичних форм та драматургії кольору.



– Тоді ставив завдання працювати в складному кольорі. Переважають темні тони – сірі, коричневі. Якщо порівняти з тим, що зараз, дуже стримані, – згадує Анатолій Криволап. – Вони практично не виставлялися. Можуть бути цікавими, бо це моє тогочасне обличчя. Те джерело, з якого я виріс як колорист. Почав експонуватися лише в 1989 році. Лише після інституту було декілька виставок, щоб вступити в молодіжну спілку. В 1990-х в мене був серйозний старт, багато виставок. Я не сподівався. Глядачам одразу сподобалися мої роботи. Не давав картинам назви. Бо абстракція – це те, що дає можливість кожному бачити те, на що вистачить його уяви. 

 

Виставка є певним поверненням до себе автора, спогадом про події 80-х та, водночас, чудовим шансом для глядача краще зрозуміти магію чистого кольору та ідеологію маестро Криволапа.

Коли: до 26 листопада, пн-пт, 11:00 – 19:00.

Де: Карась галерея, Андріївський узвіз, 22-а.

Вхід вільний.

Анатолій Криволап народився в Яготині, живе і працює у Києві. Встановив кілька світових рекордів продажів сучасного українського мистецтва на міжнародному артринку, зокрема у 2013 картина «Кінь. Вечір» пішла на аукціоні в Лондоні за понад 124,4 тис. доларів. Очолює рейтинг найуспішніших українських художників. 

У 2012 році отримав Шевченківську премію у номінації «образотворче мистецтво» (за цикл «Український мотив»). Художника називають живим класиком української нефігуративного живопису і пейзажу. Один із його знакових прийомів – сміливе застосування активних відкритих кольорів. 

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал "Вечірнього Києва" у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *