Яким став новий вхід у Київський зоопарк

Вчора скульптуру Зубра, відлиту у бронзі, встановили на новому вході до Київзоо, який тепер розташовано на розі проспекту Перемоги та вулиці Зоологічної.

Мер Києва проінспектував завершальний етап реконструкції вхідної групи. «Вечірній Київ» також побачив всі перетворення. Крім того, про створення нової скульптури Зубра були з'ясовані нові подробиці.

Відомо, що скульптор-анімаліст Юрій Рубан створив у 1968 році дві скульптури, які визнані витвором мистецтва і стали візитівкою Київського зоопарку.

-З дитинства мій батько любив природу, — згадує донька Юрія Рубана, заслужений художник України Олександра Рубан. —  У нього в домі було багато різних птахів та звірів. Ця любов надихала його і зробила найвідомішим скульптором-анемалістом. В 1967 році його запросили працювати над новим входом до Київського зоопарку. Ним були запропоновані скульптурні композиції Левів та Зубра, яких мали відлити у бронзі. На жаль, коштів вистачило лише на відливку в бетоні. Унікальність цих творів полягала в тому, що форма і пластика виконані більш стилізовано, а не натурально-реалістично, як було прийнято на той час. Але бетон — матеріал не довговічний. Через п’ять-шість років скульптури, які стали вже популярними, огорнули мідними листами. По технології, мідні листи зварюються, але між ними виникають мікротріщини. З часом вода проникає до бетону і руйнує його. Декілька разів проводилися реставраційні роботи, але вони спричинили зміну первинної пластики, і багато деталей скульптур були втрачені.

Повернути первісний вигляд скульптурам було запропоновано саме Олександрі Рубан та її чоловікові Віктору Липовці, народному скульптору України.

Фігуру Зубра довелось буквально створювати з нуля. Завдяки фотографіям і архівним документам, що зберігаються в родині, скульптори доопрацювали і відновили ті частини звірів, що були пошкоджені. Потім художня рада, що складалася з відомих майстрів, затвердила відповідність реставрованих скульптур первісному вигляду. Тільки після цього, Зубра розпочали виливати з бронзи. Новий колір — зелена патина. З часом колір змінюватиметься на яскравий зелено-голубий.

Спогади записала Вікторія Бабич-Вепрева, фото Бориса Корпусенка "Вечірній Київ"

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *