Кіноколо 2020: у столиці назвали кращі українські фільми

Марія КАТАЄВА

Третя національна премія кінокритиків КІНОКОЛО оголосила переможців на церемонії перед відкриттям кінофестивалю «Київський тиждень критики».  Найбільше нагород зібрали дві картини  — «Атлантида» Валентина Васяновича та  «Погані дороги» Наталки Ворожбит.  На широких екранах першими їх можна подивитися в рамках фестивалю «Київський тиждень критики».



Премію за найкращий фільм цьогоріч кінокритики присудили драмі «Атлантида» – це історія про 2025 рік, після перемоги України у війні з Росією. Йдеться про Донбас, який після війни перетворився на непридатну для життя територію, де заводи закрилися, немає питної води, волонтери шукають тіла загиблих, а військові — численні міни, що залишилося після війни. Так само спустошений і головний герой стрічки, який пройшов війну, і, попри можливості, не готовий покидати цю землю.  

Це вже не перша перемога фільму – його прем’єра відбулася на Венеційському кінофестивалі, де він здобув Гран-прі секції «Горизонти». «Атлантиду» побачили глядачі понад 50 фестивалів, де стрічка отримала ще чотири Гран-прі, а також увійшла у лонг-ліст премії Європейської кіноакадемії та буде представляти Україну на «Оскарі». В український прокат "Атлантида" вийде 5 листопада.   



Режисера стрічки – Валентина Васяновича – також відзначили як найкращого режисера. Він до того ж є автором сценарію, продюсером та оператором фільму. Валентин не зміг приїхати на церемонію, бо якраз знімає нову картину "Відблиск". За сюжетом, 10-річна Ніна переживає через смерть близької людини на війні. Батько намагається відволікти її від сумних думок, та дівчина бачить присутність смерті в навколишньому світі й намагається усвідомити, що життя має невідворотний кінець. Тривалий час близького спілкування з Ніною дає її батькові можливість зосередитися на важливих світоглядних темах, котрі, можливо, допоможуть йому розібратися зі своїми дорослими травмами.

 

Авторкою найкращого повнометражного дебюту стала Наталка Ворожбит – вона здобула премію «Відкриття року» за стрічку «Погані дороги». Світова прем’єра картини відбулася у програмі «Тиждень критики» цьогорічного Венеційського кінофестивалю, де її відзначили премією Circolo del Cinema як «найбільш інновативна стрічка в конкурсі». «Погані дороги» – це екранізація однойменної п’єси режисерки. В її основі — шість історій про стосунки жінок та чоловіків, загострені і спотворені війною. Актори, які зіграли у фільмі, отримали нагороди: за найкращу чоловічу роль (сєпар) — Юрій Кулініч з Молодого театру, за найкращу жіночу роль (волонтерка) — Оксана Черкашина з Театру драми і комедії на Лівому березі. Український глядач побачить «Погані дороги» на великих екранах вже на початку 2021 року. 

До речі, однойменну виставу за цією п'єсою у постановці режисерки Тамари Трунової можна побачити на сцені Київського театру драми і комедії на лівому березі. Спектакль також зібрав низку нагород —  краща вистава премії «Київський рахунок», премії фестивалю-премії «ГРА» в номінаціях найкраща драматична вистава, найкраще музичне рішення, найкраща режисерська робота. І у виставі теж грає (хоч і іншу роль) Оксана Черкашина. 

Щодо Наталки Ворожбит, тривалий час вона працювала драматургинею та сценаристкою (зокрема, фільму "Кіборги",  серіалу "Спіймати Кайдашів"). "Погані дороги" — її повнометражний, і, як бачимо, також успішний дебют.

Найкращим документальним фільмом критики назвали стрічку Ірини Цілик «Земля блакитна, ніби апельсин» – розповідь про сім’ю, яка живе в «червоній зоні» Донбасу, де вже кілька років триває війна. Повнометражний дебют Цілик вже нагородили за найкращу режисуру документального фільму на фестивалі Sundance. Європейський глядач побачив роботу Ірини Цілик на 70-му Берлінському фестивалі, а українська прем’єра відбулася на фестивалі Docudays UA, де її визнали найкращим фільмом Національного та Міжнародного конкурсу. У прокат в Україні «Земля блакитна, ніби апельсин» вийде 26 листопада.

 

Сімейну картину «Віктор_Робот» режисера Анатолія Лавренішина визнали переможцем у номінації «Найкращий анімаційний фільм». Вона розповідає про далеке майбутнє, де все живиться енергією від штучної зірки, яка раптово ламається. Над озвученням фільму працювали Римма Зюбіна, Віктор Жданов, Василь Мазур, Богдан Бенюк, Анатолій Хостікоєв. «Віктор_Робот» вже відзначили Призом глядацьких симпатій на Одеському міжнародному кінофестивалі. В український прокат він вийде влітку 2021 року. 

 

У номінації «Найкращий короткометражний ігровий фільм» перемогу здобула робота режисера Станіслава Битюцького «Нетерпимість». В  основі стрічки — реальні події, що відбулися в 1890 році в одному з поліських сіл, де при загадкових обставинах помер чоловік. Місцеві жителі звинуватили в цьому його дружину – молоду знахарку. Тоді ж її вигнали з села. Коли в село прийшла сильна негода, місцеві жителі вирішили, що це прокляття наслала на них вигнана жінка. Вони дізналися, що вона живе в лісі і спалили її живцем як відьму. Однак перш ніж зробити це, селяни погодилися відпустити до неї священника, який повинен був провести з нею остання розмова. За словами режисера, йому завжди була цікава тема інакшості.

Лауреати премії отримали статуетки, які жартома називають "каменюками". Адже вони не лише вагомі, а й важкуваті 



 

Прикметно, що до короткого списку кращих повнометражних фільмів премії увійшли стрічки, що пов'язані з травмуючими історичними періодами. Дві з них зняті закордонними режисерами і звертаються до минулого, як "Ціна правди" про британського журналіста, який на власні очі побачив Голодомор в Україні, чи "Пофарбоване пташеня" про хлопчика, який змушений тікати від нацистів в часи Другої світової та зіштовхується з не меншою жорстокістю цивільних людей. Дві картини українських режисерів показують наслідки сучасної війни — історії під час конфлікту на Донбасі ("Погані дороги") та опісля ("Атлантида").   



Національна премія кінокритиків КІНОКОЛО – щорічна премія, заснована у 2018 році, що визначає досягнення українського кінематографа та діячів кіноіндустрії за останній рік від імені спільноти кінокритиків України. У 2019 році найкращим фільмом року стала драма «Додому» Нарімана Алієва, у 2018 – драма «Донбас» Сергія Лозниці. Комітет премії нараховує 44 члени (кінокритики, кінознавці, журналісти). 

Київський тиждень критики – міжнародний кінофестиваль, створений з метою ознайомлення українських глядачів із найкращими новими фільмами, обраними професійними українськими кінокритиками. 4-й фестиваль проходить у кінотеатрі «Жовтень» з 22 по 28 жовтня. 

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *