Як захистити дані в інтернеті: у Києві проходить тематична виставка

Марія КАТАЄВА

У Центрі сучасного мистецтва М17 триває офлайн-виставка проєкту Data CTRL Centre. Основна мета виставки – аби відвідувачі задумалися над тим, скільки інформації залишають, користуючись мережею Інтернет, та відновили контроль над даними.

Виставка показує, чому так важливо в сучасних умовах розвивати критичне мислення та медіаграмотність. Ми втрачаємо контроль над нашими персональними даними. Але його можна повернути. Так, людина – це найвразливіша ланка безпеки в Інтернеті, але ми у змозі опанувати інструменти захисту.

71% українців віком від 15 років використовують інтернет щонайменше раз на місяць, говорить дослідження 2019 року Factum Group. ​За останній рік 34% українців стали жертвами шахрайства в інтернеті. А у 2019 році шахраї вкрали понад 360 мільйонів гривень з банківських карток наших співгромадян. Про загрози в мережі розкажуть твори мистецтва та ігри на виставці Data CTRL Centre, ініційованій Goethe-Institut в Україні. 

"На виставці  зібрали 35 експонатів. В її основі розробки німецької просвітницької організації Tactical Tech, перекладені та адаптовані для українського глядача. За допомогою ігор відвідувачі дізнаються, як онлайн-додатки виробляють залежність від мобільного телефону, навчаться відрізняти пропаганду, за губами спікерів відстежувати фейки. Презентуємо твори митців, які працюють з технологіями штучного інтелекту, доповненої реальності та іншими цифровими інструментами, — розповідає співзасновник журналу Куншт Кирило Безкоровайний. —  Наприклад,  робота південного корейського митця Шинсенгбека Кіменхуна «Безлике дзеркало». Зараз багато технологій спрямовані, щоб розпізнати людину за обличчям. Тут навпаки – в дзеркало вбудована технологія, яка розпізнає обличчя і відвертається від нього. Підійти до дзеркала можна тільки закривши обличчя. Українська артгрупа SVITER представляє відеофіксацію морського прибою на шести екранах, на кожному з яких є пошкодження. Митці говорять про спотворення та маніпуляцію інформацією.  Коли у 2012 році зламали LinkedIn, стали відомі 4,6 мільйона паролів. Німецький художник Арам Бартолл помістив їх в алфавітному порядку в кілька книжок. Можна погортати та перевірити, чи унікальні ваші паролі. Ми підготували поради, як захистити власні персональні дані та зробити інформаційний детокс". 

Експозиція складається з трьох тематичних зон: захист персональних даних, кібербезпека, пост правда. Ви дізнаєтеся, яку інформацію збирають про вас, наприклад, через техніки розпізнавання обличчя чи лайки в Інтернеті, яким чином створюються фейки та маніпуляції. А на другому поверсі показують  3D-моделі комп'ютерних вірусів, які, пофантазувавши, с творив художник Степан Рябченко. 

Виставка Data CTRL Centre

Коли: до 22 листопада, 11:00 – 21:00 (у вихідні не працює)

Де: Центр сучасного мистецтва М17, вул. Антоновича 102-102

Вхід вільний

Всі цифрові експонати доступні також на сайті  

Нещодавно «Вечірній Київ» побував у столичному  «Управлінні протидії кіберзлочинам» та дізнався про специфіку роботи «кіберкопів» – розкритя та попередження злочинів у мережі

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *