Іван Франко і селфі з курсантками: у Києві завершився проєкт театральних екскурсій

Наталка МАРКІВ

Три суботи поспіль на центральних вулицях столиці можна було зустріти Івана Франка та його сучасників – Бориса Грінченка, Євгена Чикаленка, Дмитра Дорошенка, Оленку Пчілку.

Таким чином Міжнародний фонд Івана Франка за підтримки Українського культурного фонду реалізував проєкт «Віртуальний музей «Іван Франко у Києві».

10 жовтня організатори реконструювали приїзд  Франка у 1909-му, який водночас став останнім візитом до Києва. Актор Станіслав Кирилов грав уже хворого письменника, руки якого були практично паралізовані поліартритом.

Під час цієї мандрівки письменник зустрічався з українським громадським і державним діячем, економістом, фольклористом, директором Київської контори Державного банку Віктором Ігнатовичем (актор Олександр Мельнийчук) біля Володимирського собору.  

Під час цих відвідин Києва Івана Франка супроводжував Дмитро Дорошенко (актор Євгеній Циганко), який проводжав письменника до Львова на київському вокзалі. Актори не дарма гуляли зі зв’язками книг. Франко, який завжди відчував фінансову скруту не міг відмовити собі накупити купу літератури. Як написала у спогадах Марія Грінченко, письменник ходив по букіністах на Подолі та «нишпорив серед книжок на базарі… Грошей сам не міг виймати з кишені, то прохав купців виймати і брати, скільки їм належить».

Під час мандрівки вулицями столиці актори театрально позували для фотографій, які увійдуть до проєкту «Віртуальний музей «Іван Франко у Києві», але цікавим було спілкування «Франка» та його супутників з перехожими, які звертали увагу на чоловіків, вбраних «по моді» початку XX століття.

На бульварі Шевченка «Івана Франка» обступили дівчата-курсантки, а неподалік Володимирського собору акторів перепинили дівчатка-підлітки (шукайте відео у просторах Тіk-Тоk).

– Формат прогулянок історичних постатей вулицями сучасного міста видовищний. Для молоді — зрозумілий. Думаю, що хтось із дівчат, які зробили селфі з Франком погортає його біографію навіть для того, щоб розповісти друзям. Мені ж було цікаво показати «Франка» серед сучасного міста: в оточенні звичайних перехожих, – розповів фотограф Михайло Марків, який перестрів акторів біля Володимирського собору.

Як виглядатиме проєкт у віртуалі кияни та й усі українці зможуть дізнатися уже незабаром. На базі онлайн платформи, презентують оцифровані автентичні експонати, які містяться у квартирі-музеї родини Івана Франка у Києві, та презентовано 3D-тур з аудіогідом. Таким чином письменник та його сучасники стануть ближчими і зрозумілішими нам.

Фото Михайла Марківа

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *