До сторіччя київського театру випустили поштову марку

Укрпошта випустила марки на честь 100-річного ювілею Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка у Києві.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

Марки називаються «100 років першій сцені України», загалом їх випустили 130 тисяч примірників, номінал однієї – 9 гривень. Автор – В. Фелік.

– Будівля театру, відтворена на марці, нагадує ретро-листівку. А марковий аркуш доповнено чотирма купонами, на котрих зображено портрети фундаторів театру Гната Юри та Амвросія Бучми, актриси Наталії Ужвій, яка працювала в театрі з 1936 р., режисера Сергія Данченка, який із 1978 р. був директором театру, а також Героя України Богдана Ступки, який очолював театр упродовж 2001-2012 років, – уточнили в компанії.

Спецпогашення унікальної марки – це реалізація однієї із запланованих частин святкування ювілею театру, реалізацію інших довелося відкласти у зв'язку зі світовою пандемією, зокрема і Міжнародний театральний фестиваль. 

28 січня 1920 року у Вінниці виставою за п'єсою Володимира Винниченка «Гріх» відкрився перший сезон театру імені Івана Франка. Саме в цьому місті з колективів акторів Молодого театру на чолі з Юрою і акторів Львівського Нового драматичного театру на чолі з Амвросієм Бучмою виникло мистецьке об'єднання. Новий колектив отримав назву Новий драматичний театр імені Івана Франка.

У свій перший сезон театр Франка показав 23 прем`єри. Через три роки колектив запросили до Харкова (тоді – столиця Української РСР) і виділили стаціонарне приміщення. У 1926 році театр Франка відправляють до Києва, а замість нього в Харків переміщують театр Березіль. У вересні 1926 року перший київський сезон франківці відкрили Вієм Миколи Гоголя.

За сто років існування театру його вистави зробили відомими Наталю Ужвій і Амвросія Бучму, Миколи Яковенко та Галину Яблонську, а також нинішніх зірок – Богдана Бенюка, Анатолія Хостікоєва, Олексія Богдановича. У стінах театру почалися акторські династії Михайла Задніпровського та Богдана Ступки. 

Слідкуйте за актуальними новинами на наших каналах у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *