Культура у столиці під час карантину знайшла шляхи до глядачів

Марія КАТАЄВА

Карантин кардинально змінив життя людей і змусив простосовуватися до нових умов. Зустрічі у zoom'і, уроки для школярів у мережі, "золотий час" онлайн курсів та сфери доставки. Культурні заклади та інституції були зачинені в першу чергу, для спілкування з відвідувачами вони використовували технологічні рішення та соціальні мережі. Трансляції не можуть замінити атмосфери вистави чи концерту, але в період карантину це був єдиний шанс залишатися долученим до культурного життя. 

КІНО

Під час карантину, коли кінотеатри закриті, а нові фільми не виходять в прокат, декілька фестивалей, які мали відбутися у столиці, вирішили провести покази онлайн. Ексклюзивний контент, як на фестиваі документального кіно, мав більше попиту серед глядачів. 

  • Київський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів KISFF запропонував до перегляду вибрані роботи з програм Анімаційного Божевілля за всі роки її існування.
  • 3 21 по 27 квітня, за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні, відбувся перший онлайн-Фестиваль європейського кіно 2020. У програмі представили 8 кінохітів – тріумфаторів світових фестивалів. За словами  Дениса Іванова, голова кінокомпанії "Артхаус Трафік, в мережі фільми дивилася кількість людей в десятки разів менше, ніж було б кінотеатрах. На його думку, це інший глядацький досвід, який не заміняє спільний перегляд у кінотеатрі. Також існує конкуренція з іншими видами аудіовізуального продукту, в тому числі піратським.
  • 17-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA також пройшов онлайн. Цьогоріч дивитися фестивальні стрічки можна було на платформі docuspace.org, а дивитися розмови з режисерами, правозахисні дискусії та трансляції вечірок на Facebook-сторінці фестивалю. Переможця Docudays UA — стрічку Ірини Цілик "Земля блакитна ніби апельсин" лиша за добу доступу подивилося більше 4 тисяч глядачів. 
  • VІІ Фестиваль мистецтва кіно для дітей та підлітків Чілдрен Кінофест цього року відбудеться онлайн – з 29 травня по 7 червня на офіційному сайті фестивалю. Як і завжди, фільми програми можна буде подивитись безкоштовно.



ТЕАТР

Театри чи не найактивніше спілкуються зі своїми шанувальниками. Окрім трансляцій актуальних та архівних вистав, вони проводять флешмоби, знайомлять з акторами, майбутніми виставами і навіть влаштовують прем'єри.

  • У березні  PostPlay Театр та Open Theatre провели онлайн-трансляцію прем'єри альманаху коротких вистав від молодих українських режисерів – «Бенкет під час чуми: простір нового міфу».
  • Театр Лесі Українки викладав вистави на різну тематику (ювілейні, присвячені конкретним акторам) на Youtube-каналі
  • Театр Франка регулярно влаштовував показ архівних вистав та творчих вечорів, починаючи з 1950-х років, провів екскурсію театром, розпочав проєкт "Слуховище", в якому актори театру читають улюблені вірші, прозові твори, спогади корифеїв.
  • Театр "Актор" організував проєкт "Театр на винос" з показом вистав у прямому ефірі. Також актори театру на Facebook-сторінці провели флешмоб #вітаю_ліну_костенко90 з читання поезії Ліни Костенко, записують інтерв’ю з акторами, створюють відео про життя акторів на карантині
  • Театр на Липках влаштував транляцію своїх вистав, частину — у вільному доступі, частину — у платному. 
  • Дикий театр виклав у вільний доступ кілька вистав та замість запланованої прем'єри вистави "Лабрадор" організував читку спектаклю через Zoom.
  • Театр Золоті ворота: в рамках онлайн-проєкту «Золоті на зв’язку» актори записували вдома розважальні ролики, в рубриці #виставатижня розповідають історію створення вистави і розігрують запрошення, в проєкті «Золоті в ефірі» влаштовують прямі ефіри в Instagram.
  • Столична оперета запустила челендж #sing_with_operetta, проводить марафон #оперета_online (артисти виконують музичні твори, а глядачі мають написати назву твору та ім’я автора), в проєкті #спілкування_online актори виходять у прямий ефір на Facebook, також є трансляція вистав на YouTube-каналі.
  • Київський академічний театр ляльок для дітей запустив експериментальний пізнавальний проект #Театронлайн з цікавими завданнями для малечі, проводить онлайн трансляції вистав. 
  • В травні пройшов Перший міжнародний театральний Інтернет конкурс «Театр.NET», у якому брали участь 120 театрів з 50 міст України, театри української діаспори з Угорщини, Фінляндії, Латвії, Німеччини та Ізраїлю. Вистави колективів за 2018-2020 роки були викладені у мережі, а глядачі обирали володаря призу глядацьких симпатій. 
  • Столичний цирк влаштував показ архівних вистав та знайомство з визначними артистами у відеосюжетах.



ЛІТЕРАТУРА

Для читачів організували одразу кілька проєктів, присвячених книжкам та зустрічам з письменниками. Вони проходили в соціальних мережах Facebook та Instagram. Зокрема, «Книжкові вечори із PEN Ukraine»  (розмови з письменниками), дегустація книжок з солістками гурту Dakh Daughters, книжкове ток-шоу Yakabooks, в гостях у якого були Дорж Бату та Макс Кідрук. 

Для дітлахів на сторінці БараБуки  по будням влаштовували #ЖивіЧитання дитячих творів, а потім #літmatch – літературні побачення БараБуки з творцями й творчинями сучасних книжок для підлітків.

Столичні бібліотеки активно долучилися до спілкування з читачами в мережі. Вони нагадали про свої архіви та електронні бібліотеки, а також  регулярно проводять лекції, презентації, розмови на сторінках у Facebook (приклад 1, приклад 2)

МУЗИКА 

Ще одним трендом карантину стали онлайн-концерти. 

  • Столична філармонія розпочала свою діяльність онлайн з показів записів минулих концертів, а в травні запустила трансляції ексклюзивних концертів, які проходять у пустому залі, у доступі для глядачів з квитками. 
  • Український рок-гурт  БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ у травні провів благодійний концерт в ангарі аеропорту «Бориспіль», доступний для перегляду онлайн.
  • Олег Скрипка ініціював онлайн вечорниці на платформі PlayitPlay.com.
  • Наприкінці квітня виступом Джамали стартувала серія концертів у прямому ефірі «Культура об’єднує» від музичного медіа СЛУХ за підтримки USAID.

МУЗЕЇ ТА МИСТЕЦТВО

Завдяки сучасним технологіям, всі охочі мають змогу прогулятися кількома київськими музеями онлайн. Музеї та галереї на своїх сторінках у соціальних мережах знайомлять з експонатами, записують лекції та влаштовують онлайн виставки.

  • Столичний центр сучасного мистецтва «Білий Світ» презентував свої проєкти в онлайн форматі
  • Український дім у Києві представив виставку про життя під час карантину
  • Музей історії Києва підбив підсумки минулого року і назвав найпопулярніші виставки 2019
  • Київський артцентр PinchukArtCentre запустив нові освітні та розважальні формати на своїх сторінках у соціальних мережах Facebook, Instagram та YouTube, щоб продовжувати знайомити українців з сучасним мистецтвом та підтримувати позитивний настрій під час пандемії. 
  • Мистецький арсенал підготував дороговказ для майбутніх відвідувачів масштабної виставки «Відбиток».



Незважаючи на активну діяльність, культурна індустрія постраждала від карантину через простій та відсутність стабільного прибутку.  12 травня її представники ініціювали акцію з залученням сучасних технологій «Стоп культурний карантин!». На знакових локаціях Києва увімкнули спрямовані в небо промені світла. Так діячі культури закликали уряд почати з ними діалог щодо можливого сценарію виходу галузі з карантину.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал "Вечірнього Києва" у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *