Голос не мертвого міста: у Прип’яті влаштували унікальний концерт

Ольга КОСОВА

На початку лютого 2020 року місто Прип’яті виповнилося б 50 років. З цієї нагоди на центральній площі міста влаштували унікальне світло-музичне шоу. Таким чином Прип'ять стає в очах людей не скупченням радіоактивних відходів, а місцем для творчості. 

Основою для шоу стали записи віртуального «звукового музею» PRIPYAT Pianos. Автор цього проєкту, композитор Володимир Савін розповів, що для запису використовувались звучання 20 піаніно, що залишилися у місті після Чорнобильської аварії. 

– У 2012 році я приїхав у Прип'ять і робив запис кожної клавіші піаніно. Зрештою був створений такий собі «звуковий зліпок», дуже гнучкий, тому музикант може змінювати в ньому багато параметрів. Але головне, що це – голос міста, яке буде жити хоча б у музиці.

За допомогою записів «звуковому музею», піаністи Лесик Якимчук і Поль Солонар виконали імпровізації, які супроводжувались 25-метровими проекціями на готель «Полісся». Піаністи пояснили, що цей «живий» концерт є унікальним, адже вони грають те, що відчувають в конкретний момент.

– Це музика в моменті, що ще називається «музика потоку». Як і сама Прип’ять – місто, яке існує поза часом, наш твір теж виходить за часові межі. Ми не зможемо це відтворити до того і після, це відбулося тільки раз і записане лише на ваші камери, – зазначив Лесик Якимчук.

У свою чергу творці проєкту ARTEFACT, які у 2018 році презентували у Прип’яті скульптуру з аудіо-візуальними ефектами, представили медіа-барельєф «Прометей». Проекція презентувала міф про Прометея як одного з символів міста Прип'ять.

Автор проєкту ARTEFACT, медіа-артист Валерій Коршунов розповів, що зареєстрував на сайті Президента України Петицію щодо комплексу дій з подолання інформаційної катастрофи Чорнобиля. У ній пропонується дати місту Прип’яті статус музею, ввести урок пам'яті Чорнобиля для шкіл та національний день перевірки щитовидної залози.

Зокрема, серед вимог – створення цифрового архіву ліквідаторів, евакуйованих і постраждалих, єдиного інформаційного ресурсу з правдивою інформацією по Чорнобилю та осучаснити соціальні виплати постраждалим.

Відео: Марія ЛИСЕНКО

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *