Кияни несуть освячувати мед і «маковійчики»

Сьогодні православні та греко-католики святкують Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, а також день семи Святих Мучеників Маккавеїв. У народній традиції це свято трансформувалося у Маковія – свято маку, меду і смачних шулік чи ламанців (у кожного регіону своя назва).

– Святі мученики отримали ім’я Маккавеєвих, що у перекладі з арамейської означає «молот». Це слово лише фонетично подібне до українського «Маковія», або «віяти мак». Натомість традиція освячення маку з’явилася на українських землях через те, що він дозрівав саме у серпні – в пору родючості та жнив. Бажаючи висловити свою вдячність Богові за ці земні дари, люди почали приносити на освячення перші плоди, а з ними запашні трави, квіти, мед і мак. Церква не засуджує цю традицію, яка нагадує нам про обов’язок бути вдячними Богові за всі дари, які зростила земля нам на благо, але наголошує, що зцілює та освячує нас лише благодать Божа, за щирістю нашої віри та по молитві. Берімо у цьому приклад зі святих мучеників Маккавеєвих і пам’ятаймо, що сила може лише підкорювати, а віра стає джерелом боротьби та безстрашності, – пояснюють походження народних звичаїв у Православній церкві України.

У народі це свято також називають Першим Спасом або Спасом на воді. За давніми переказами, князь Володимир саме цього дня прийняв хрещення, тому в стародавньому Києві 14 серпня освячували воду в Дніпрі та називали цей Спас «Спасом на воді». 

Цього дня у храмах також освячують букети з трав та квітів – «маковійчики».

Якщо маєте час, то прийдіть сьогодні до Володимирського собору. Щороку на Маковія поблизу храму вирує «народний і» ярмарок «маковійчиків».

У таких букетах, окрім обов’язкових стиглих голівок маку, були літні квіти і трави: чорнобривці, барвінок, гвоздики, базилік, м’ята, чебрець, любисток, полин, деревій тощо. Маковійчик був своєрідним оберегом родини від усякого зла. І що цікаво, народні майстрині розкажуть про кожну стеблинку, і навіть «зберуть» вам букет на вашу потребу – кохання, здоров’я чи успіх.

Нагадаємо, з 14 серпня розпочинається Успенський піст: один із чотирьох багатоденних постів церковного року. Дотримується з 14 по 27 серпня включно – і завершується святом Успіння пресвятої Богородиці.

Наталка Марків

«Вечірній Київ» завжди поруч – в Telegram і Facebook!

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *