Історія нагрудних знаків та їхнє сучасне використання

Історія нагрудних знаків та їхнє сучасне використання

Вивченням історії виникнення орденів, медалей, значків і будь-яких нагрудних знаків займаються фахівці у сфері фалеристики. На перший погляд, просте завдання пошуку на практиці є цікавим та досить складним. Варто зазначити, що будь-які медалі чи ордени мають бути виконані з дотриманням певних правил, які дозволять ідентифікувати нагороду  та її походження.

Історія нагрудних знаків та їхнє сучасне використання

Історія та сучасне використання нагрудних знаків

Нагороди є невід’ємною частиною існування людини у суспільстві. Найкращі воїни, митці, спеціалісти різних сфер, що зробили вклад у розвиток науки чи держави, в підтвердження своїх дій отримували різного роду медалі та нагрудні знаки. Наразі достеменно не відомо, коли і хто був нагороджений першим у світі орденом чи медаллю, але по те, що почесні громадяни (насамперед військові) отримували високі нагороди є документальні підтвердження ще з часів Стародавнього Царства (приблизно 28–22 ст. до н.е.).

Разом з орденами та високими нагородами почесні громадяни отримували грамоти, цінні подарунки та іменну зброю. Сьогодні разом з нагородою людина отримує почесне звання. Звичаї старих часів зберігаються і сьогодні, але нагородження давно вийшло за звичні рамки, а сам процес створення нагород певним чином став модною індустрією та базується на інноваціях.

Першою нагородою у форматі нагрудних знаків у сучасній Україні стала «Почесна відзнака Президента України», на основі якої трохи згодом з’явився орден «За заслуги» трьох ступенів. Високу нагороду отримували громадяни України, що зробили внесок у розвиток держави. За весь час існування нагороди її видатні особисті досягнення в економічній, науково-технічній, соціально-культурній, військовій сфері, спорті та інших галузях. До кожного знаку відзнаки додається спеціальний документ, що дозволяє ідентифікувати володаря нагороди за номером нагороди.

Особливості процесу виготовлення нагород

Абсолютно всі нагороди, що мають сучасне використання, мають бути виготовлені з якісних матеріалів, бо знаки відзнаки мають зберегти свій зовнішній вигляд протягом довгого проміжку часу. Створення знаку відзнаки проходить у декілька етапів, які умовно можна представити таким чином:

  1. Розробка ескізу. Першим кроком вважається пошук ексклюзивного дизайну. В роботі треба враховувати не тільки бажання замовника, а й аналізувати певні події, яким присвячується майбутня нагорода.
  2. Тип та розміри. Отриманий ескіз треба перенести на шаблон, дотримуючись певних габаритів майбутнього виробу. Сучасні технології та інновації дозволяють виробляти нагрудні знаки різного типу та формату, і тому вибір того чи іншого варіанту повністю залежить від бажання та потреб замовників.
  3. Пошук оптимального матеріалу. Високі нагороди мають бути виконані з металу з якісним покриттям. Виготовлення нагрудних знаків з пластику також можливо, але такі варіанти найчастіше замовляють з метою використання у якості корпоративної ідентифікації, ніж у якості нагород.
  4. Погодження ескізу та проєкту з замовником. Перед запуском в роботу фахівці компаній, що займаються виготовленням нагород, значків, медалей тощо обов’язково узгоджують кількість примірників та вартість партії. Компанії, що цінують свою репутацію, обов’язково закріплюють договір документально.
  5. Виробництво нагороди та перевірка характеристик. Готову партію товарів обов’язково перевіряють спеціалісти з якості. Вироби мають повністю відповідати вимогам державних стандартів.

Виготовити якісні нагрудні знаки, що можуть бути використані у якості відзнак у військовій сфері, спорті, економіці чи для корпоративної ідентифікації в Україні готова компанія «Герольдмайстер». Історія існування компанії починається у 1997 році, і за цей час фахівцями було розроблено та виготовлено понад 50 різних видів нагород.

Підприємство спеціалізується на роботі з різними видами матеріалів. За бажанням замовника нагрудні знаки можуть бути виконані з металу, пластика або комбінованих основ. Сучасні технології та обладнання дозволяє швидко виготовити як велику партію відзнак, так і виконати на замовлення лише один примірник ексклюзивного дизайну. Подивитися на роботи спеціалістів можна в каталозі на сайті. На всі питання готові відповісти консультанти компанії «Герольдмайстер».

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *