Як у Києві відзначають День музеїв, та які заклади вже відкрилися

Сьогодні, 18 травня, Київ вперше відзначає Міжнародний день музеїв онлайн. Свято – це нагода заново осмислити, для чого існують музеї, і якими вони мають бути. Тема 2020-го року – «Музеї за рівність: різноманіття та інклюзія». А ще – це чудовий привід завітати до улюблених музеї віртуально і подивитися, що вони приготували. 

Хоча обслуговування відвідувачів столичних музеїв тимчасово призупинено, ці заклади продовжують працювати в дистанційному режимі.

– Наразі нашим головним завданням є зберегти роками налагоджений зв’язок  із киянами та не дати їм забути, що культура в Києві продовжує жити: музеї щодня публікують пізнавальну інформацію про свої фондові колекції, історію створення, цікаві факти, наукові статті та багато іншого.  Віртуальні мистецькі проєкти, екскурсії, подкасти, відеолекції – лише невеликий перелік заходів, які тривають і будуть тривати, доки ми не зможемо зустрітися наживо! – зазначила директорка Департаменту культури Діана Попова.

Київські музеї підготували низку заходів, приурочених до Міжнародного дня музеїв: 

  • В Літературно-меморіальному музеї М. Булгакова проходитимуть читання творів письменника онлайн різними мовами світу.
  • У Музеї української діаспори в рубриці «ExhibitionOnQuarantine» віртуальна екскурсія виставкою «Наш Сікорський».
  • На сторінці Музею Шолом-Алейхема відбудуться онлайн лекції Ірини Климової «Національне мистецтво» та «Бсамим» із циклу «Сторінки єврейської історії та культури». 
  • У Національному історико-архітектурному музеї «Київська фортеця» пройде аудіовізуальна екскурсія «Таємниці Косого капоніру». 
  • У Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків 18 травня – День музеїв онлайн: підготовлено серію публікацій про інклюзивність на сторінках музею у Facebook, Instagram, Тelegram та на YouTube-каналі музею. 
  • У Музеї книги і друкарства України на вас чекає віртуальна екскурсія музейною виставкою «Моя, твоя – наша Ліна Костенко» і музейний флешмоб «За що я люблю Музей книги і друкарства» на музейній сторінці Facebook у рамках Ночі Музеїв 2020. 
  • Національний музей українського народного декоративного мистецтва представить онлайн конкурс на знання творчості відомих українських митців «Рука митця», репортаж-спогад про музейну акцію «Ніч у музеї» 2017 р., а також відеофільм «Катерина Білокур» у 3-х частинах із документально художнього циклу пізнавальних програм «Ніч у музеї». 
  • Національний художній музей підготував низку публікацій, зокрема про мрії співробітників музею.
  • Національний музей Тараса Шевченка розповідає про коло спілкування Тараса Григоровича. 
  • Команда Музею Голодомору підготувала серію публікацій про нерівність та злочинність тоталітарного режиму в СССР, а також створила стікери для Telegram, головними героями яких є персонажі «Колгоспу тварин» Джорджа Орвелла — сатиричного твору про СССР з легендарною фразою «Усі тварини рівні, але деякі рівніші».
  • Михайлівський золотоверхий монастир запрошує у подорож цією особливою духовною святинею. Про славну історію Свято-Михайлівського монастиря, собор та дзвіницю, про їхні цікавинки розповість ієромонах Михаїл Карнаух.
  • Музей у темряві проведе день відкритих дверей онлайн – інтерактивні заняття та квести. Програма заходу: неймовірні факти про 5 органів чуття, ігри на розвиток чуттів, інтерактивні завдання, знайомство з незрячою людиною. Крім того, о 19:00 команда музею проведе прямий ефір на своїй сторінці у Facebook. Планують розповісти цікаві історії та розважити глядачів інтерактивними завданнями. Зареєструватися на безкоштовний день відкритих дверей та ознайомитися з точним розкладом заходу можна на

    сайті.



Водночас музеї просто неба вже запрацювали і чекають на відвідувачів

– 18 травня в Міжнародний день музеїв вперше після призупинення прийому відвідувачів чекаємо на гостей, – повідомляють у Національному музеї історії України у Другій світовій війні. – З огляду на послаблення карантинних заходів ми поновлюємо доступ на територію Меморіалу й до виставки бойової техніки та озброєння. Цього дня експозиція просто неба працюватиме безплатно. Ви зможете оглянути зразки бронетанкової та авіаційної техніки, гармат і реактивних установок, морської зброї ХХ ст., пройтися скульптурною галереєю, побачити чашу Вогню Слави й композицію «Форсування Дніпра», помилуватися скульптурою «Батьківщина-мати» та лівим берегом міста з головної площі Музею.

Національний музей народної архітектури та побуту України відчинено для огляду екстер‘єрів експозицій, для прогулянок територією з 16 травня. Звертаємо вашу увагу на те, що інтер’єри зачинені для огляду, екскурсії також поки що не проводитимуться.

Читайте більше цікавих новин у рубриці "Неофіційно"

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *